STAV

Međunarodno obrazovanje: Vrata ostaju otvorena

Čvrsto vjerujem da međunarodno obrazovanje treba da bude dio akademskog razvoja svakog studenta. Takva iskustva pomažu studentima da se pripreme za globalno tržište rada i rade na rješavanju najvećih izazova današnjice

7344 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Printscreen
Ilustracija, Foto: Printscreen

Zajedničko suočavanje sa globalnom covid-19 pandemijom i pratećim izazovima podsjeća nas na trajne vrijednosti obrazovanja i saradnje - koji su u osnovi naše sposobnosti da se sa tim izazovima izborimo.

Ove, kao i svake godine od 2000. obilježavamo Međunarodnu nedjelju obrazovanja. Pandemija je uticala na obrazovanje i razmjene, kao i na mnoge druge aspekte naših života, čineći važnijim nego ikada pronalaženje načina da vrata međusobne razmjene znanja ostavimo otvorena, kako bismo se izborili sa trenutnom krizom i što bolje pripremili za buduće izazove.

Čvrsto vjerujem da međunarodno obrazovanje treba da bude dio akademskog razvoja svakog studenta. Zahvaljujući globalnim učionicama i međunarodnim razmjenama, studenti sagledavaju stvari iz drugačije perspektive, uče kako da se prilagode neočekivanim okolnostima i da komuniciraju sa različitih kulturoloških stanovišta i na različitim jezicima. Takva iskustva pomažu studentima da se pripreme za globalno tržište rada i rade na rješavanju najvećih izazova današnjice.

Zašto treba da izaberete Sjedinjene Države? Mi nudimo akademske institucije svjetskog renomea i liderstvo u inovacijama, fakultete vrhunskog kvaliteta koji ohrabruju kritičko promišljanje, savremenu infrastrukturu, kao i mreže alumnista koje pomažu studentima da se pozicioniraju za uspješne profesionalne karijere. Sjedinjene Države nude široki spektar kvalitetnih visokoškolskih institucija, od velikih državnih univerziteta, preko istraživačkih centara, do umjetničkih škola i, za američki obrazovni sistem specifičnih, dvogodišnjih koledža (community colleges). Međunarodni studenti, zajedno sa američkim studentima i studentima iz različitih dijelova svijeta, kreiraju raznovrsne, inkluzivne zajednice, imajući priliku da iskuse život dinamičnih američkih gradova ili kompaktnih studentskih gradova - kampusa.

Iako očekujemo da se broj međunarodnih studenata smanji ove godine zbog covid-19 pandemije, drago mi je što danas mogu da saopštim zvanične podatke objavljene ove sedmice u Izvještaju o studentskoj mobilnosti (Open Doors Student Mobility Report), po kome je broj crnogorskih državljana na studijama u SAD, kao i američkih studenata u Crnoj Gori, porastao. Po tom izvještaju, 122 državljanina Crne Gore su studirala u Sjedinjenim Državama tokom 2019-2020. akademske godine - što je oko 9 odsto više u odnosu na prethodnu akademsku godinu. Tokom 2018-2019. godine, čak 34 američka državljanina bila su na nekoj vrsti razmjene u Crnoj Gori, što je uvećanje skoro 62 odsto u odnosu na godinu ranije! https://opendoorsdata.org/

Drago mi je, takođe, da je Ambasada uspjela da nastavi neke od programa razmjene ove godine uprkos izazovima povezanim sa covid-19 pandemijom. Na primjer, prvi put ikada imamo Fulbrajt stipendiste iz Crne Gore koji trenutno studiraju na postdiplomskim programima u SAD za sticanje master diploma. Razumijemo ozbiljne izazove sa kojima se suočavaju kako univerziteti, tako i studenti, zbog covid-19 i nadamo se da će međunarodni studenti koji su planirali da studiraju u SAD ove godine biti u mogućnosti da to i učine. Kao i uvijek, američki koledži i univerziteti su posvećeni pružanju visokokvalitetnog obrazovanja, imajući prvo u vidu zdravlje i sigurnost svih. Studente koji žele da apliciraju za studentske vize molim da imaju strpljenja dok pokušavamo da nađemo načina da vam u tome pružimo podršku, istovremeno štiteći zdravlje i bezbjednost naših aplikanata i zaposlenih u Konzulatu. Molim vas, pratite internet stranicu Ambasade za informacije koje se tiču rada našeg Konzularnog odjeljenja.

Sjedinjene Države ostaju posvećene podršci međunarodnom obrazovanju i razmjeni. Željela bih da ohrabrim sve crnogorske učenike i studente da razmisle o tome da apliciraju za studije u Sjedinjenim Državama. Stupite u kontakt sa Savjetodavnim centrom EducationUSA mreže preko društvenih mreža Američkog ugla u Podgorici ili ih kontaktirajte direktno na podgorica@educationusa.org. Pratite seriju onlajn događaja koje organizuju ove sedmice, kao i društvene mreže Ambasade SAD.

Proces apliciranja na američke univerzitete zahtijeva vrijeme i trud, ali definitivno vrijediti uložiti napor. To pokazuju i zvanični podaci po kojima u Sjedinjenim Državama studira više međunarodnih studenata nego u bilo kojoj drugoj zemlji. Obrazovanje kakvo je u Sjedinjenim Državama ne možete naći bilo gdje drugo u svijetu. Srećna Međunarodna nedjelja obrazovanja #IEW2020!

Autorka je ambasadorka SAD u Crnoj Gori

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")