STAV

DPS-ov lament nad Montenegro Airlinesom

Ako neće biti DPS-a na vlasti, onda valja krenuti sa narativom u stilu „poslije nas potop“! Pokušava se nametnuti mantra da pad DPS-a znači pad države i svega što je crnogorsko. Neće biti da je baš tako

13340 pregleda 32 reakcija 33 komentar(a)
Foto: Arhiva Vijesti
Foto: Arhiva Vijesti

Kako je došlo do ove jako teške situacije sa Montenegro Airlinesom? Treba li sada ovu Vladu okriviti? Moje mišljenje je da svakako ne treba i da ne bi bilo pošteno. Koga onda okriviti? Naravno, tu se odgovor nameće sam po sebi, to je DPS (sa satelitima), koji je kontrolisao sve vlade Crne Gore do sada, sve skupštine Crne Gore do sada i sva preduzeća, pa i Montenegro Airlines. Vjerujem da ne treba da podsjećam šta su uradili u nacionalnom avioprevozniku, koliko su zaposlili glasača DPS-a, kako je novac rasipan i kako je upravljano ovim, za turizam, dakle - za ukupnu ekonomiju, ekstremno važnim resursom. Tu je sve poznato, i nema tih argumenata koji mogu osporiti ocjenu da je DPS Montenegro Airlinesom upravljao katastrofalno i doveo do ovoga što imamo danas.

To je jasno, i neću se vraćati, ali hoću napraviti jedan osvrt na posljednjih godinu dana, tačno od dana kada je u Skupštini donesen famozni lex specialis o Montenegro Airlinesu. Dakle, Vlada Duška Markovića 11. decembra 2019. šalje Zakon u skupštinsku proceduru. Agencija za zaštitu konkurencije tada pokreće postupak i 23. decembra donosi, vjerovali ili ne, neutralno Mišljenje. Kažem vjerovali ili ne jer tako nešto po zakonu ne postoji! Ograđuju se da nemaju dovoljno materijala da se izjasne, što vjerovatno jeste tako, međutim, tada treba donijeti negativno Mišljenje i zabraniti dodjelu pomoći do konačnog Mišljenja. Vlada je ta koja predlaže Zakon, a na drugoj strani nije dostavila materijale koji su Agenciji potrebni za postupak kontrole. Naravno, procedura ide dalje i Zakon biva usvojen 28. decembra. Savjet Agencije, koji je i danas isti, cijelo vrijeme ćuti, ne izlazi u javnost, ne poziva Vladu da povuče Zakon, što im je obaveza. Nadalje, ne poziva ni Skupštinu da ga ne usvaja, čak ne traže ni prisustvo prilikom rasprave, što je jako čudno, ako znamo da im je to posao i nadležnost. Ali, sa druge strane, nije baš čudno jer taj Savjet AZZK bira ista ta Vlada, vlada DPS-a. Jasno je da Savjet radi po partijskoj agendi, a ne profesionalnoj, i da se ne smiju usprotiviti vladi Duška Markovića. Obaveza im je bila da reaguju, međutim, ništa se ne dešava. Kreće se sa primjenom Zakona i dodjelom pomoći, i milioni idu, međutim, Savjet AZZK i dalje ćuti i ne miješa se u svoj posao.

Zakon se primjenjuje, sve ide kako kaže DPS, oni uspijevaju da budu „spasioci“ Montenegro Airlinesa, opozicija kritikuje, Agencija ćuti... itd. itd. itd... Tridesetog avgusta 2020. godine na izborima DPS gubi vlast i, gle čuda, Savjet AZZK reaguje već tri dana kasnije i donosi Mišljenje, koje opet nije konačno, ali ovoga puta decidno i jasno zabranjuje dalju dodjelu pomoći Montenegro Airlinesu. Time vezuju ruke budućoj vladi Crne Gore, a na drugoj strani sat počinje da otkucava posljednje mjesece funkcionisanja Montenegro Airlinesa jer bez te pomoći ili drugog modela nije moguće sačuvati kompaniju. Vrlo perfidan potez DPS-a, to jest vlade Duška Markovića, koja bira predsjednika i članove Savjeta, lojalne naravno DPS-u. Zašto to rade, pitate se? Zato što već 3. septembra imamo čestitke sa najznačajnijih adresa u svijetu i jasno je da neće biti DPS-a u novoj vladi Crne Gore. Ako neće biti DPS-a na vlasti, onda valja krenuti sa narativom u stilu „poslije nas potop“! Pokušava se nametnuti mantra da pad DPS-a znači pad države i svega što je crnogorsko.

Neće biti baš tako, gospodo iz vrha DPS-a. Ima nas kojima ne možete „prodati“ te priče i koji ćemo javnosti pokazati perfidnost i podmuklost djelovanja DPS-a!

Ova Vlada treba pod hitno da smijeni Savjet i rukovodstvo AZZK (imaju zbog čega) i da gospoda Milatović i Spajić predlože nove kandidate za te pozicije. Podsjećam da su otvoreni postupci zbog državne pomoći Barskoj i Crnogorskoj plovidbi, da je pomoć zbog kovida-19 dobila Budvanska rivijera i da traži još, Plantaže, Ulcinjska rivijera itd., itd... Mislim da je to neophodno, jer slučaj Montenegro Airlinesa pokazuje kako skandalozno rade, po perfidnom diktatu vrha DPS-a.

Prvo dovedu nacionalnog avioprevoznika do samog kraja, a onda lamentiraju preko tvitera i udaraju na emocije svi redom, počev od Đukanovića, preko Vukovića, do Markovića. Vidi se iz aviona (ovog našeg Embraera) da je bilo spremno.

Na kraju, da je spašavanje Montenegro Airlinesa toliki problem za Evropsku uniju, pa poglavlje 8 ne bi bilo otvoreno, bez obzira na pomoć naših komšija Hrvata. U Crnoj Gori svi želimo da se nacionalni avioprevoznik spase i da i dalje imamo naš brend. Da oni i dalje doprinose turizmu, pogotovo je to potrebno u ovoj situaciji u kojoj smo trenutno, nadam se. Pandemija kovida-19 je drastično promijenila okolnosti, pa je vrijednost Montenegro Airlinesa za državu mnogo, mnogo veća nego ranije!

Nadam se da će Vlada brzo djelovati jer postoji mogućnost da ostanemo bez velikog dijela ekonomije kako bi DPS dokazao da jedino oni mogu voditi Crnu Goru. Oni su sigurno spremni na to, a mi moramo jednom zauvijek da odbranimo Crnu Goru od njih. DPS treba razvlastiti što prije i što agilnije, kako bi minimizirali štetu koju su spremni da naprave, a Montenegro Airlines treba spasiti ako postoji i promil šanse da ga spasimo, zbog turizma, zbog svih nas.

Autor je poslanik Demokrata u Skupštini Crne Gore

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")