TELEVIZIJSKE I DRUGE IGRE

Reče mi jedan čoek

Moraće Božidar Šundić javno da raskine tajni ugovor sa Tamarom Nikčević, inače će država raskinuti vezu sa njim. Ima ratobornih i u Savjetu, ali za rat sa SAD-om, EU, a bogme i sa Daliborkom Uljarević treba imati nešto što oni nemaju...

63565 pregleda 227 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Vijesti
Foto: Vijesti

Čudna me od prekjuče želja hvata/ da zakupim kakav bilbord i napišem:/ hvala, Tamara, što će TV Jusovača pasti bez rata i - ništa više...

Upropastih prelijepe stihove moga druga Vita, ali oprostiće mi on. Posa' je posa', a ja ne nađoh efektnije riječi da oposlim početak kolumne o njegovoj zemljakinji.

I ne šalim se, od srca sam zahvalna autorki kineske kopije legendarne Teleskopije. Iako znam kako nije imala namjeru da otvori put oslobađanju TVCG od ratobornog vođstva i teškog naoružanja. Nego da podigne sebi cijenu čim je komandir straže u Jusovači izbaci iz noćne smjene...

Htio ne htio, moraće Božidar Šundić da raskine ugovor sa Tamarom Nikčević. Prije nego što Savjet raskine ugovor sa njim.

Jeste da i u tom savjetu ima ratobornih, ali za rat sa SAD-om, Evropskom unijom, a bogme i sa Daliborkom Uljarević treba imati nešto što oni nemaju...

***

Zbog toga je i posljednji komitski napad iz studija izgledao kao kineska kopija onih šumskih zbog nikad više osamnaeste.

Reče mi jedan čoek da je Džudi Rajzing Rajnke... na jednome mjestu i privatnoj večeri... kod jednog čoeka, ne mogu ti reći kojeg ali je pouzdan izvor... ne mogu ti reći đe, odma bi se sjetio koji je...

Dakle, jedan čoek je jednoj ženi rekao kako je druga žena - prema ovoj priči ambasadorka SAD - projektovala da će predsjednik Đukanović nakon izbora izvesti tenkove na ulice...

Ona prva žena je, štiteći tog čoeka po cijenu svog tajnog honorara, tu veliku tajnu ispričala - takođe u povjerenju - pred nekoliko stotina hiljada čoeka i žena...

I napravila veliku pometnju, prvo jezičku pa političku. I to, prije svega, svom Velikom komitskom vođi...

***

Tvrdnja da je američka ambasadorka nešto "projektovala" može da se tumači samo onako kako je izgovorena. Da su projekat o izvođenju tenkova na ulice napravile SAD.

Zato što projektovati znači - praviti nacrt ili projekat za nešto, planirati nešto, imati namjeru da se uradi nešto...

Može biti da onaj neki čoek na nekome mjestu nije završio cijelu osnovnu. Zato mu može bit' da ne zna kako je ambasadorka, eventualno, mogla da pretpostavi ili predvidi ili procijeni kako će Đukanović izvesti tenkove.

Ali ono što je dopušteno nekom čoeku nije dopušteno novinaru. Posebno ne novinaru javnog servisa, makar bio i takozvani.

***

Ni diplomatama nijesu dopuštene neke izjave, ali nije to razlog zbog kojeg prvi put u životu vjerujem američkoj ambasadi.

Prosto, računam da diplomate iz SAD-a spadaju u najbolje obaviještene. I znaju da su u Crnoj Gori svi tenkovi - osim jednog koji je ostavljen za muzej - uništeni još prije 13 godina.

Prvi od šezdeset jednog izrezan je, s puno simbolike, dan uoči Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država.

Kakva se sve simbolika može prepoznati u ovom napadu Nasljednice Teleskopije na Ambasadu SAD u Podgorici, tek ćemo saznati.

Za sada, nije nezanimljiva ni repriza jednog saznanja, koja se od prekjuče vrti po društvenim mrežama.

Kad je prvi put u javnost procurila obavijest o visini njenog honorara, Tamara Nikčević je - ako se dobro sjećam detalja sa mreža - zaštitu od autora obavijesti zatražila upravo od Ambasade SAD. Ili Delegacije Evropske unije. Ili od obje.

A pisalo je da Tamari Nikčević građani Crne Gore svakog mjeseca uplaćuju po 5.000 eura.

Je li taj podatak bio tačan i da li su troškovi za četiri povratne avionske karte i četiri noćenja u hotelu padali na davaoce ili na primaoca, znaćemo vrlo brzo.

***

Umjesto da istraži je li skandalozni iznos istinit, crnogorska vlast je krenula da brani - američku ambasadorku.

Samo opušteno, umije gospođa Rajnke to i sama, ali građani ne umiju sami da odbrane svoj novac u budžetu svoje države.

Zato su i birali novu vlast, da zaštiti i njihov novac i njihove porodice i njihovu državu. Od svih teleskopija u kojima je više od polovine građana proglašavano polusvijetom, ali i izdajnicima i neprijateljima svoje domovine.

Birali su novu vlast i da bi ih spašavala od svih Dnevnika kojih je - u poređenju s teleskopijama - 21 put više. Njihovi urednici samo još snajpere nijesu proturili kroz ekran i nanišanili u gledaoce čija im se nacija i vjera ne dopadaju.

Birali su novu vlast da ih čuva i od Predsjednika svih građana. Koji kaže da će braniti državu i iz šume:

- Pa ne bilo nas ako nismo u stanju da odbranimo crnogorsku nezavisnost. Ne bilo nas. A ima nas. Ima 40 poslanika u crnogorskom parlamentu koji su nepokolebljivo odlučni da to brane!

Od koga da je brane? Od 41 poslanika za koje je glasala većina? Ili i od svih građana koji vjeruju da postoji život i bez depeesa?

Pa stvarno ih ne bilo ako ikad više pokušaju da "brane Crnu Goru" od većinske Crne Gore. Ili manjinske. Ili bilo koje Crne Gore.

Zato što je Crna Gora jedna ili nijedna. Ili će biti država svih ili je - neće biti.

***

A ne bilo ni države ako od svog javnog servisa bude branila državljane najveće sile na svijetu, ali ne i svoje sopstvene. Uključujući i Daliborku Uljarević iz malenog CGO.

Nepodnošljiva je lakoća s kojom su i Vlada i Skupština prečule teške optužbe na njen račun. A tzv. javni servis se namjerno pravio mrtav. Valjda zato što se provjera podataka ni prije dolaska Tamare Nikčević nije uklapala u režimsku novinarsku školu reče mi jedan čoek.

Inače, nikad nijesam uspijevala da razumijem zbog čega su državni mediji godinama uvozili kadar iz Beograda.

Nikad Crna Gora nije oskudijevala u autohtonim poslušnim novinarima. Vazda su bili deset puta jeftiniji od uvezenih, a podvale i uvrede nijesu im bile ništa blaže.

***

Nažalost, TV Jusovača je i ove sedmice potvrdila da beg nije cicija ni kad izgubi vlast.

- Komesarka Daliborka Uljarević je ovih dana zatražila od generalnog direktora javnog servisa Božidara Šundića da joj dostavi, recimo, informacije o visini mog honorara - obavijestila je ničim izazvana gošća iz Beograda gosta u studiju.

Uprkos tome što i ona i on odlično znaju da je vrlo profesionalno, a bogme i ljudski, boriti se za pravo građana da saznaju na što vlast troši njihove pare.

A vrlo komesarski, bogme i nezakonito, ne podnijeti im račun za svaki cent...

***

Ipak je nastavila:

- To ne bi bilo ništa čudno da nije riječ o osobi koja već dugo, dugo, više godina, odbija da javnosti saopšti gdje je i kako potrošila, evo moram da tačno navedem, 124 hiljade 309 zarez 49 eura donacija Evropske unije - birala je prave riječi urednica Teleskopije, ali je promašila pravila čitanja i temu.

Brojke mogu da sadrže zarez samo u pisanoj formi, nipošto u usmenoj. Ne može se dalje od drugog osnovne ako đak ne izgovori pravilno 309 eura i 49 centi, a kamoli u novinare.

- Ja samo konstatujem da žena nije htjela da obavijesti javnost, da nas obavijesti gdje je novac? Kome ga je dala? Koji su to stručnjaci medijiski - nije odustajala žena u studiju.

Uporno se pravila da ne zna kako crnogorska javnost smije da nadzire trošenje novca isključivo iz - crnogorskog budžeta.

***

Na šta je nevladin Centar za građansko obrazovanje potrošio novac iz evropskih fondova - to smiju da pitaju samo oni koji su mu taj novac dali.

Ipak, da Teleskopija i kineska kopija javnog servisa ne ostanu u neznanju - pitano je, odgovoreno je i nije bilo prigovora.

I nije mi to rekao jedan čoek, a ni Daliborka Uljarević s kojom tek projektujem da se upoznam.

Odjekivala su sa svih medija, još prije dvije godine, evropska saopštenja o apsolutno namjenskom trošenju tih stotinak hiljada zarez eura.

Bilo je to u doba kad su zbog Jednog čoeka, iz nakratko oslobođenog javnog servisa protjerani svi slobodni članovi Savjeta. A odmah za njima i Andrijana Kadija i Vladan Mićunović.

Ima li zakonskog načina da se, nakon što su sudovi potvrdili nezakonitost njihove smjene, svi oni vrate u RTCG - ne znam.

Zato bi humano bilo da Vlada i Skupština to provjere... Prije nego što nas nacionalna televizija ponovo uvede u međunacionalni rat...

P.S. Nije od moga savjeta, ali dobro bi bilo i da ambasadorka Oana Kristina Popa kod Savjeta RTCG-a provjeri što je značilo ono "notorni Orav". A naročito nastavak - da je njen prethodnik na mjestu šefa Delegacije Evropske unije blagoslovio kupovinu "kontrole nad dijelom uređivačkog, uređivačke politike, odnosno uređivanja javnog servisa". Jeste da se optužba temelji na reče mi jedan čoek, ali je toliko teška da i u Crnoj Gori i u Evropskoj uniji neko može pomisliti da je stvarno riječ o krivičnom djelu...

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")