IN MEMORIAM

Milenko

Iako je borba za jednakost i ljudska prava u Crnoj Gori često bila Sizifov posao, to nije omelo Milenka Vojičića. Borio se svakog dana za nešto u što je vjerovao - da ova zemlja može biti dobra za svakog ko u njoj živi

7217 pregleda 114 reakcija 0 komentar(a)
Milenko Vojičić (1958–2021), Foto: PR Centar
Milenko Vojičić (1958–2021), Foto: PR Centar

Neko ko je živio ljudska prava cijeli svoj život i ko se borio za sve nas, prosto ne može da ode. Iako više fizički nije među nama, Milenko Vojičić je tu. Njegove ideje i sve ono što je radio da svakoj pojedinačnoj osobi u Crnoj Gori, diskriminisanoj ili ne, bude bolje, ostaju da žive među nama.

Milenko Vojičić je bio jedan od pionira građanskog društva naše zemlje. Najviše ćemo ga pamtiti kao jedno od najprepoznatljivijih lica Udruženja mladih sa hendikepom CG. Tamo je Milenko, svakog dana davao sebe, kako bi nekima drugima bilo bolje i kako bi uživali prava koja im pripadaju. Ali, Milenko je bio mnogo više od toga. Bio je borac za prava svih, a posebno ljudi koji su mislili drugačije od njega. To je jedna od stvari koju me davno naučio - prvo moraš štititi drugoga od sebe, ako želiš da živiš u zemlji u kojoj ima pravde.

A nije mu bilo lako. Milenko se za ta naša, razna prava, borio u Crnoj Gori - u zemlji u kojoj još nismo u stanju da budemo elementarno tolerantni prema bilo kome drugačijem i bilo čemu drugom. U zemlji u kojoj, nažalost, još elementarno ne razumijemo ljudska prava. U zemlji u kojoj još sanjamo pravdu, a nikako da je dosanjamo.

Iako je borba za jednakost i ljudska prava u Crnoj Gori često bila Sizifov posao, to ga nije omelo. Borio se svakog dana, s jednakom energijom, za nešto u što je vjerovao - da ova zemlja može biti dobra za svakog ko u njoj živi, bez obzira na njegove ili njene lične karakteristike ili svojstva.

Mnogo puta, kada bi me vidio ljutog zbog neke nepravde koja se desila, pokušavao je da mi objasni da, bez obzira na sve, moramo da nastavimo da se borimo. I da nema posustajanja. A da su procesi spori, ali da će kad-tad morati da daju rezultate.

Dosanjao je jedan veliki san, kojem je aktivno doprinosio svime što je radio. Crna Gora više nije zemlja jednog mišljenja, jedne istine ili pravde za odabrane. Nakon više od 30 godina dočekao je i bio tu, zajedno sa nama, da svjedoči da stvari mogu da budu i drugačije. Crna Gora je i dalje daleko od demokratske zemlje u kojoj svi uživaju svoja prava. Ali, kao što je mnogo puta rekao - doći će i to sve na svoje.

Milenko Vojičić je tu sa nama jer njegove ideje i ideali žive. I predstavljaju nešto za što svi moramo da se borimo, ako želimo da dosanjamo taj veliki san - da ovo bude zemlja pravde i prava za sve njene građanke i građane. Nadam se da ga nećemo iznevjeriti.

Hvala ti na svemu što si me naučio. Hvala ti na velikom prijateljstvu. Hvala ti za sve što si učinio za mnoge od nas. Vjerujem da si sada na nekom boljem mjestu, gdje se nadam da ti je lijepo i široko onoliko koliko si se borio da svima nama koji smo ostali bude lijepo i široko u Crnoj Gori. Počivaj u miru, prijatelju.

Vuk Maraš

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")