LOVAC NA ZMAJEVE

Vučić - od Milove marionete do gospodara

Dugo je Vučić bio Milov dužnik i marioneta. Za njegov psihološki profil bilo je to jako bolno i frustrirajuće. Junački je trpio i nosio tu ulogu. Milo ga je doveo da vlada u Srbiji i to je moralo debelo da se plati

67267 pregleda 535 reakcija 86 komentar(a)
Đukanović i Vučić, Foto: Betaphoto/Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije
Đukanović i Vučić, Foto: Betaphoto/Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije

Od kada je pod nagovorom ili po nalogu američkih prijatelja raskinuo službu kod Miloševića, Đukanović se godinama trudio da u Srbiji instalira vlast koju će potpuno kontrolisati. Tek sa Nikolićem i Vučićem 2012. to je i uspio. Saga oko navodnog državnog udara u Crnoj Gori 2016. najslikovitije je opisala prirodu i suštinu te veze i odnosa.

Sjećate se: dok je Milo tog 16. oktobra bezbrižno izašao na glasanje, ne znajući kakav se pakleni plan za njega sprema, Vučićeva BIA i Đukanovićev ANB uveliko su radili na lociranju terorističke grupe koja je planirala da, kako reče Specijalni Katnić, posije dotad neviđeno krvoproliće po Crnoj Gori. Sve dokaze i svjedoke koje je Viši sud maksimalno ispoštovao, od famoznog oružja, nikad pokazanog, u jezeru Gazivode, na teritroiji, dakle, koju kontroliše sam Vučić, preko Paje i Sinđe, do praćki i ostalog vatrenog oružja spremnog za puč, sve to je na tacni Vučić isporučio Đukanoviću.

Bila je to dirljiva storija o ljubavi dvojice hibridnih autokrata gdje se lako moglo zaključiti da je Đukanović šef parade a Vučić njegova marioneta, spremna da za 24 sata drastično promijeni iskaz i od prvobitnih tvrdnji da je sve to smejurija, da su uhapšeni bašibozuk a ne teroristi ili da je bolje da ga ne vučemo za jezik, već sjutradan saopštio dramatično novu verziju o pripremi atentata na samog premijera Đukanovića.

Onda je tri godine trajao sudski spor, a predsjednik Srbije i samozvani zaštitnik svih Srba sveta nije zucnuo ni riječ dok je njegova strašna propaganda prihvatila Katnićevu optužnicu po kojoj optuženi nijesu bašibozuk već previjani teroristi! Sa Sinđom i Brankom Milić na čelu.

I sve tako do epiloga tzv. procesa stoljeća - informaciju o 70 godina robije za optužene od kojih su većina građani Srbije, uz “petice” Mandiću i Kneževiću, Vučićeva propagandna Bastilja, RTS, objavila je u bloku servisnih informacija u 26. minutu glavnog Dnevnika.

Pola smo sastavljeni od ravnodušnosti a pola od zlobe, kaže Saramago. Što potvrđuje slučaj srpskog predsjednika u konkretnom slučaju. Da bi poništio ili pokrio sve ono što je dostavio šefu Đukanoviću za ovaj sudski proces, Vučić sjutradan nakon presude šalje za Mandića Vladin avion u koji je ovaj presrećan ušao i odletio za Niš na neku vježbu srpske vojske, kako bi mu isti taj Vučić, Đukanovićeva marioneta u tom momentu, vidao rane! Ali to nije sve. Vrhunac licemjerja i pokvarenosti predsjednika Srbije bila je Vulinova odluka, par mjeseci kasnije, o dodjeli nekakve sablje Mandiću za njegov kolosalni doprinos Sedmom bataljonu. Ispalo je: Katniću praćke, a Mandiću sablja.

Dugo je Vučić bio Milov dužnik i marioneta. Za njegov psihološki profil bilo je to jako bolno i frustrirajuće. Ali je junački trpio i nosio tu ulogu. Milo ga je doveo da vlada u Srbiji i to je moralo debelo da se plati. Vučić je u tu svrhu odradio brojne projekte, ne samo državni udar. Prvo je ekpresno skinuo sve optužnice najbližem Đukanovićevom saborcu, Canetu Subotiću i učinio ga ne samo slobodnim građaninom nego i vrlo uticajnim, posebno u srpskim obavještajnim i biznis krugovima. Onda je učinio sve da obesmisli optužnicu protiv još jednog Milovog strateškog partnera, Darka Šarića, spremajući njegovo oslobađanje i skidanje anateme kralja kokaina. Potom je uveo u posao Đukanovićeve prijatelje iz Emirata i novac iz njihovih banaka kroz projekat Beograd na vodi. Uz to je, kako već rekoh, isporučio sve što treba za državni udar. A iznad svega je u čitavom periodu svoju ogavnu propagandu od Pinka do Informera stavio na raspolaganje Đukanoviću. Da bi se na kraju čak i povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti izljubio sa Milom u Tirani i rekao da je to unutrašnje pitanje Crne Gore. Ne samo na političkom već i na privatnom planu, Vučić se u dužem periodu bezrezervno davao Milu, kroz kontakte i prijateljstva njihove braće, poslovnih partnera i bliskih saradnika. Andrej i Aco su postali garant njihove veze, a Jorgovanka Tabaković i Ana Đukanović dokaz da para vrti gdje burgija neće.

I onda su litije sve preokrenule. Desetine hiljada ljudi na ulicama crnogorskih gradova za Vučića su bile signal da je došao momenat da skine Đukanovićev jaram s vrata i da od njegove marionete postane gospodar situacije. U tu svrhu su mu dobrodošli ranjeni i pogubljeni lideri DF-a. Koliko je Milo Vučića držao u vazalnom odnosu ništa drugačije sam Vučić nije tretirao Mandića i Kneževića. Dok ih nije ubrzo sveo na nivo nekog Gorana Rakića iz Sjeverne Mitrovice. Paralelno je podignuta propagandna mašina pa su listom svi Vučićevi tabloidi, koji su godinama imali samo riječi hvale za našeg Vođu, preko noći počeli da pišu kako je Milo gotov. Vučić, naravno, nije žurio sa takvim zaključcima, pokazujući i dalje respekt prema Đukanoviću a iskaljujući bijes na njegove najbliže saradnike. Premijera Markovića je, recimo, u više navrata javno ponižavao nazivajući ga čak i lažovom. Đukanović je na sve i dalje ćutao nastavljajući da vjeruje da je on gospodar sluge Vučića. Čak ni napadna pitanja njegove novinalete Tamare na tu temu prije par mjeseci nijesu urodila plodom - Milo je ostao Vučićev sponzor i zaštitnik. U svojoj megalomaniji predsjednik Srbije je to shvatio kao znak nemoći pa je nastavio da urušava Đukanovića nadajući se da će kada dođe taj tren on biti glavni dasa.

I tako smo dočekali 30. avgust i poraz Đukanovića. Ovog puta Vučić nije zvao Mila, kao na nekim ranijim izborima, da ga spasava upozorenjima da opozicija vodi i da mu, ako nešto hitno ne preduzme pod okriljem mraka, do kraja izbornog dana, ode vlast. To je bio još jedan znak da je Vučićev rok službe kod Đukanovića istekao i da on ne osjeća bilo kakvu obavezu da pomogne u spasavanju nekadašnjeg Šefa i sponzora. Međutim, 30. avgusta Milo jeste izgubio, ali je izgubio i Vučić. Uostalom, i sam je prije neki dan priznao: umjesto da nova vlast dotrči kod njega u Beograd i podnese raport, poput Dodika recimo, oni su, kako se požali, izabrali da prvo posjete neki drugi centar.

Ono što je Vučić u čitavoj konstrukciji previdio jesu građani Crne Gore. Posebno oni koji se izjašnjavaju kao Srbi ili kao Crnogorci srpskog prezimena, a koji su u proteklih deceniju i po progona i segregacije shvatili da je od zastave i himne mnogo važnija demokratija, pravda i društvo jednakih šansi za sve. Vučić se preigrao jer je povukao znak jednakosti između svojih marioneta Mandića, Milačića, Kneževića, Medojevića s jedne i samih građana, njihovih glasača, s druge strane. Predsjednik Srbije je napravio ozbiljan previd ne shvatajući da opozicioni glasači u Crnoj Gori, uključujući i ogroman broj onih iz DF korpusa, o Vučiću misli isto što i o Đukanoviću. Da je nezasiti, korumpirani autokrata koji je od Srbije napravio privatnu državu. Milova kopija, dakle.

Vučićevo pretenciozno nametanje kao zaštitnika Srba u Crnoj Gori je u suštini bilo nelegalno i nelegitimno miješanje u unutrašnje stvari susjedne države. Kada o tome leleče aktuelna vlast i njeni plaćenici iz regiona i sa lokala, onda to zvuči tragikomično i neubjedljivo jer su svi oni desetak godina na razne načine bildovali “nikad bolje odnose Srbije i Crne Gore” - sve dok je Vučić prihvatao ulogu Milove marionete. To, međutim, sada ne olakšava poziciju predsjednika Srbije i ukoliko ne prestane da izigrava samozvanog lidera Srba iz Crne Gore uskoro bi mogle da uslijede nove i naravno nepravedne kritike i pritisci iz Evropske unije. Crna Gora nije ni Republika Srpska, ni Sjeverna Mitrovica, pa što predsjednik Srbije to prije shvati i prestane sa opasnim igrama, biće bolje i za njega i za region.

Takvu situaciju mogla bi dobro da iskoristi demokratska opozicija u Srbiji koja bi trebalo da bude partner crnogorske vlasti u građenju demokratskih država Srbije s jedne i Crne Gore s druge strane, kao i najboljih odnosa dva susjeda. Onda bi Vučićev brat Andrej mogao da napravi naslovnicu svog tabloida Alo sa sljedećom porukom: Milo je bio bolji. Umjesto što zapomaže kako se Amfilohijev premijer odrekao Kosova. Za razliku od Andrejevog brata koji se sprema da ga prizna!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")