STAV

Podrška Vlade CG je ključ razvoja Žabljaka

Takođe, Vladin investicioni elaborat za unapređenje i razvoj Turističkog centra Durmitor, najavljuje ulaganje u skijalište Savin kuk do 2023. godine, u iznosu od oko 47,5 miliona eura, a kojim su obuhvaćeni gradnja nove žičare, uspostavljanje novih staza i brojnih pratećih sadržaja
261 pregleda 3 komentar(a)
Skijanje Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Skijanje Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 19.01.2018. 11:08h

Povodom tekstova u dnevnim novinama Vijesti, a vezanim za Žabljak i ostvarena i planirana ulaganja od strane Vlade Crne Gore, nazvanim “bajke”, predsjednik Opštine Žabljak, daje sljedeće saopštenje:

Opština Žabljak intenzivno radi na pripremi i realizaciji brojnih projekata koji su od značaja, kako za život lokalnog stanovništva, tako i za razvoj biznisa, privlačenje investitora i turista u Žabljak. Ključni značaj u realizaciji važnih projekata ima podrška koju lokalna uprava dobija sa državnog nivoa, posebno u vidu finansijskih sredstava kroz državni kapitalni budžet. Tako je u 2016. godini, Vlada Crne Gore finansirala izgradnju ulice Vuka Karadžića, I fazu uređenja spomen parka i fudbalskog igrališta, kao i rekonstrukciju dijela magistrale na ulazu u grad. U pomenutom periodu, urađena je i Strategija razvoja vodosnabdijevanja opštine Žabljak, koja predviđa rekonstrukciju sistema vodosnabdijevanja u gradskom jezgru, dovođenje vode sa preliva Modrog jezera i uspostavljanje akumulacionog jezera za vještačko osnježavanje na Savinom kuku, kao i obezbjeđivanje vodom sela na ovom vodovodnom kraku. U 2017. godini završeno je uređenje spomen parka, rekonstrukcija fudbalskog igrališta na Ravnom Žabljaku, rekonstrukcija ulice Baja Pivljanina, započeta rekonstrukcija svlačionica kod igrališta i odrađene pripreme za brojne projekte čija realizacija slijedi u 2018. godini. Naime, završena je izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju vodovodnog sistema, put u dužini od 5 km od Usijeka do Savinog kuka, sprovedena tenderska procedura i odabran izvođač za pristupnu saobraćajnicu do ovog skijališta dužine 1,5 km i parkinga za 300 vozila. Uz navedeno, odabran je i projektant za projektovanje cca 20 km novih staza, kao i raspisan tender za projektovanje i izgradnju šestosjeda. Sa državnog nivoa, u prethodnoj godini, odobrena su i sredstva za rekonstrukciju asfaltnog zastora, te asfaltiranje pojedinih lokalnih makadamskih pravaca.

Program međunarodne saradnje sa Republikom Slovenijom, rezultirao je realizacijom brojnih kapitalnih projekata. Većina ovih projekata podržana je od strane slovenačkih partnera sa 50 % ukupne vrijednosti svake od investicija, dok je ostatak sredstava finansirala Vlada Crne Gore. Od 2013. godine, kada je pušteno u funkciju postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, do danas, zatvorena su brojna pitanja od značaja za Žabljak, upravo zahvaljujući našoj Vladi i CMSR-u Republike Slovenije. Grad pod Durmitorom dobio je modernu sportsku dvoranu, reciklažni centar, a u 2017. godini završena je i sanacija postojeće deponije. Ukupna vrijednost ovih projekata iznosila je preko 6.000.000 eura, što govori o ulaganju Vlade Crne Gore samo za ove projekte, u iznosu od cca 3.000.000 eura.

Krajem protekle godine, potpisan je i donacijski ugovor, te završena tenderska procedura za rekonstrukciju vodovodnog sistema u Žabljaku, shodno prethodno pomenutoj Strategiji. Ovaj projekat, vrijedan 3.200.000 eura, takođe će se realizovati uz finansijsku podršku CMSR-a Republike Slovenije. Donacija iznosi 900.000 eura, a preostalih 2.300.000 eura, finansiraće Vlada Crne Gore.

Dakle, kako su stvoreni preduslovi, sa dolaskom proljeća očekujemo i početak rekonstrukcije vodovoda, uspostavljanje nove skijaške staze u dužini 1,5 km, početak izgradnje pristupnog puta do skijališta i parkinga, radova na izmještanju dijela puta Žabljak-Tepca, te izgradnji ulice Vojvode Mišića, a za koje su u prethodnoj godini preko Direkcije javnih radova, sprovedene tenderske procedure i odabrani izvođači. Gradnja otvorenih sportskih terena, još jedan je projekat čiju realizaciju očekujemo u prvoj polovini ove godine. Kroz državni kapitalni budžet za 2018. godinu, planirano je i pokretanje novih projekata, vrijednosti od oko 1.000.000 eura, od kojih izdvajamo rekonstrukciju dvije gradske saobraćajnice, II fazu rekonstrukcije vodovodnog sistema, asfaltiranje lokalnih puteva i početak realizacije projekta javne garaže.

Takođe, Vladin investicioni elaborat za unapređenje i razvoj Turističkog centra Durmitor, najavljuje ulaganje u skijalište Savin kuk do 2023. godine, u iznosu od oko 47,5 miliona eura, a kojim su obuhvaćeni gradnja nove žičare, uspostavljanje novih staza i brojnih pratećih sadržaja.

Lokalna uprava Žabljaka, veoma je zadovoljna saradnjom sa Vladom Crne Gore i državnim institucijama. Navedeni projekti, govore u prilog činjenici da je država sve više okrenuta sjeveru i da značajnom podrškom, iz godine u godinu, pomaže razvoj gradova u ovoj regiji. Uvjereni smo da će upravo podrška i posvećenost premijera i Vlade Crne Gore biti pokretač daljeg ubrzanog razvoja Žabljaka kao turističke destinacije.

Veselin VUKIĆEVIĆ, predsjednik Opštine Žabljak

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")