SVIJET U RIJEČIMA

Kina se ne može zauzdati sankcijama

Azijski susjedi su sa Kinom dogovorili najveću trgovinsku zonu na svijetu. Oni žele da profitiraju od Kine, i tako poručuju Vašingtonu da konfrontacija sa Pekingom nije rješenje

3269 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Kako Kinu privoljeti da se drži pravila liberalnog sistema svjetske ekonomije? Sjedinjene Države pod Trampom su se opredijelile za sankcije, zabrane investicija i kaznene carine za neke kineske kompanije, tako pokušavajući da isposluju otvaranje kineske ekonomije.

Azija bira suprotan put, obaranje carina unutar najveće svjetske zone slobodne trgovine. Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo (RCEP) obuhvata 2,2 milijarde ljudi i skoro 30 odsto svjetskog ekonomskog učinka. Ovaj način obećava mnogo više uspjeha u zauzdavanju Kine.

Sjedinjene Države žele da odgode dan kada će Peking skinuti Vašington sa trona najveće svjetske sile. Trampov stav je oličenje konsenzusa američke elite da se sopstvena nadmoć produži koliko god je moguće.

Ali uspon Kine se ne može zaustaviti. Udvostručavanje kineskog ekonomskog učinka do 2035, kao što nagovještavaju nedavno postavljeni ekonomski ciljevi, izgleda potpuno realno. Time bi Kina pretekla SAD po ekonomskoj moći.

Za razliku od Vašingtona, kineske komšije su prihvatile da će doći do smjene na vrhu svjetske ekonomije. U tim azijskim zemljama se razmišlja dugoročno, pa hladnoratovska logika nije opcija.

Njihovi političari su izabrali kooperaciju kako bi Kini zavezali ruke. Vođeni tom logikom, ovaj sporazum su potpisali i američki saveznici - Japan, Južna Koreja, Australija i Novi Zeland.

RCEP će im donijeti profit od sve jače kineske ekonomije, a neće morati za nekoliko decenija da postanu kineski vazali. Upravo Južna Koreja i Japan imaju dosta iskustva sa tim da neguju intenzivne ekonomske odnose sa Kinom uz istovremenu političku distancu.

Oni priznaju da je Kina dva puta spasla svjetsku ekonomiju - prvi put gigantskim investicionim programom poslije svjetske finansijske krize 2008, a drugi put brzim oporavkom rasta poslije suzbijanja epidemije korona-virusa. Ove zemlje su spremne da utiču na Kinu da ide u smjeru koji im odgovara, umjesto da je izoluju.

Azijske nacije još jednom pokazuju sposobnost dalekovidog i strateškog razmišljanja. Na osnovu brzog rasta srednjeg sloja, Azija će pokretati svjetsku ekonomiju u narednim decenijama te će postati jedinstvena trgovinska zona sa Kinom u centru, poput današnje Evrope sa Njemačkom ili Sjeverne Amerike sa Sjedinjenim Državama. Zapad bi morao da se pripremi za to.

Bivši američki predsjednik Barak Obama je za vrijeme svog mandata usmjerio SAD prema Aziji. Trebalo bi da se njegov tadašnji zamjenik i novoizabrani američki predsjednik Džozef Bajden vrati na taj kurs i da izabere put saradnje sa Kinom.

Azijski susjedi Kine svojim potpisom na sporazumu RCEP ujedno podvlače i svoju želju da Vašington promijeni stav prema Pekingu. To bi se moglo posmatrati kao pobjeda Kine, ali se isto tako može označiti kao politički realizam.

(Deutsche Welle)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")