Osvrt na pitanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Zakon je mrtav, a kampanja završena

Sve članice sve tri vladajuće koalicije u predizbornoj kampanji odbacile su DPS-ov Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Svađalačka zaostavština DPS-a mora biti pobrisana u svim sferama pa i u ovoj

9199 pregleda 30 reakcija 30 komentar(a)
Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, Foto: Savo Prelević

Zakon o slobodi vjeroispovijesti nije povučen ali je potučen i on i njegovi politički oci 30. avgusta, na Izborima. On je već sada "mrtvo slovo" jer je, može se reći, skoro referendumski odbačen.

Na koji način ćemo ga izbaciti iz pravnog života i učiniti nevažećim stvar je dogovora nove vladajuće većine i eparhija SPC u Crnoj Gori jer je njegova jedina svrha bila da razori biće upravo naše Crkve i izazove trajne vjerske i etničke sukobe. Do juče svemoćni DPS upravo je na tom Zakonu polomio zube i po prvi put u tri decenije otišao u opoziciju.

UCG je potpuno uvjerena da oko "mrtvog zakona" ne treba unositi nemir u društvo koje je tek počelo slobodnije da živi. Nikakvi strahovi da će već na početku to biti razlog velikih nesporazuma među tri koalicije ne smiju se podgrijavati. Zakon je poražen, a ako iko pokuša da ga oživi doživjeće njegovu sudbinu.

Sve članice sve tri vladajuće koalicije u predizbornoj kampanji odbacile su DPS-ov Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Svađalačka zaostavština DPS-a mora biti pobrisana u svim sferama pa i u ovoj.

UCG očekuje od svojih koalicionih partnera da se sistemski posvetimo novoj, državničkoj ulozi. Naša Crkva, sve tradicionalne i druge vjerske zajednice, treba treba da osjete trajnu i zakonsku sigurnost u skladu sa istorijskim trajanjem i ulogom u Crnoj Gori i najvišim standardima civilizovanog i demokratskog svijeta.

Ovo pitanje, dakle, nije nikakav pravni izazov ni za koga od nas ali nikada više ne treba da bude ni polje na kojemu ukrštamo svoje politike. Mi nismo DPS i to treba da pokažemo odlučno i jasno. Izbori su završeni pa samim tim treba da se prekine izborna kampanja - biće prilike.

Treba da nas zabrinu sada potpuno opskurne radnje odlazeće strukture kojima se nanosi nenadnoknadiva šteta budžetu. Namjera je jasna; napraviti haos i vještački izazvati socijalnu nesigurnost za par mjeseci kada izvršna vlast bude pod našom kontrolom.

Naša javna molba kolegama je da u najkraćim rokovima formiramo Vladu kako bi novi ministri mogli ponovo da pregovaraju budžetske pozicije i kako nam se ne bi desilo da u novu budžetsku godinu uđemo sa matematikom DPS-a.

Naša molba strukovnim udruženjima i sindikatima je da sačekaju novu Vladu i pregovaraju tada o svojim opravdanim zahtjevima. Valjda je svima jasno da namjera odlazeće strukture nije da pomogne bilo kome nego da nanese štetu koju ćemo potom svi zajedno ispaštati. Budžet je svih nas, a DPS i SD sada ne troše i ne rasipaju svoj nego naš novac.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")