NEKO DRUGI

Građani ne vjeruju državi jer im je oteta

Ispada da su se mnogi borili za svoju državu samo da bi je mogli nesmetano pljačkati, krasti i koristiti za vlastite, privatne i sebične interese

4613 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Betaphoto
Foto: Betaphoto

Pitanje novinara Novog lista bilo je vrlo logično: "HDZ je na vlasti 22 od 30 godina samostalne Hrvatske, a danas se govori o velikom nepovjerenju prema državnim institucijama. Je li onda vaša stranka najodgovornija zbog tog izostanka povjerenja?". Odgovor ministrice kulture Nine Obuljek Koržinek bio je očekivan: krivi su svi, a ne samo HDZ, a kriva je i činjenica da dugo nismo imali svoju državu. "Snaći se značilo je izigrati pravila, izbjeći obvezu, naći neku prečicu, potegnuti veze", kazala je ministrica u intervjuu ovoga vikenda.

Zaključak: HDZ ne samo da nije uspio promijeniti mentalitet hrvatskih građana, iako je na vlasti 22 od 30 godina samostalnosti, već je svojim ponašanjem, vladanjem, aferama, zloupotrebama, strančarenjem, pogodovanjem, politizacijom i pokoravanjem institucija samo produbio to nepovjerenje. Ako se itko snalazi u ovoj državi, onda je to HDZ.

Krivi su svi

Ministrica kulture, koja se u intervjuu nastojala promovirati kao istinska političarka, dala je tipično političko, čak i politikantsko, da ne kažemo hadezeovsko tumačenje fenomena zbog čega Hrvati ne vjeruju institucijama hrvatske države na čijem je čelu stranka koja svojata zasluge za stvaranje, obranu i vođenje države, koja uzurpira domoljublje, a onda i generira nepovjerenje u državu.

HDZ nije kriv. Odnosno, ako već mora biti kriv, onda će biti krivi svi. "Povjerenje u institucije gradimo svi - ne samo stranke ili političari - nego baš svi", reče ministrica.

I ako već, u četvrtom desetljeću hrvatske samostalnosti, postoji nepovjerenje u državne institucije, onda - po mišljenju Obuljen Koržinek - ono izvire iz bivših vremena. "Od onih sam koji vjeruju da dio nepovjerenja proizlazi i iz činjenice što jako dugo nismo imali svoju državu". Pa smo mogli izigravati pravila. Jer je to valjda bio dio nacionalnog bunta i prkosa. Čak i ponosa.

Zašto pljačkaju državu?

Međutim, sada imamo svoju državu. Zašto onda tu svoju državu također varamo, pljačkamo, zaobilazimo, izbjegavamo i općenito, ne volimo baš previše? I još važnije, zašto to u tolikoj mjeri čine upravo HDZ-ovci?

HDZ je imao punih trideset godina da hrvatske građane uvjeri kako bi ipak trebali vjerovati svojoj državi, a da je moraju samo bezuvjetno voljeti kako ih HDZ ne bi proglasio "jugoslavenima, petokolonašima, izdajicama, komunjarama". Ipak, najveća pljačka Hrvatske dogodila se upravo u vrijeme samostalne hrvatske države.

Ispada da su se mnogi borili za svoju državu samo da bi je mogli nesmetano pljačkati, krasti i koristiti za vlastite, privatne i sebične interese.

Država daleko od građana

Umjesto da prema građanima izgradi povjerenje u državu i njezine institucije, HDZ je to povjerenje dodatno narušavao. Današnja država udaljenija je od njezinih građana nego ona za koju ministrica Obuljen tvrdi kako nije bila "naša".

"Našom" je sada smatra prvenstveno HDZ. Upravo njegova vrhuška svojata državu i institucije, a dužnosnici i članovi od nje nastoje preživjeti ili čak i dobro živjeti. Ugrabiti kuće, stanove, poslove, radna mjesta, pozicije, povlastice...

I ono najvažnije: nikada se Hrvatska nije toliko devastirala, pljačkala, uništavala, zajedno s njezinim institucijama, pod egidom najveće ljubavi za tu Hrvatsku.

U tome leži paradoks: možda su prethodni režimi pod kojima su Hrvati živjeli doista uzurpirali državu i njezine institucije, ali nikada do sada to se nije umatalo u toliku ljubav prema hrvatskoj državi.

Danas se ne "snalaze, ne izigravaju pravila, ne izbjegavaju obvezu, ne nalaze neku prečicu i ne potežu veze" samo građani koji nemaju povjerenje u državu, već to velikim dijelom rade upravo članovi i dužnosnici HDZ-a.

Diktiraju tempo

"Izgradnji institucija doprinose svi oni koji uredno plaćaju poreze, koji poštuju zakone i propise", poručuje ministrica kulture. No upravo ljudi najviše povezani s HDZ-om izbjegavaju plaćanje poreza, traže političke veze, napreduju mimo procedure, računaju na povlašteni položaj u odnosu na zakone, sudove, institucije.

Ne samo da daju primjer običnim ljudima, već praktički diktiraju tempo.

Od Franje Tuđmana i njegove kuće i ušteđevine, preko Ive Sanadera i njegove korupcije do Plenkovićevih ministara, župana, gradonačelnika... Od vrha do dna, bezobzirno ili suptilno, kapilarno kroz sve razine vlasti i institucija.

Oni koji se najviše zaklinju u ljubav prema Hrvatskoj, najviše tu Hrvatsku varaju, pljačkaju ili zloupotrebljavaju.

Mentalitet

I zato, ne mogu biti krivi baš svi zbog nepovjerenja u institucije, jer neki se za to povjerenje bore, a drugi ga konstantno uništavaju. I nije kriv mentalitet iz bivšeg režima ili prošlih vremena, već mentalitet kojeg HDZ usađuje, njeguje i pušta da raste i buja.

HDZ na vlasti institucije vlasti uzurpira i pokorava, HDZ u oporbi institucije ruši i na njih udara, nekad čak i čekićima i plinskim bocama.

A u HDZ-ovoj državi institucije hrvatske države sve su slabije, umjesto da budu sve jače. Što je i logično: jake su onoliko koliko to odgovara onima koji ih drže u rukama.

(24sata.hr)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")