STAV UREDNIKA

Sezona, Žabljak i premijerove bajke

Poštovani premijeru, tačno je da je Žabljak bio izvrsno posjećen tokom tri-četiri lude novogodišnje noći, ali već na Badnji dan ulice bijahu puste, skoro kao u novembru. O tome Vam niko bolje ne može posvjedočiti od vlasnika nekoliko kafića koji su svega nekoliko dana bili dupke puni, a potom poluprazni
144 pregleda 27 komentar(a)
Žabljak, Foto: Slavko Radulović
Žabljak, Foto: Slavko Radulović
Ažurirano: 01.02.2019. 15:12h

Ne pada snijeg da pokrije brijeg, već da svaka zvijerka, u ovom slučaju premijer Duško Marković, pokaže trag - objelodani tobože odličan početak zimske turističke sezone.

Posredstvom kredibilnog informativnog uradka "minut-dva“, respektabilnog DPS servisa - televizije PINK M, Marković je na Savinom kuku ostavio toliko dubok trag da mnogi na Žabljaku ne znadoše da li da se smiju, ili da suzu puste.

Na stranu poslovice, "ružičasta" ovog puta “ne dosoljava”, a nema ni potrebe - premijer u kameru govori o odličnom početku, a bogme i nastavku zimske sezone, najavljuje ulaganja i bolji život napaćenom sjeveru. Majstorski to prati i snimak, bez širokog kadra koji bi otkrio mravinjak gostiju na Durmitoru - svih planina direktoru. 

S obzirom da su me oči uvjerile da je špic sezone na Žabljaku završen još uoči Božića i da mravinjaka nema čak ni za vikend a kamoli radnim danom, nameće se pitanje - ko krije trag, odnosno ne govori istinu - ljudi koji podacima brifuju premijera, ili Marković. 

Ili, pak, i jedni i drugi, zbog čega se PINK neće zacrvenjeti, a ni postaviti im koje nezgodno pitanjce... 

Ako je dobar dio puka crnogorskog decenijama bio sklon da vjeruje kako je, zaboga, Milo dobar, no ne valjaju ovi oko njega, cijenim da takav izgovor zaslužuje i Marković jer je premijer tek toliko koliko djetetu treba da prohoda.

Bolećiv sam malo prema bivšem šefu crnogorskog ušno-očnog odjeljenja, iako je, možda, više sklon da vjeruje drugima no sopstvenom čulu vida.

Poštovani premijeru, tvrdu Vam riječ dajem da sam od 30. decembra prošle do 2. januara ove godine, a zatim i od 5. do 7. boravio u, ako je vjerovati Vladi, najznačajnijem zimskom turističkom centru u državi. Garantujem Vam da sam za prva četiri dana na Savinom kuku vidio ukupno tek možda više od hiljadu skijaša, iako direktor Ski centra kaže da ih je toliko bilo svakodnevno.

Vjerujte mi, većinom je riječ o Žabljačanima i "bolesnicima“ nepovratno navučenim na Durmitor i navodi direktora da je na skijalištu “kao u bajci” nijesu ništa drugo no bajka.

Razumijem da Vam je, zbog prazničnog raspoloženja i brojnih državničkih obaveza, promaklo da prošle sedmice napisah da je špic sezone na Žabljaku trajao ne više od sedam dana i da nagovijestih da će me demantovati ministar - prezimjenjak, ili glasovita Nacionalna turistička organizacija... Kad ono - vuk, umjesto lisica. Skijaši se, gospodine Markoviću, nemaju gdje posakrivati na Savinom kuku.

Kad sjednete u korpu žičare, ružno nazvane i šklopocija, koja "gusla" dvadesetak minuta do vrha, sa iole dobrim okom možete da vidite praktično sve na skijalištu. Ta dva ski-lifta, žičaru i dvije i po staze, pod uslovom da radi čuvena Vukova, bez greške "skenirate", zahvaljući tome što trodecenijska vlast Vaše partije tamo nije izgradila praktično ništa, već je riječ o mrskom socijalističkog nasljeđu. 

Nijesu skijalište dali nekome ko bi mogao da ga pretvori u svjetsko, ali možda je tako i bolje imajući u vidu izbor strateških investitora koji zatvoriše hotele na Žabljaku i skijalište na Štuocu, rađene dakako u Titovo vrijeme.

U duhu povjerenja, predlažem Vam da naložite Investiciono-razvojnom fondu - vlasniku skijališta Savin kuk, da objelodani koliko su fiskalnih računa, sa sve uvećanim PDV-om, izdali za prodate ski-pasova. 

Cijenim da ste saglasni da bi to riješilo dilemu o broju skijaša, jer želim da vjerujem da se držav n a firma ne bi drznula da ne izdaje račune, ili da ih pak "štanca“ za račun "odličnog početka" sezone. Uvjeravam Vas da još nijesam čuo da je neko, od bijesa ili kakvog drugog razloga, kupio više ski-pasova nego što mu treba, tako da bi broj fiskalnih računa egzaktno svjedočio o tome koliko je ljudi skijalo/bordalo na Savinom kuku. 

Neizmjerno sam srećan što najaviste izgradnju šestosjeda i četiri kilometra novih staza - ostaje da se vidi kada i kako. 

Poštovani premijeru, tačno je da je Žabljak bio izvrsno posjećen tokom tri-četiri lude novogodišnje noći, ali već na Badnji dan ulice bijahu puste, skoro kao u novembru. O tome Vam niko bolje ne može posvjedočiti od vlasnika  nekoliko kafića koji su svega nekoliko dana bili dupke puni, a potom poluprazni.

Kako znam da ljeti volite da posjedite u nekima od njih, priupitajte vlasnike govorim li istinu. 

Upitajte i vlasnike hotela i apartmana jesu li stavili koji dinar u slamaricu, ili se pak hvataju za glavu razmišljajući kako da prežive do ljeta, iako ne sumnjam da će biti dobrovoljaca da minut-dva govore o tome kako je kod njih sve popunjeno.

A da ne biste pravili dodatni posao upravi skijališta Savin kuk i sabirali račune, banite radnim danom - neće Vam biti teško ni tokom ferija da prebrojite goste, ma koliko Vas opio planinski vazduh.

Preporučujemo za Vas