STAV

Ekspertska vlada ili pada vlada

Odakle početi obnovu opustošene crnogorske države i ekonomije

10699 pregleda 26 reakcija 23 komentar(a)
Potpisivanje Sporazuma: Abazović, Krivokapić, Bečić, Foto: Vijesti/Savo Prelević
Potpisivanje Sporazuma: Abazović, Krivokapić, Bečić, Foto: Vijesti/Savo Prelević

Svaki novi dan poslije izbora, a pogotovo posljednjih par dana, stiče se utisak da polako blijedi onaj pobjednički duh i elan oblikovan u prvom Sporazumu vladajuće trojke. Govori se da glavni uzrok zastoja u pregovorima oko formiranja nove Vlade dolazi upravo iz tabora prvog čovjeka najveće pobjedničke koalicije.

Prvo obraćanje gospodina Krivokapića građanima nakon pobjede i relativno laki dogovor sa budućim partnerima donijeli su mu prve simpatije i onih glasača koji nijesu glasali za njega. Njegov stav da jedino ekspertska vlada može brzo i kompetentno dati prve rezultate u stabilizaciji devastirane privrede i društva naišla je na opšte odobravanje. Izgledalo je da je obezbijedio podršku za ovaj koncept i od političkih aktera svoje koalicije, ali poslednji signali iz tog tabora daju razlog za ozbiljnu sumnju! Očigledno da je gospodin Krivokapić potcijenio apetite decenijskih opozicionara i precijenio značaj i težinu nekog verbalnog dogovora sa njima da preuzme lidersku poziciju. Ukoliko popusti pritiscima da formira Vladu u koju bi ušli i političari, po njihovom dobrom i oprobanom receptu nepoštovanja dogovora i javnih potpisa na Trgu Slobode, plašim se da bi ta Vlada bila kratkog daha. Sa druge strane, jedini mogući način da vjerovatni budući mandatar odbrani svoj koncept jeste da zaprijeti mogućnošću da zatraži direktnu podršku svojih birača i vjerujem uspjeti u smirivanju strasti saboraca. Svjesni su oni svoje političke težine u ovom momentu, a naročito oni koji van koalicije ne bi prešli census, jer ih ni oni kući ne bi glasali!

Iako nijesmo politički istomišljenici priznajem da je gospodin Krivokapić sa par prvih izjava najavio da dolazi na političku pozornicu sa kristalno jasnim stavovima, realno procjenjujući istorijski momenat i jedini mogući pravac novog početka. Nakon euforije na strani pobjednika, koju su mnogi iz njegovog tabora odmah pogrešno usmjerili, profesor je sve vratio na pravi kolosijek bez mnogo pompe i ustručavanja da kaže koji je jedini mogući pravac obnove društva i daljeg razvoja Crne Gore. Stiče se utisak da je, očigledno, čovjek s integritetom i da nema mjesta bojazni da će biti bilo čiji eksponent ili marioneta u oblikovanju nove politike i političke ekonomije naše zemlje. Vjerujem da će imati podršku i mnogih domaćih stručnjaka koji su ostali čisti i bili u sjenci nesposobnih i podobnih.

Profesore Krivokapiću, biću slobodan da Vam sugerišem da po svaku cijenu ostanete čvrsti u odluci da sastavite i vodite ekspertsku vladu, znači VLADU EKSPERATA, kao jedini garant da ćemo krenuti brzim koracima naprijed i, što nije manje važno, držati političke razlike i trzavice pod kontrolom u drugom planu. Čeka vas ogroman posao koji jedino mogu odraditi stručni, kompetentni, čisti i politički neopterećeni eksperti. Ovo je na fonu svakodnevnih nagađanja i pretpostavki o pojedinim ličnostima i funkcijama koje navodno treba da pokriju. Ne samo da se ne radi o ekspertima, već naprotiv licima koja nemaju ama baš nikakve reference za mjesta koja im se navodno već nude. Tačno je da se vjerovatno radi o zaslužnim opozicionarima i treba im ukazati povjerenje u novoj vlasti, ali na mjestima koja odgovaraju njihovim kompetencijama. Očigledno je da ne možemo očekivati da će sami reći - ne hvala, ja ne znam da radim taj posao! Treba, i Vi to sigurno znate, takođe javno reći da će za pojedina važna mjesta u aparatu, pogotovo bezbjednosnom, biti od koristi ukoliko se dobije javna ili prećutna saglasnost inostranih partnera sa kojima sjutra treba da dijelimo najvažnije informacije i od kojih će nam zavisiti brzina pristupa evropskoj porodici. Izborom eksperata pomoći ćete i svim nižim činovnicima koji će imati od koga da uče i kome da odgovaraju za svoj rad. Odgovornost je jedan od činilaca koji su pokopali dosadašnju vlast - nikad, nijedna njihova neznalica nije odgovarala ni pravno ni moralno za pogubne rezultate. Naprotiv, bili su nagrađivani unapređenjem. Ministri koji su pravili milonske štete, ambasadori koji nijesu donijeli ni jedan euro investicija, direktori uništenih državnih preduzeća znali su dobro da je jedini uslov opstanka podanički odnos prema Šefu, a sve promašaje će platiti narod.

Nije novina i nije nemoguće da uvedete obaveze podnošenja računa u određenom vremenskom periodu na svim nivoima vlasti. Bez kompetencija i uporedo odgovornosti nema nam napretka, profesore Krivokapiću, i nadam se da Vi to dobro znate jer ste odgovorno radili svoj posao cijelog života. Daću Vam jedan primjer koji mi je blizak iz struke. Izraelske diplomate na pripremama za mjesta koja treba da pokriju u inostranstvu dvije trećine vremena provedu na ekonomskim temama, a samo trećinu na političkim i diplomatskim.

Ubijeđen sam da ćete imati i brzu i efikasnu pomoć ne samo Komisije iz Brisela, već bilateralnu od mnogih zemalja koje će prepoznati ozbiljan, transparentan i učinkovit rad vašeg tima.Već ste uknjižili u indeks visoku ocjenu iz diplomatije odlukom da prva zvanična posjeta bude Njemačkoj. Indirektno ste stavili do znanja svim “uglednim strateškim partnerima” i investitorima sa of šor destinacija da je njihovo i vrijeme korupcije prošlo.

Pred Vama je velika obaveza i mnogo nepoznanica, ali sa optimizmom kojim krećete u ovaj istorijski poduhvat duboko vjerujem da ćete nastaviti u pobjedničkom duhu. Pozivam sve relevantne faktore društva od građana, štampe, skupštine, opozicije, pozicije, nevladinog sektora i drugih da Vam daju blanko povjerenje, bez ometanja, ne tri uobičajena mjeseca već godinu dana da položite račune građanima što ste uradili!

Neka je Bog u pomoć i Vama i nama, gospodine Krivokapiću.

Autor je bivši novinar i diplomata

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")