LOVAC NA ZMAJEVE

Milo u šumu, Tamara u četnike

Ko će sada umjesto Ivane da ugosti Mila, Medenicu, Filipa, Dreca, Đonovića, Dara, Boxera, Pažina, sa sve Rolexom i Gučijem, dok najuglednija Tamara sve to gleda iz četničkog Beograda mučeći muku ko će sad da joj plati plin, struju i pokrije neki manji kredit

92586 pregleda 560 reakcija 129 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe "Riječ, slika, neprijatelj", Podgorica, novembar 2013., Foto: Vijesti/Vesko Belojević
Sa otvaranja izložbe "Riječ, slika, neprijatelj", Podgorica, novembar 2013., Foto: Vijesti/Vesko Belojević

Prije nego što se očekivalo, prije nego što je Milo otišao u šumu, prije nego što je komesaru Gvozdu rekao - “Brano, vidi nebo bog te jebo”, prije nego što mu je Roćen kao najvjerniji komandantov prijatelj spasio život od neprijateljske granate Popova i Šišmakova, i prije nego što je Šef parade i otac nacije ugasio svjetla i dao fajront - počele se da se povlače i gase njegove omiljene novinalete, svih rodova (vojske), pola i starosti.

Dakle, prije nego što je Milan iz sela Rasove podviknuo kako će “da im je... majku”, prije nego što je famozni DIK proglasio zvanično da je njihov višedecenijski poslodavac izgubio izbore, prije nego što je počela nova sezona Zadruge na njihovom bratskom Pinku, i nakon što su izgubili svaku nadu da će opet početi da se emituje njihov omiljeni serijal Minut, dva, gdje bi nas opet branili od Rusa i medijske mafije - Milove novinalete, iliti starlete u njegovom novinarstvu, prije roka i vremena počele su da odustaju. Ili traže predah. Braća Slovenci bi rekli - hlapci se zberejo, što samo znači da se sluge okupljaju spremne za nove apele novinaleta regiona koje bi stale u odbranu njihovih apanaža, stanova, bundi, torbica i zlatnih satova.

Novinaleta Tamara je, kako dolikuje nekome ko je prednjačio u stajlingu i istraživačkom radu u pronalaženju sponzora koji bi u produženom trajanju pokrivali račune za struju, neki manji kredit ili jebenu bundu od nerca, dakle najuglednija novinaleta regiona Tamara je već opjevana kao prva žrtva nove proruske i četničke vlasti, svojeručnim potpisima elitnih Đukanovićevih abonenata iz zemlje i okruženja. Uključujući i barbu Viktora, koji nikako da isplati onu Bebinu nagradu sa davno ugašenih Podgoričkih Dana propagande i širuna gdje je crna ruka Draška Đuranovića kupovala legitimitet Bebinom festivalu Riječ, slika, neprijatelj, kod navodno neupućenih imena regionalne scene. Tako su jebateled došli do malog mista i barbe Viktora, vazda spremnog da se odazove na Bebin poziv i primi najugledniju nagradu koja je eto imala i novčani izričaj od čitavih tri tisuće eura. Zamislite Berlin početkom 1941. gdje bi, premijera radi, pod pokroviteljstvom Gebelsa, to jeste Bebe, neki kaplar tipa Grka Drala pozvao poznatog novinara Njujork tajmsa da mu uruči godišnju nagradu od čitavih 3 tisuće dojč maraka. A onda bio on, kao barba Viktor, dotrčao do Berlina jer Amerika još nije bila u ratu, a Perl Harbur se izležavao i šepurio na havajskom suncu. Zato predlažem da TV Vijesti organizuje Teleton za barbu Viktora i sakupi ovih 3 tisuće eura kako bi se iste odmah vratile lakiranom Gebelsu čime bi naš barba opit bija slobodan čovik, iz Malog mista, i ne bi mora da se potpisuje Milovoj armiji novinaleta, bez obzira na pol, godinu rođenja ili kodno ime u nadležnoj Službi.

Nakon pomenute dame Tamare, u kaputu sivom krojenom bezveze, opet samoinicijativno, bez znanja pašenoga Srećka, i prije nego što su u svim njegovim buticima crnogorski crveni barjaci istaknuti na pola koplja, svoju dakako kultnu emisijiu Istina živa - od Sinđe do Milivoja i nazad, skinuo je sa RTCG još jedan iz redova najuglednijih novinaleta poraženog režima, Darko Š. Hlapci se zberejo, kažu Slovenci što samo znači, okupljaju se sluge, a na jeziku Franca Prešerna sluge se takođe pežorativno opisuju i kao šupki. Ko će sada da dočeka Sinđu, kada za 15 godina izađe sa robije, ko će sa Bebom da napravi intervju u nastavcima, ko će Ranku Čarapić da ugosti i pita kada će hapsiti medijsku mafiju, prije ili poslije Šarića, ko će sa Mugošom da podnosi krivične prijave, sa Boxerom piše nezaboravne scenarije, ko će sada Mila da sačeka i pomazi bogougodnim pitanjima o Koverti, Snimku, Prvom milionu, vili pod Goricom, Dušku Jovanoviću, Pukaniću, Prvoj banci, Limenci, sačekušama za ljude iz Vijesti, reketu, ko će sada da šalje fakture Mercedesu, Goranoviću, Savani, Bidonu, Splendidu, Privrednoj komori, NTO, Morskom dobru, Regionalnom vodovodu, skoro svim ministarstvima, ponekoj opštini i inima, ko će na kraju da nas brani od povratka u devedesete, kada je novinaleta Darko Š. gle čuda, bio na istom mjestu, podjednako sramnom ratnohuškačkom RTCG, a njegov glavni sponzor Grk Drale, sa Milom direktno u Konavlima i na putu za Stradun. U pravu su Slovenci: šupki se zberejo. Iako je meni ljepša pjesnička varijanta sa hlapcima, to jest slugama.

Ne bi me iznenadilo ako se narednih dana, prije nego što rezultate izbora priznaju Gvozdo, Janović i sakupljač perja Petar, ne bi me začudilo da ostanemo bez još jedne kultne emisije, Istine žive u kulturi, koju je pod nezapamćeno kreativnim imenom KAP vodio Nemanja Nikolaidis, brat po oružju Nemanje Kustrice, samo mnogo manje talentiran. Novinaleta Nikolaidis je već prvog dana zaključio kako je s Milovim porazom sve gotovo i da Crna Gora više ne postoji, što je ličilo na dramu Nemanje Kusturice kada su mu oduzimali željezničku stanicu u Novom koju mu je ista ova vlast darivala u nepovratnim 90-im. Ako se to desi, što naravno ne bih volio, jer sloboda je u pitanju, da Nikolaidis ugasi KAP, bez da pita Vesa Pejovića i Mila, očekujem najduži spisak podrške, najduži lelek predvođen Latinkom P. heroinom srpskog liberalizma i Čedom J. herojem na magarcu Caneta Subotića. Ili da Nemanja Nikolaidis još jednom razmisli, da ne ukida svoju kultnu Istinu živu u kulturi, svoj mali KAP, bez glinice i crvenog mulja, jer ako malo bolje razmisli možda ukapira da nije sve gotovo već da je samo Milo gotov a da njegova privatna država kakvu je pamtimo do 30. avgusta i u čije temelje je Nikolaidis ugradio čitav svoj grandiozni talenat - i te kako postoji. I biće velika muka kako da se taj monstrum laži, plaćenika i protuva demontira.

Za kraj još jedan nenadoknadivi gubitak za crnogorsku propagandu, jedinstveni DPS, za Mila i RTCG, za multikulturalnost, etiku, pravdoljubje, veliki gubitak za crveni konac oko šake ili skočnog zgloba, radi uroka i Moma Koprivice, veliki gubitak za Peđu Boškovića i za Radojku Rutović iznad svega - još jedna kultna emisija nakon 9 punih godina, Istina živa u Pljevljima, novinalete Nevenke Ćirović više neće ići na našem Javnom servisu jer su je ugasile Demokrate još daleke 2017. Kada je moj favorit Momo Koprivica nepravedno isključen u Replici. Što je kasnije poslužilo naj, najuglednijoj novinaleti regiona Ivani Šebek da osmisli još jednu kultnu emisiju, Istina živa na Pinku, koja se svakodnevno emitovala kao Minut, dva, a samo srijedom pod kultnim nazivom Argument. Ko će sada umjesto Ivane da ugosti Mila, Medenicu, Filipa, Dreca, Đonovića, Dara, Boxera, Pažina, sa sve Rolexom i Gučijem, dok najuglednija Tamara sve to gleda iz četničkog Beograda mučeći muku ko će sada da joj plati plin, struju i pokrije neki manji kredit?! Sada kad Veskobar nije više u prilici da uvodi stečaje i donira za Tamaru i Crnu Goru.

Nek je vječna, nek su vječni šupki što na slovenačkom znači hlapci odnosno sluge. Nek se zberejo. Možda ih nova vlast preuzme na revers jer od njih boljih ne mogu naći po pitanju demonizacije DPS hunte i svih njenih nepočinstava. Samo da se paze da ne prođu kao DOS u Srbiji nakon 5. oktobra kada su preuzeli sve Miloševićeve hlapce i sluge iz svih propagandnih punktova kako bi ih 2012. novi Vučić zberajo na jednom mjestu praveći od Srbije i njenih građana najveći rijaliti na svijetu. Đukanović je pokušao da taj pelcer zasadi u Montenegru i - saksija mu je pala na glavu. Izvini Šefe, ali posa’ je posa’.

Preporučujemo za Vas