LOVAC NA ZMAJEVE

Duče i Cetinje

“Država nije mala stvar”, kaže neimenovani građanin Cetinja, pokušavajući da umanji štetu koju je sumnjivi premijer izrekao konstatacijom - pogledajte na šta nam Cetinje danas liči. Ljuštura je važnija od suštine

49394 pregleda 639 reakcija 222 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

“Prvi put smo nezavisni u istoriju od 2006. i to nije mala stvar”, reče slučajno zatečeni Cetinjanin ispred grupe slobodno organizovanih građana koji su dočekali premijera i ministre u prijestonici, na opšte oduševljenje DPS, SDP, SD, BS, LP i PKS, što nije skraćenica za Privrednu komoru Srbije već za naš Patriotsko-komitski savez.

“Naše a ne tvoje, tvoje nije”, poruči premijeru hrabri građanin, misleći na Cetinje, što je skraćenica za neuzvraćenu, tri decenije dugu ljubav prijestonice i Dučea, da se poslužim terminom iz saopštenja lokalnog DPS-a. Jer 30 godina jedan Duče dobija ubjedljivo povjerenje Cetinjana iako im je bez pitanja i pardona, pred nosem, zatvorio Obod, Košutu, Kartonažu, a u predizbornim performansima obećavao Marinu, čokoladu i kanabis.

“A biti nezavisan nije mala stvar”! Kaže isti čoek. I ima objašnjenje: “To vam je kao kad dijete ode od kuće. A to nije lako”. To, uostalom, pokazuje politički put Dučea, što je prema lokalnom DPS-u, skraćenica za fašizam 90-ih kada je njihov Milo Đ. mrzio šah zbog šahovnice, ugošćavao Arkana u Manastiru, a Slavka i LSCG kaštigao na isti način kao prije neki dan aktuelnog premijera i ministre. To što je ondašnja skraćenica ustaše sada pretvorena u četnici, ne mijenja suštinu, prijestonica je i onda i danas, predvođena istim Dučeom, radila isti posao - trijebila gubu iz torine.

“Država nije mala stvar”, kaže neimenovani građanin Cetinja, pokušavajući da umanji štetu koju je sumnjivi premijer izrekao konstatacijom - pogledajte na šta nam Cetinje danas liči. Već tri decenije živimo u crnohumornom filmu u kom se ratni zločini, pljačke, bratstvo sa organizovanim kriminalom, zarobljene institucije, zatvorene fabrike i otjerana mladost, uvijek opravdavaju na isti način - a država! Malo li je. Ljuštura je važnija od suštine, tako da patriotizam kojim su DPS i Brano dočekali premijera i ministre na Cetinju u prevodu znači da nemamo šta da gledamo na šta liči Cetinje ili zašto je na društvenoj ljestvici časnije tamo biti šaner nego nastavnik ili inženjer u Obodu kojeg odavno nema - jedino je važno da nam država mirno spava.

Ipak, bio je to ljekoviti čas demokratije. Nenajavljeno, premijer i ministri izlaze u grad, a slobodni ili organizovani građani, sasvim nebitno, govore u brk glavešinama sve što im je na srcu. Čak i to da smo suvereni Montenegro dobili prvi put u istoriju 2006, što znači da je priča o hiljadugodišnjoj nezavisnoj državi obična prdnjava - nikad je nismo imali, a ne bismo ni danas da nije bilo Dučea, što je skraćenica za Mila Đ., oca nacije, kome prijestonica i većina njenih građana nikad nije znala da kaže NE, kao onomad Zdravku K. A Duče ih je samo tako obljubljivao i četništvom i partizanštinom, i fašizmom i antifašizmom.

Odmah se oglasio čitav PKB, što nije skraćenica za Poljoprivredni kombinat Beograd, već za naš Patriotsko-komitski blok, tako da smo iz saopštenja DPS, SDP, SD, LP saznali da je Cetinje jasno poručilo Krivokapiću i Abazoviću šta misli o njihovoj politici, što u prevodu znači da prijestonica nikad neće dozvoliti da se od Crne Gore napravi pravoslavna džamahirija pod patronatom SPC. Sa čim se, naravno, slaže i vrh Bošnjačke stranke koji se umjesto saopštenja odlučio za živu riječ, jer lijepa riječ i gvozdena vrata otvara, pa su se poslanik Ibrahimović i kolege u neposrednom razgovoru sa turskom ambasadorkom u Crnoj Gori požalili kako je dramatično ugrožen građanski karakter Montenegra. Ima li ko da to bolje razumije od sekularnog Erdogana. Da ne pominjem kako su proteklih četiri ili osam godina BS i DPS, baš po nacionalnom ključu i po dubini, dijelili Vladu, institucije, resurse, privilegije, stanove, kredite i čak samog Njegoša. Najvećeg pjesnika i antifašistu kojeg je Crna Gora imala.

Ako je vjerovati antifašističkom Javnom servisu, gradonačelnik Podgorice I.V., što nije skraćenica za Ivo Bidon, ispratio je dešavanja na Cetinju FB postom No comment, što u prevodu znači da je čovjek zatečen ili preneražen, samo je ostalo nejasno čime: da li ponašanjem premijera koji se, kako tvrdi PKB, odriče sopstvene države ili hrabrih Cetinjana koji mu na ispraćaju, sa epidemiološke distance, gone četničku majku. Premijeru Zdravku Krivokapiću i potpredsjedniku Dritanu Abazoviću. Da bi dan ili dva kasnije saznali da je No comment gradonačelnika glavnog grada u stvari bio tizer ili skrivena, intrigantna najava nove podgoričke atrakcije - panoramskog točka! No comment, da sada ja napišem, uz nadu da će RTCG vjerno prenijeti. I to kao i činjenicu da se mejor Ivo nakon par godina odrekao bidona i prešao na točak. Što znači da će ubuduće biti potpisivan sa I.T. - nije Spilbergov vanzemaljac već skraćenica za Ivo Točak, a to, moram priznati, mnogo preciznije odražava njegov političko-patriotski profil.

“Vjerovatno jedinstven primjer u svijetu da premijer jedne države ne želi da njegova država postoji”, zaključuju patriote sa Cetinja opisujući Krivokapićevu izjavu da je na referendumu zaokružio NE kao skandaloznu i veleizdajničku. A u stvari je obrnuto. Cetinje i Crnu Goru su izdali oni koji su 2006. zaokružili DA samo zato da bi sazidali privatnu i neodrživu tvorevinu kao sredstvo za pljačku i poharu kakvu nismo imali u istoriju, sve do 2006. Duče i njegova garda su oglodali Montenegro ostavljajući na kraju samo kosku lažnog patriotizma koju glođu njegovi spin doktori, plaćenici i antimediji u nemogućoj misiji odbrane neodbranjivog.

“A biti nezavisan nije mala stvar”! Reče nam onaj čoek. Uz objašnjenje: “To vam je kao kad dijete ode od kuće. A to nije lako”! Ali šta o tome zna Duče. U privatnoj državi u kojoj je od budžeta napravljena keš mašina, a od zemlje eldorado za njih i njihovu djecu - šta je ostalo za običan cetinjski puk i njihove nasljednike!? Šaneraj po italijanskim buticima ili gluvarenje u prijestonici svijetle istorije i mračne budućnosti. I zato im ispade kriv neki Zdravko Krivokapić, za koga nisu znali do prije neki mjesec, a ne Duče, što je skraćenica za Mila Đ. koji im već tri decenije uređuje živote i kroji sudbine. Ali ipak imamo državu. A to nije mala stvar. Posao, pristojne plate, dostojanstvo, jednake šanse - sve to može da sačeka samo da nam država ne ode u PM, što nije skraćenica za pičku materinu već za Pomoravlje, 26. izbornu jedinicu velike Srbije kamo nas vodi premijer Zdravko i njegova Vlada.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")