OPASNE STVARI

Kontrolisani nemir

Treba promovisati građansku državu u kojoj građanin nikako ne smije da bude iznad Čovjeka nego onu u kojoj će nosilac suvereniteta biti građanin - Čovjek! To je put za duhovno i moralno ozdravljenje, sada već ozbiljno oboljelog crnogorskog društva
124 pregleda 21 komentar(a)
Crna Gora, zastava, Foto: Shutterstock
Crna Gora, zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.02.2019. 16:12h

Svekolike podjele u Crnoj Gori su ušle u fazu svekolikih rizika. Crnogorac, kao nekadašnji simbol dobrote, časti i hrabrosti, u fazi je nestanka.

Još od vremena stare Grčke, pa sve do danas, pojam “pizma” ima istovjetno značenje - zloba, zavist i netrpeljivost. Ova crnogorska, već duže vremena poprima još jedan sadržaj - ovdje prezir prema bilo čemu ili prema bilo kome, prerasta u mržnju prema svakome i svačemu. Da je ona otvorena, ne bi bila toliko opasna koliko je opasna ova pritajena. Njenoj pritajenosti itekako pomaže crnogorska utreniranost u foliranju - svuda i u svakoj prilici. Pored sklonosti kriminalitetu, mržnja počinje biti odrednica crnogorskog mentaliteta.

Neoliberalizam nije ništa drugo nego je najopakiji oblik fašizma, a kardinali ovog crnogorskog neprekidno vrše opštu racinalizaciju ropstva - tobože zbog efikasnijeg i produktivnijeg privređivanja. Pored ostalog, i zbog toga u državi stalno raste broj nezaposlenih. Stara sociološko-filozofska formula je - kada u nekoj državi ima više istorije negoli demokratije, vojska treba da se priprema za rat. Kardinali crnogorskog neoliberalizma su otišli još jedan korak dalje - čitavo društvo su gurnuli u istoriju, ali onu plemensku. Mržnja je postala osnovno obilježje duhovnog i moralnog stanja crnogorskog društva. Kardinali crnogorskog neoliberalizma, tj. fašizma, vrlo vješto kontrolišu ovaj svenarodni nemir u kome se nalaze kako oni koji su u svekolikoj oskudici tako i oni koji previše imaju. Nije teško zaključiti ko je ovakvo stanje proizveo i ko je za isto odgovoran. Režim.

Stanje u Crnoj Gori je takvo da banalan razlog može da proizvede varnicu, a varnica lako proizvede plamen, ili ne daj Bože požar. To neće moći spriječiti čak i ovaj režim koji vješto kontroliše svenarodni nemir. Godinama se uzdržavam da javno iznesem procjenu da se odnarođeni režim neće moći smijeniti bez upotrebe sile. Možda bi se i sada uzdržao u iznošenju ovakve procjene da se situacija u Crnoj Gori značajno ne pogoršava. Sve liči da će sila morati biti upotrijebljena i prije samog čina smjene odnarođenog režima - u odbrani fer izbora i protiv zloupotrebe državnih resursa. U sudaru dviju sila sa negativnim nabojem teško je izbjeći velike posljedice. Jedna takva sila je dobro utrenirani odnarođeni režim, dok je ona druga masovan gnijev sa viškom pritajene mržnje.

Zašto međunarodni predstavnici u Crnoj Gori na sve ovo ne reaguju? Zbog toga što su neki od njih najobičnije birokrate, neki zato što su korumpirani od strane odnarođenog režima, neki zbog toga što se oni zadovoljavaju činjenicom da u Crnoj Gori nema oružanih sukoba, a neki zbog toga što priželjkuju baš takve sukobe kako bi opet Balkan postao sredstvo geopolitičke igre.

Gdje je izlaz? Da građanska opozicija preuzme inicijativu, te da novim političkim sredstvima od odnarođenog režima preotme upravaljanje kontrolisanim nemirom! Kako i kojim redosljedom? Javnom politikom saopštiti politički cilj bobrbe protiv podmuklog neofašizma koji je obuzeo crnogorsko društvo, a koga je generisao odnarođeni režim! Operativno - politički lideri, na čelu najavljenih mirnih građanskih protesta da svoj politički stav iskažu ispred predstavništava drugih država, te ispred predstavništava međunarodnih institucija! Organizovati najavljene masovne i mirne građanske proteste u cilju oslobađanja Skupštine Crne Gore od nelegitimnih Sinđelićevih poslanika! Organizovati najavljene masovne i mirne građanske proteste u cilju oslobađanja Vlade Crne Gore od nelegitmnih Sinđelićevih ministara! Cilj ove antifašitičke borbe treba da bude izbacivanje fašisoidnih, a nelegitimnih predstavnika iz navedenih institucija, ali nikako rušenje tih institucija ili bilo kakvo fizičko oštećenje istih. Ne treba imati dilemu da će u tom procesu odnarođeni režim upotrijebiti silu. Na te žrtve treba biti spreman, ali će sila odnarođenog režima brzo ustuknuti ispred energije građana. 

Antifašistička borba ne treba da bude usmjerena protiv DPS-a, jer u toj partiji postoji brojno zdravo tkivo, nego protiv kardinala crnogorskog neoliberalizma koji je najopakiji oblik fašizma. Treba imati u vidu da su lideri DF-a iskompromitovali svoju opozicionu političku ulogu pa su, svjesno ili nesvjesno, preuzeli ulogu vojnog krila DPS-a kardinala. Zbog toga ne treba dozvoliti njihovo angažovanje u prvim redovima antifašističke borbe, ali nikako ne treba isključiti njihovo članstvo i njihove simpatizere koji iskreno i hrabro ovu borbu vode godinama. Nikako ne treba prihvatiti bilo kakvo posredništvo međunarodnih zvaničnika, jer isti godinama „šuruju“ sa vođama odnarođenog režima. Razgovore sa njima treba prihvatiti tek onda kada oni postave javni ultimatum svojim dojučerašnjim štićenicima.

Evroatlantstki put građanske Crne Gore ne treba da bude upitan, kao što ne treba da bude upitna vladavina prava. Promovisati građansku državu u kojoj građanin nikako ne smije da bude iznad Čovjeka nego u kojoj će nosilac suvereniteta biti građanin - Čovjek! To je put za duhovno i moralno ozdravljenje, sada već ozbiljno oboljelog crnogorskog društva. To će biti moguće početi tek onda kada građanska opozicija od kardinala neofašizma preotme upravljanje kontrolisanim nemirom. Ukoliko se to ne uradi na opisan način,  od strane odnarođenog režima kontrolisani nemiri bi uskoro mogli prerasti u nekontrolisani nered. Nisam siguran da će ovo biti ozbiljno shvaćeno, ali ipak neka ostane napisano.

Autor je general avijacije u penziji i analitičar geopolitike