stav

Novi smisao crnine

Građanski aktivisti su zgroženi jer su se nekako navikli na poslanike Hrišćane u opoziciji, ali u Vladi, u Vladi moraju biti svi uredno i sekularno podšišani, utjerani u brazdu i pelcovani protiv religijskih besmislica. Oni kao imaju razumijevanja da neko ispovijeda vjeru u "tamo to" ali da se javno krsti, da se pričesti iz jednog putira, jednom kašikom, to im je nakako, ono baš, baš, bzv - seljački, anahrono, umobolno i prosto

17471 pregleda 1053 reakcija 82 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Nismo navikli.

Novo nam je i neočekivano. Otuda, zbog skadriranja Vlade na Morači: oduševljenost, zbunjenost, sumnjičavost, isčekivanje, nada i razočaranost u isti mah.

Naviknuti smo na vlade kontinuiteta; u prevrtljivosti, snalažljivosti, mijenjanju ideoloških obrazaca, državnih projekata, hohštapleraju, potkradanju i elitističkom uzdizanju probranih na perverzne načine.

Nije se 30. avgusta desilo čudo, a svi bismo voljeli da jeste. Bio bi to onostrani znak da smo kao pravednici zaslužili pobjedu. Sumnjam!

Politika je, međutim, matematika. Ovoga puta taj nauk niko nije potcijenio. Sabrali smo se u tri opozicione kolone i to ne po pronicljivosti nego iz straha da ne izazovemo bijes ozlojeđenih ljudi.

Zašto bismo se danas stidjeli da nam je u tom trenutku brutalno raspeta Crkva otvorila oči, da je riječ "morate zajedno ako mislite na narod i Crkvu" bila više od savjeta? Kako i koliko nam je Đukanović svojom suludom političkom matematikom olakšao suvišno je obrazlagati.

Nakon pobjede nagli alergičnost jednog dijela namnožene elite na Crkvu i bilo čiju crkvenost u višenacionalnoj i, nadasve, viševjerskoj Crnoj Gori. Oni su, kao, sablažnjeni?

Političkim puritancima, kao, nije jasno da se klir miješao? Kao, narušena je sekularnost naše na daleko čuvene i priznate sekularnosti? A kako se zove kada se u izbore umiješa astrologija, crni magovi i blijede, podbunule spodobe što su do juče po numerološkim kazivanjima određivale datume izbora, inauguracija, referenduma, proslava, biznis početaka? Pitagorejci sigurno nisu. Ministri bliski crkvi! Mandatar bliži! Ministrica nije feministkinja! Mandatar se pričešćuje! Uzbuna!?

Građanski aktivisti su zgroženi jer su se nekako navikli na poslanike Hrišćane u opoziciji, ali u Vladi, u Vladi moraju biti svi uredno i sekularno podšišani, utjerani u brazdu i pelcovani protiv religijskih besmislica. Oni kao imaju razumijevanja da neko ispovijeda vjeru u "tamo to" ali da se javno krsti, da se pričesti iz jednog putira, jednom kašikom, to im je nakako, ono baš, baš, bzv - seljački, anahrono, umobolno i prosto. Oćutali su šta misle o klanjanju jer im je trebalo za većinu, da ostanu na naslijeđenim radnim mjestima od tata i mama koji su "živote ostavili" u Plantažama 13. Jul ili Elektroprivredi, od baka i deka koji su bili uvijek privrženi grožđu i struji.

Pandemija je, očigledno, samo izgovor, dobar povod, da polusvijet upre prstom u onoga koji poštuje ì svetinju i očekuje da mu pričešće prije pomogne nego odmogne. Lako je držati masku kada vam lijek ušpricavaju u debelo meso, nekako se podrazumijeva i za tehničara i za oboljelog, bilo virusa ili ne, ali je malo teže objasniti ljudima da s maskom stanu pred Tvorca i prime pričest. Niko to ne radi s namjerom da oboli, unesreći porodicu, djecu i bližnje. Mnogi samo žele mir, utjehu, lijek, oprost - Boga. Uostalom, u poslednje vrijeme i u bolnicama se, zajedno sa ljekarima, ponajviše uzdamo u Božiju pomoć. Na drugoj strani, u sred pandemije, mnogi drže stražu u šoping molovima. Okupacija kabina za presvlačenje. Juriš u tek svučene helanke, strukirane košulje i znojave bluzice. Ćutimo! Važno je da nije jednom kašikom.

Vjerovatno ima i onih koji iz inata idu u Crkvu. Ne bi nam bilo prvi put. Mi smo iz inata bježali iz Crkve, mijenjali vjeru, prekopavali grobove, išli u rat, u hajdučiju, u smrt. Mi smo iz inata sjekli vlastite uši, a jedan je iz inata otkinuo i inat.

Koga bi bilo briga jesu li se žene u Crnoj Gori udavale u crnom, ako su cijeli život živjele u crnjem, da to nije rekla buduća ministarka s pomalo crnogorske i hercegovačke krvi? Malo joj je što je srpski nacionalista, ženski četnik koji je nedavno udario po muškom ustaši nego još dira u svetinju negdašnjih svadbi? Ispovijedila je i da je kratkog fitilja i da liči na pokojnog đeda! Kraj! Dogodio se javni lič. Specijalizovane NVO traže da zbog svega bude izvedena na sud i pred zid? Kakav danak političkom neiskustvu profesorice Bratić? A, samo da je rekla da liči na pokojnu gospođu babu, njena karijera bi pošla blistavom stazom uspjeha. Da! Na pokojnu pretkinju, što je rastjerala namnožene četnike i ustaše, bacila par bombi na njemački bunker, ubila jednog popa izdajnika, obukla potom crninu i udala se tako odjevena iz protesta - zbog nepoštovanja rodne ravnopravnosti i diskriminstorskog odnosa Crkve prema čedomorstvu. Nismo navikli na takve babe ali ako budemo uporno i oportuno lagali svi ćemo biti srećniji. Crnini samo treba dati novi smisao.

Buduća ministrica mora znati da se ne liči na đeda bez fitilja ako želiš u vladu. Prosto, ličiš na nekoga nesrodnika i Bog da te vidi.

Nije ni Đukanović nikada ličio na Svetog Petra Cetinjskog pa mu je jedan sekularizovani poslanik sa početničkom bradom rekao da je on za njega čista iluminacija i teofanija velikog Petrovića.

I na kratko ušao je u red visoko prepodobnih gradskih pastira. Na kratko ali je bio spemio dugački fitilj i jednu kašiku za sve.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")