STAV

Daleko od pacijenata (8)

Institut za javno zdravlje Crne Gore svakodnevno broji na stotine inficiranih korona virusom, a iz Nacionalnog koordinacionog tijela stiže zvanična informacija da je „epidemija pod kontrolom“

3580 pregleda 43 reakcija 4 komentar(a)
Ispred nikšićke bolnice, Foto: Vijesti/Svetlana Mandić
Ispred nikšićke bolnice, Foto: Vijesti/Svetlana Mandić

Dok Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZ) svakodnevno broji na stotine inficiranih korona virusom, iz Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) stiže zvanična informacija da je „epidemija pod kontrolom“, uz apel građanima da poštuju epidemiološke mjere „Distanca Ruke Maska“.

Kovid centar u Opštoj bolnici Nikšić, nakon burnog 15. septembra, popunio je sve slobodne krevete (rtcg.me). Prema podacima IJZ, u periodu od 14. do 20. septembra (za sedam dana) broj novoinficiranih u Nikšiću iznosi 385 (ili pod danima: 87, 37, 25, 61, 111, 12, 52). Dodatno, od 488 pozitivnih testova rađenih u Njemačkoj, 203 je iz Nikšića, koji će se, prema IJZ, voditi za priod 12. do 15. septembra. Broj aktivno oboljelih na dan 20. septembra u Nikšiću iznosi 755, što je 23,5 odsto aktivnih slučajeva u Crnoj Gori.

Dok se, i po sedmicu dana, čekaju rezultati testa, kontakti i kontakti kontakata šire infekciju u populaciji, a uzorkovani pacijenti sjede u samoizolaciji, rizikujući da inficiraju ukućane i da im se zdravstveno stanje iskomplikuje. Prema izjavi direktora Instituta za onkologiju u Podgorici, čak i pacijenti sa malignim oboljenjima “dugo čekaju na rezultate testa”?!

“Stanje u zdravstvenom sistemu u Crnoj Gori pod apsolutnom je kontrolom, a koordinacija između zdravstvenih ustanova i svih državnih institucija na visokom je nivou”, poručeno je sa sastanka predstavnika KCCG i Evropske kancelarije SZO, održanog 18. septembra u KCCG (mina news).

Stidljive priče o montiranju privremene bolnice u Nikšiću se više ne čuju, a obećanje direktora bolnice o smještaju pacijenata u druge kovid centre je nerealno, jer beranska bolnica dio pacijenata izmješta u OB Bijelo Polje a barska, koja zbrinjava kovid pacijente sa cijelog Primorja, očekuje nove pacijente. Neko je, kao mnogo puta do sada, previdio da je Nikšić mnogoljudni grad sa najvećim procentom starog stanovništva u Crnoj Gori! Dobro je da je KCCG na ispomoć kolegama u Nikšiću poslao dva doktora, ali nedostaju slobodni kovid kreveti! Ni protokolarne posjete članova/ica Kriznog medicinskog štaba Nikšiću stotinama inficiranih građana ne znače ništa!

Sjetimo se martovskih obavještenja i uputstava „da ljudi sa simptomima korona virusa telefonom pozovu IJZ ili epidemiološku službu u svom gradu i da se pod infekcijom ne kreću iz kuće dok ih ne posjeti nadležna medicinska služba..“ S obzirom da ih je sada na stotine oboljelih, pacijenti su prepušteni sami sebi i pod simptomima odlaze do kovid ambulante na uzorkovanje, kod izabranog doktora i na dijagnostiku. Manje-više sve se odvija stihijski i sa dugim čekanjima, jer građani nijesu upoznati sa procedurama. U toku drugog talasa epidemije, nijesu ni od koga dobili uputstva kako da se ponašaju, odnosno gdje i po kojoj proceduri treba da se javljaju, što stvara dodatne probleme zdravstvenim radnicima i pacijentima.

Pored teškog danonoćnog rada medicinskih radnika u kovid centrima, o stotinama kovid pacijenata, koji su na kućnom liječenju, brinu epidemiolozi i timovi izabranih doktora domova zdravlja, o čijem radu niko ne govori.

Zbog opravdanog fokusiranja na liječenje kovid pacijenata zdravsto sve više postaje nedostupno za hronične i pacijente sa akutnim oboljenjima, jer su opšte bolnice pretvorene u kovid centre, a ambulante u Poliklinici KCCG zatvaraju se na nedjelju dana (za sada).

Upravo sam pročitala da će inspektori, pripadnici MUP-a i komunalne policije u Nikšiću intenzivno kontrolisati poštovanje mjera NKT-a. “Bićemo na terenu 24 sata, kako bi se stanje poboljšalo i bolnica u Nikšiću rasteretila”, kazao je za TVCG načelnik komunalne policije u Nikšiću (cdm.me). Bilo bi utješno da nije tužno, iz mnogo razloga!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")