PISMA UREDNIKU

“Uzbrdicama” do doktora

U zdravstvenom sistemu jesu najbitniji doktori, tok liječenja, dijagnostička oprema, ambulante, operacione sale, smještajni kapaciteti i uslovi, ali ne smijemo zaboraviti i bezbjednost pješaka, medicinskog osoblja i pacijenata, na ulazima u zdravstvene ustanove

3833 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Vijesti/Svetlana Mandić
Foto: Vijesti/Svetlana Mandić

Sredinom jula 2020. godine svi mediji u Crnoj Gori prenijeli su informaciju da je Fondacija Hemiias, čiji je osnivač poznati biznismen i veliki humanista Hajriz Brčvak, Opštoj bolnici (OB) u Nikšiću donirala dezinfekcioni tunel, prvi od četrnaest koliko ih je ova Fondacija namijenila zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori. Donaciju je u ime Hemiiasa uručila gospođa Konstantina Vojinović, direktorica NVO “Izvor života”. U ime OB zahvalio se direktor, dr. Ilija Ašanin, koji je, između ostalog, rekao: „To je tunel kroz koji će biti obavezni da prođu zaposleni i oni koji ulaze u ovaj dio opšte bolnice. On služi za dezinfekciju predmeta i osoba koji prolaze kroz njega i značajan je u prevenciji širenja kovid infekcije.“

Nakon prijema poklona u gradu je, ne zadugo, vladalo interesovanje zašto dezinfekcioni tunel nije stavljen u funkciju, a jedno od obrazloženja je bilo da se “čeka nabavka odgovarajuće dezinfekcione tečnosti, koja nije štetna i ne uništava ličnu garderobu na ljudima koji prolaze kroz tunel”. To što nabavka nikada nije realizovana, u potpunosti je opravdano, jer siromašno crnogorsko zdravstvo ne bi moglo da finansira ogromne količine skupe dezinfekcione tečnosti, kada su preči medicinska zaštitna oprema, testovi,.., i sve drugo što je zdravstvenim ustanovama potrebno u vrijeme epidemije korona virusa.

Razumljivo je i to, da poklon poznatog humaniste Brčvaka treba da stoji na vidnom mjestu, ali je teško shvatiti da su stepenice na glavnom ulazu bolnice, koji je na nivou visokog prizemlja, blokirane tunelom skoro pola godine. Svi mi, zaposleni i pacijenti, prinuđeni smo da u bolnicu ulazimo “uzbrdicom”, koju koriste automobili za transport pacijenata. Postojeće stepenice jesu stare, pohabane, uske i nezgodne za pacijente, ali su ugodnije i bezbjednije od uspona, koji i zdrave ljude zamara, a zimi je klizav.

Očigledno je da navedeni problem nadležni u OB ne smatraju problemom, a na svu sreću je rješiv, za razliku od prilaza prostorijama Hitne medicinske pomoći (zgrada Doma zdravlja), gdje stepenice nikada nijesu postojale. Takođe je u pitanju visoko prizemlje, gdje je urađen prilaz za kola hitne medicinske pomoći, a pješaci uz gelendere sa mukom savladavaju vrlo nezgodan uspon. U slučaju poledice pacijenti, osobito starije osobe, rizikuju da budu povrijeđeni na par metara ispred ljekarske ordinacije.

Tačno je da su u zdravstvenom sistemu najbitniji doktori, tok liječenja, dijagnostička oprema, ambulante, operacione sale, smještajni kapaciteti i uslovi,.., ali ne smijemo zaboraviti da je neko odgovoran za bezbjednost pješaka, medicinskog osoblja i pacijenata, na ulazima u zdravstvene ustanove?!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")