LOVAC NA ZMAJEVE

Sad smo najebali, vaistinu!

Vladajuća trojka ne vidi da je Stari bolestan i pokvaren, da će nastaviti sa opstrukcijom i zloupotrebom mašinerije koju je gradio 30 godina i da je jedini način da spasu glavu, hitna demontaža glavnih punktova u pravosuđu i institucijama kako bi one zaista radile svoj posao

78883 pregleda 341 reakcija 105 komentar(a)
Foto: Vijesti/Savo Prelević
Foto: Vijesti/Savo Prelević

Sad smo vaistinu najebali! Baš tako je Duško rekao Mecu kada je Nuhodžić pitao Markovića za komentar sjednice Politbiroa Partije na kojoj je jednoglasno za novog komandanta i nakon novog Kongresa predložen - Stari. Što asocira i na novog-starog predsjednika i na Starog, kako su drugovi zvali vrhovnog komandanta (Tita), koji je vladao doživotno i zasad samo malo duže od ovog koga su DPS gospoda u novim i izmijenjenim istorijskim okolnostima oslovljavala sa Šefe ili Gazda. Jer onda, kada smo živjeli u diktaturi proletarijata, svi jednaki, i pred zakonom i pred novčanikom, Stari ti je bio nešto kao otac. Kao što je sada u privatnoj državi koju živimo posljednje tri decenije sasvim prirodno Starog nazvati Šefom ili Donom, pošto je hibridni režim, zarobljeno pravosuđe, očerupani budžet, spaljena ekonomija, podijeljeno društvo, diskriminisani mediji, i sve ostalo što piše u izvještajima EU i Fridom Hausa, rezultat politike mafijaške organizacije (hobotnice) a ne nekog političkog pokreta ili partije.

Nije baš tako - sad smo najebali, dr Mugoša u povjerenju ljetos kazao dr Begiću, već samo da nam je pukla pogibija, što je slikoviti opis onoga što je prethodilo i što se desilo na samom Kongresu DPS-a, a sve u doba korone i uz saglasnost struke, to jest dr Roćena i dr Vukovića. Bidona, a ne strika Miška. Kada je dr Mugoša vapio da držimo distancu, nosimo maske i peremo ruke jer će nam u protivnom pući pogibija, dr Marković (Duško) nije slutio da je izbor Vukovića za koordinatora Kongresa nepobitan dokaz da je DPS nepovratno i neizlječivo zaražen i da su Duško i njegovi “reformatori” najebali ako nastave da sanjaju o vaskrsnuću stranke i otklonu od dosadašnjeg, sicilijanskog modela vođenja i gazdovanja istom.

Sad smo vaistinu najebali, reče Aleksa u povjerenju, Zdravku i Dritanu, kada je DHL-om dobio pismo od predsjednika takozvanog Ustavnog suda u kome mu traži hitno izjašnjenje Skupštine u još hitnijem roku, čime u stvari čini izvjesnom i presudu u predmetnoj stvari, koja će biti u skladu sa najvišim standardima struke, to jest očekivanjima Šefa! Pukla nam je pogibija, gotovo uglas uzvratiše premijer i potpredsjednik, svjesni da iza dopisa ustavobranitelja upravo stoji rukopis hobotnice koja se na vrijeme potrudila da u svim zarobljenim institucijama postavi svoje vojnike koje redovno hrani, što stanovima, što kreditima, što placevima “na pjenu od mora”, a što samo prigodnim poklonima, tipa mobilni telefon ili iskeširana očevina na obodu neke vukojebine. Vladajuća trojka ne vidi da je Stari bolestan i pokvaren, da će nastaviti sa opstrukcijom i zloupotrebom mašinerije koju je gradio 30 godina i da je jedini način da spasu glavu, hitna demontaža glavnih punktova u pravosuđu i institucijama kako bi one zaista radile svoj posao, a ne onako kako to cinično zagovaraju Luiđ Škrelja i Marta Šćepanović.

Pukla nam je pogibija, pomislih nakon odgledane epizode Načisto posvećene svim našim plovidbama i brodolomima, što je samo slikoviti prikaz decenija kada je po državom budžetu harao i SDP a ne samo DPS. Nikad bolji Siniša Luković je detaljno objašnjavao kako je nekad, nikad gori SDP, krčmio narodne pare, vodeći se državničkom vizijom - ako je Milo dao Deripaski da se igra sa 120 miliona garancija, možemo i mi Lomparu i Brajoviću makar polovinu toga. Najebali smo, reče Ranko negdje 2015. i napusti DPS titanik, kome se sada novi lider Konjević trkom vraća. Zato, ako ste već primijetili da onaj fake liberal Popović iz Kotora nije više najbolji advokat hobotnice, ništa se ne čudite, u pravu ste - bolji je sada Raško.

Najebali smo vaistinu, kaže vjerujući narod, ako DF nastavi da nadire po dubini bolje i brže nego nekad ka Dubrovniku, uz objašnjenje da je sve to cool i kako Bog zapovijeda. Baš. Jer nijesu se zalud patili tri decenije, mrzli po širokim i hladnim moskovskim bulevarima, nijesu nam zalud poručivali Mi ili On, nijesu zalud Vučića doveli u Zagorič na skorup i kaštradinu, da bi sada kada im je neočekivano pala vlast u ruke odnosno sjekira u med, rekli djeci, sestrićima, zetovima i ostaloj mnogobrojnoj rodbini, da moraju na konkurs a ne direktno u kabinet. Za utjehu je, kako nam objasni Branka Bošnjak, što će “kumarstvo” trajati samo dok su na vlasti pa će, za razliku od DPS-a, odlaskom DF-a sa funkcija otići i njihovi bližnji, umjesto da kao ovi Milovi, ostanu i opstruiraju. Pukla nam je pogibija ili kako naš vjerni narod voli da kaže - sjaši Kurta da uzjaše Murta.

Najebali smo vaistinu, reče Duško mladom lavu Nikoli Rakočeviću nakon završetka sjednice Politbiroa, gdje su i sami glasali za Starog, tek tada suočeni sa činjenicom da Šefu nema spasa, da je Hubris sindrom ovladao njime, i da višak samopouzdanja, vjera u sopstvenu svemoć i nepogrešivost, ignorisanje realnosti i činjenica, zatvaranje u krug klimoglavaca i lakeja, vodi Šefa i Partiju u nove pogrešne odluke i još veći pad. DPS je vaistinu najebao sa Đukanovićem na čelu i sada je izvjesno da će Milov politički kraj, kad god da se desi, značiti i nestanak ove stranke kao relevantnog faktora na političkoj sceni. Doktor Oven, psihijatar, kaže - nakon Hubrisa obično dolazi Nemezis. Ili Božja kazna. Vaistinu.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")