STAV

O strategiji ulaganja u turizam Žabljaka

Neophodno je pogledati kako bi se uspostavio balans i kvalitetno valorizovale i druge lokacije i unaprijedila turistička ponuda i izvan opštinskog centra

1357 pregleda 115 reakcija 4 komentar(a)
Njegovuđa, Foto: Arhiva Vijesti
Njegovuđa, Foto: Arhiva Vijesti

Promjena vlasti i pitanja vezana za formiranje nove vlade su neminovno fokusirala pažnju javnosti i medija na državnu političku arenu i pregovarački proces. Ono što se zaboravilo jeste da ekonomski problemi i napori da se oni prevaziđu ostaju sa nama i određuju naše živote i poslije izbora.

Jedan od tih problema je zamjena dotrajale opreme na skijalištu Savin Kuk, na Žabljaku. Za one koji su propustili kratku vijest, pomenuću da je nova oprema za žičaru na Savinom Kuku, koja je već neko vrijeme bila odložena na stovarištu u Podgorici, odlukom Vlade preusmjerena na drugo skijalište u drugom dijelu Crne Gore. Projekat zamjene stare infrastrukture na Savinom Kuku je zanemario da se radi o lokaciji unutar nacionalnog parka, te da je neohodno sve prilagoditi uslovima koje nameću pravila UNESCO-a.

Drugo skijalište (Javorovača) je locirano na privatnom posjedu, i vlasnici su nedavno ostvarili sudsko pravo na uklanjanje tog ski-lifta i pratećih objekata. Slična je situacija i sa ski-liftom na Bosači, koji se nalazi na privatnom posjedu. Bez obzira ko je i kako napravio projektni propust za Savin Kuk, pomenuta odluka Vlade je dovela u pitanje dugoročnu održivost turističke ponude u opštini Žabljak. Ski-lift na Savinom Kuku je naznaka mnogo većeg problema.

Opštinska administracija nije do sada pokazala dovoljno spremnosti da promisli strateške investicije u turističku ponudu u cijeloj opštini Žabljak. Investicioni fokus je na gradskom jezgru i prigradskim lokalitetima, a na štetu potencijalno profitabilnih lokacija širom opštine, koje su državno vlasništvo i čija valorizacija ne bi zahtijevala otkup ili rentiranje, te ne bi nosila opasnost od moguće sudske odluke o zatvaranju turističke lokacije izgrađene na privatnom posjedu.

Vjerujem da je nakon trideset godina ovakvih ulaganja neophodno pogledati dalje od sopstvenog praga, kako bi se uspostavio balans, kvalitetno valorizovale i druge lokacije, i unaprijedila turistička ponuda i izvan opstinškog centra. Iz tog razloga ću pomenuti jednu od više atraktivnih, ali zanemarenih, investicionih lokacija u opštini Žabljak.

Uvjeren sam da je Njegovuđa jedan od neiskorištenih turističkih bisera žabljačke opštine i da posjeduje bazičnu infrastrukturu koja bi omogućila relativno brzu izgradnju isplativih turtističkih objekata. Danas je to uspavano mjestašce u kojem telantovani i predani lokalni turistički radnici pokušavaju da daju svoj doprinos razvoju opštine.

Na puškomet od centra Žabljaka, u nekim ranijim vremenima na Njegovućko polje pod obroncima Kučajevice su slijetali i saveznički avioni, a s njega polijetale JAT-ove karavele redovnim letovima za Beograd. Taj aerodrom je danas samo tema nostalgičnih priča o prošlim danima i foto-ilustracija na zidu privatnih kuća. Nažalost, niko ne pomišlja o mogućoj investiciji u lokalnu zračnu luku onamo gdje je ona funkcionisala do kasnih 1950-ih godina.

Nadalje, tamošnja topografija predstavlja idealnu lokaciju za gradnju značajnije turističke infrastrukture, uključujući i skijaške terene, i ski-lift na Kučajevici. Da ne zaboravim, Njegovućko polje i Kučajevica su u državnom vlasništvu. Udaljenost od Žabljaka nije, i ne može biti, izgovor za neaktivnost opštinskih i državnih organa. Kao što znamo, skijališta u mnogim velikim centrima su locirana relativno daleko od gradova koji su brendirani kao turistički centri. Ulaganje u Njegovuđu, i u druge lokacije u opštini nedaleko od Žabljaka, imalo bi pozitivan ekonomski efekat na mnogo nivoa i bilo bi pravi korak ka definisanju širokog inkluzivnog okvira investiranja u turističku ponudu opštine. Naravno, svjestan sam da definisanje i kompletiranje ovako obimnih razvojnih projekata podrazumijeva strateško promisljanje linija razvoja i spremnost da se naprave značajna ulaganja, i spreman sam da budem aktivni učesnik u tom procesu.

Autor je predsjednik MZ Njegovuđa

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")