NEKO DRUGI

Gube na suđenjima, ali dobijaju izbore

I na ponovljenom suđenju za Fimi mediju HDZ je nepravomoćno osuđen i proglašen odgovornom pravnom osobom koja mora platiti globu. No od početka afere i dvaju suđenja HDZ je svejedno uspio tri puta dobiti izbore

2883 pregleda 1 komentar(a)
Sanader, Foto: AP Photo
Sanader, Foto: AP Photo

"Građani vide i znaju da je HDZ odgovorna stranka", kazao je Andrej Plenković u svibnju 2017. godine.

A evo, građani danas mogu ponovno vidjeti da je HDZ stranka odgovorna za izvlačenje više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki. Svi su na ponovljenom suđenju za Fimi mediju na Županijskom sudu u Zagrebu proglašeni krivima (osim Ratka Mačeka), a HDZ je proglašen odgovornim za izvlačenje novca.

Naravno, nepravomoćno. Ali već drugi put u osam godina koliko traje proces Fimi media.

HDZ se dosad hvalio da je odgovorna stranka, a sada se - nepravomoćno - može nazivati strankom odgovornom za kriminal.

Zbog toga će HDZ, ako presuda opstane na Vrhovnom sudu, a možda dogura i do Ustavnog suda, kao odgovorna pravna osoba morati platiti kaznu u iznosu od 3,5 milijuna kuna, a oduzima se imovinska korist na računima od 2 mil kn i 300 tisuća eura, iznos koji su Sanaderovi nasljednici, prvenstveno Branko Bačić, nosili u torbi, skrivali u sefu i pokušavali neopaženo uplatiti na bankovni račun.

Kupovao aute i pjevače

Pored toga, HDZ mora uplatiti 10 milijuna kuna koji predstavljaju tu razliku između imovinske koristi i oduzetih sredstava. Sud je utvrdio da je iz dobiti Fimi medije Ivo Sanader dobio oko 250.000 kuna, a HDZ više od 14 milijuna kuna. To je novac kojim je HDZ kupovao automobile, plaćao kampanje, ušutkivao desničarske medije, plaćao pjevače poput Thompsona da ne pjevaju za konkurenciju, financirao stranačke aktivnosti i kampanje i općenito, održavao se na vlasti.

Ovo je suđenje, dakle, bilo važnije zbog HDZ-a, nego zbog Ive Sanadera.

Jer, riječ je o današnjem HDZ-u, stranci kontinuiteta, koliko god se nasljednici na čelu stranke prigodno odricali negativnog nasljeđa svojih prethodnika: Tomislav Karamarko se odricao Sanaderove korupcije, Andrej Plenković se odricao Karamarkova radikalizma...

To je isti HDZ

Ali to je isti HDZ, s istim Brankom Bačićem, istim ljudima i organizacijama, istim biračima i istom odgovornošću. I ovaj današnji HDZ platit će kaznu zbog onog Sanaderova HDZ-a. To je politika kontinuiteta.

Jasno, ako nepravomoćna presuda preživi na višem sudu.

I stoga je korisno da nas Plenković podsjeti na činjenicu da je HDZ "odgovorna stranka".

A simbolično je što ponovljena prvostupanjska presuda za Fimi mediju dolazi u trenutku kad se u Hrvatskom saboru, medijima i javnosti raspravlja o ministru Tomislavu Ćoriću i aferi Krš-Pađene, zbog koje su neki HDZ-ovci završili u pritvoru. I to bi se moglo nazvati politikom kontinuteta. Afera na aferu.

Što sve to, međutim, znači?

Dva suđenja, tri pobjede

Pravosudni postupak protiv Ive Sanadera i HDZ-a započeo je još prije devet godina, do svoje pravomoćnosti zagazit će i u desetu. U tom periodu HDZ je uspio jednom izgubiti vlast, ali i čak tri puta dobiti izbore - 2015., 2016. i 2020. godine.

Javnost je svih tih godina znala za grijehe i afere HDZ-a, znali su to njegovi birači i članovi, kao što ih je na sve to podsjetila i današnja nepravomoćna presuda. Znali su za izvlačenje javnog novca iz državnih tvrtki, za korištenje prljavog novca u kampanjama, za nošenje novca u torbama i pokušaj njihova skrivanja od institucija...

I HDZ je opet pobjeđivao.

HDZ zna

Jednim dijelom, HDZ je sustavnom kapilarnom korupcijom kupovao lojalnost i glasove, dok je drugim dijelom provocirao ideološke sukobe i kulturne ratove upravo kako bi skrenuo pažnju s korupcijskih afera.

HDZ je danas drugi puta, nepravomoćno, osuđen za Fimi mediju.

Nažalost, to hrvatsku javnost neće ničemu naučiti. Ovakve korupcijske presude postale su tek jednodnevna zabava za narod, pogodna za ispucavanje svakodnevnog gnjeva i frustracije, nakon koje HDZ opet pobjeđuje. Na ovaj ili onaj način.

"Građani vide i znaju da je HDZ odgovorna stranka". I očito ih nije za to više briga.

(24sata.hr)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")