STAV

Zakoni o tužilaštvima, pitanja i odgovori

Kao jedan od predlagača ovih veoma bitnih akata, ne mogu prećutati veliki broj netačnih navoda i pokušaja manipulacija javnim mnjenjem, a sve u cilju očuvanja pozicija koje već godinama zloupotrebljaju u političke i druge svrhe

7040 pregleda 23 reakcija 9 komentar(a)
Foto: Vijesti/Boris Pejović
Foto: Vijesti/Boris Pejović

Predlozi zakona i izmjena i dopuna zakona koji tretiraju državna tužilaštva, a koje smo podnijeli Skupštini Crne Gore su izazvali gotovo simultanu reakciju poslanika i poslanica DPS-a, VDT-a, SDT-a, Tužilačkog savjeta, te članova Tužilačkog savjeta, poput gospođe Spaić, koja je reagovala čak i prije nego su predlozi zakona stavljeni u proceduru. Potpuno mi je razumljiv motiv svih tih reakcija, međutim simultanost i uniformisanost reakcija pred javnošću Crne Gore, ali, vjerujem, i pred međunarodnom javnošću, ogoljava poražavajuću činjenicu da su sve gore pomenute institucije pod nedvosmislenom kontrolom DPS-a, kao i neformalnih centara moći povezanih sa bivšim „hibridnim režimom“.

Moram reći da nerado polemišem sa ovim institucijama, jer ih poštujem, čak i ovakve, „zarobljene“, što sam dokazao kada sam, tokom prošle godine, politički progonjen i protivzakonito pritvaran od strane istih. Kao jedan od predlagača ovih veoma bitnih akata, jednostavno ne mogu prećutati veliki broj netačnih navoda i pokušaja manipulacija javnim mnjenjem, a sve u cilju očuvanja pozicija koje već godinama zloupotrebljaju u političke i druge svrhe. Vjerujem da međunarodna javnost, a pogotovo javnost Crne Gore, u narednom periodu, neće ostati uskraćena za odgovore na mnoga pitanja u vezi sa radom tužilaštava u Crnoj Gori, posebno Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) i Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Na primjer, za odgovore zašto nemamo adekvatne pravosudne epiloge afera „Koverta“, “Snimak“, “Limenka“, “Telekom“, “Možura“, ali i brojnih drugih afera, poput afere „Kurir VDT-a“, koja je preko nekadašnjeg sekretara VDT-a gospodina Vujoševića, na jedan tabloidan način, u potpunosti sahranila dignitet i integritet ionako urušene institucije VDT, kao i institucije Vrhovnog državnog tužioca. Dobili smo odgovor instutucija države Crne Gore o tzv. „državnom udaru“, gdje je Apelacioni sud ukidajućom presudom u potpunosti pobio navode optužnice, kako u dijelu krivice optuženih, tako i u dijelu postojanja djela uopšte!!!

Kad smo kod odgovora, takođe je potrebno da dobijemo odgovore kako su dogovarani sporazumi o priznanju krivice, recimo u slučajevima „Copyright“ ili „TQ Plaza“ ili „WTE“ u kojima su kazne daleko ispod zakonskog minimuma. Kod afere „WTE“, recimo, za tri miliona eura štete koju su građani Budve, po sporazumu SDT-a i presudi Vijeća Višeg suda pretrpjeli, a koji, moram naglasiti, nikada nisu isplaćeni sa računa Opštine Budva, što je posebno zanimljiva okolnost, akteri koji su priznali krivicu su kažnjeni sa po par mjeseci zatvora za to djelo. Takođe, od vraćanja ukradenog građanima Budve nema ništa, i to je apsolutno svima jasno, osim možda neke dogovorene „crkavice“ u vidu neke imovine, procijenjene i precijenjene od strane vještaka koje je angažovao SDT. Kada tome dodamo da glavni akter, nekadašnji drugi čovjek DPS-a, slobodno šeta po Beogradu, a drugi akteri, takođe bivši funkcioneri DPS-a, šetaju slobodno po Crnoj Gori, ispada da su ti procesi završeni tako da se ovakvo, kriminalno postupanje, u suštini, afirmiše. Nema sumnje da se korupcija praktično podstiče ovim sporazumima i presudama. Naime, SDT i Viši sud su poslali poruku da se takvo ponašanje u Crnoj Gori ustvari isplati!!! Smatram, zaista, neophodnim da dobijemo odgovore na ove, ali i brojna druga pitanja. Od koga bi trebalo da dobijemo ove odgovore? Naravno, od institucija države Crne Gore, možda, u prvom redu, od Tužilačkog savjeta. Da li ćemo ih dobiti? Teško, od sadašnjih sastava i pojedinaca u njima.

Recimo, kao poslanik od 8. oktobra 2020. od Tužilačkog savjeta ne mogu da dobijem odgovor na Inicijativu za poštovanje Ustava Crne Gore (član 135, stav 5) i Zakona o državnom tužilaštvu (član 103 i 104). Istog ovog Zakona o državnom tužilaštvu na koji se poziva i koji brani, recimo, uvažena gospođa Spaić i ostatak Tužilačkog savjeta. Znači, od nas, predstavnika građana brane Ustav i zakon, a nisu spremni da ga sami poštuju! Prinicipijelno, nema šta!

Koliko puta je od 8. oktobra zasjedao Tužilački savjet? Zašto nema odgovora jednom poslaniku već čitavih četiri mjeseca? Da li je moguće da mi tako ozbiljno tijelo nije odgovorilo već puna četiri mjeseca, da mi nisu objasnili da nisam u pravu? To je bilo neophodno uraditi, i to javno, kao što smo kolega Koprivica i ja sazvali press kad smo uputili inicijative! Mislimo da naš stav da Sudski i Tužilački savjet ne poštuju Ustav Crne Gore i Zakon o državnom tužilaštvu najbolje potvrđuje odsustvo odgovora i ćutanje Sudskog i Tužilačkog savjeta. Slika i prilika crnogorskog pravosuđa.

Da podsjetim, ustvrdio sam da je, po Ustavu CG, te Zakonu o državnom tužilaštvu, v.d. VDT-a, gospodinu Stankoviću, trebalo da prestane funkcija još 25. 05. 2020. godine! Takođe sam ustvrdio da je državnom tužiocu, gospodinu Veselinu Vukčeviću, po istom osnovu tužilačka funkcija trebalo da prestane 21. 4. 2020, specijalnoj tužiteljki, gospođi Stojanki Radović 28. 4. 2018. itd., itd., itd... Postoji još dosta tužilaca kojima je po Ustavu CG, te Zakonu o državnom tužilaštvu trebalo da prestane funkcija. To je, naravno, nadležnost, obaveza i dužnost Tužilačkog savjeta, koji godinama ne radi svoj posao, nego ćuti i ignoriše naše apele za poštovanje Ustava i zakona države Crne Gore. Evo, još jednom, u slučaju da se sada predomisle, pozivam ih da javno odgovore.

Evo još nekoliko pitanja za Tužilački savjet, koja moram postaviti kako bih opravdao „grijeh“ podnošenja ovakvih predloga Zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju, i izmjena i dopuna Zakona o državnom tužilaštvu, istom onom koji, ponavljam, danas od nas brani, ali već godinama ne poštuje Tužilački savjet CG.

- Da li je ikada jedan član Tužilačkog savjeta iz reda državnih tužilaca glasao suprotno od VDT-a (ili v.d. VDT-a), koji predsjedava Savjetom?

- Da li je ikada jedan jedini tužilac ozbiljnije disciplinski odgovarao?

- Da li je ikada jedan jedini tužilac razriješen zbog propusta u radu?

- Zašto Tužilački savjet nije, od 2019. godine, uspio da zaokruži proceduru izbora 11 rukovodilaca tužilaštava u CG, nego već dvije godine imamo v.d. stanje i tu?

- Zašto je EK, u Izvještaju o napretku CG u pristupanju EU, ocijenila da je upitna objektivnost i svrha ocjenjivanja tužilaca od strane Tužilačkog savjeta?

Za sad je ovih pet pitanja, čini mi se, više nego dovoljno. Naravno, nadam se i odgovoru koji mi Tužilački savjet „duguje“ još od oktobra prošle godine.

Što se tiče polemike sa poslanicima i poslanicama DPS-a, ona će uslijediti 18. februara, ukoliko dođu na sjednicu Skupštine CG. Pogotovo me impresionirala odbrana Ustava i zakona od strane poslanice Suzane Pribilović. Ovo iz razloga što je poslanica Pribilović, prošle godine u junu, a i prije i poslije toga, kršila Ustav i zakone Crne Gore na najbezobzirniji mogući način i u produženom trajanju. Prava „heroina proljeća“, nema zbora! Naravno, sve krivične prijave koje smo podnijeli protiv nje, ali i drugih bivših DPS ministara, poslanika, bivših direktora Uprave policije i Službenog lista, upravnih i policijskih službenika i inspektora su ekspresno odbačene.

Čudilo bi me da su kolege reagovale drugačije, ali, ipak, pozivam ih na oprez, jer kako je krenuo glavni specijalni tužilac, gospodin Katnić, za ovo kratko vrijeme do 18. mogao bi imati više rezultata, nego cijelo ovo vrijeme otkako je stupio na fukciju. Dakle: oprezno, poslanici, bez obzira na to što SDT postupa upadljivo blaže u posljednjim slučajevima, naime, nema uobičajenih zahtjeva za pritvorom, niti slavodobitnog press-a, kada je u pitanju slučaj „Abu Dabi fond“, poslanik DPS-a u Skupštini CG i savjetnik predsjednika Crne Gore, Petar Ivanović, te bivši direktor IRF-a i poslanik DPS-a, gospodin Vukčević itd. itd... To me podsjetilo na gospodina Marovića, takođe bivšeg funkcionera DPS-a, predsjednika Političkog savjeta DPS-a (da ne slutim nasljedniku): ni tada nije bilo zahtjeva za pritvor. Danas, nekoliko godina poslije, nema novca građana Budve, a njega još potražujemo od Srbije.

Očekujem javne i jasne odgovore na pitanja koja sam uputio, ali i ako ne bude odgovora, jasno je da će javnost morati dobiti odgovore na ova, ali i na mnoga druga, za građane Crne Gore, važna pitanja! Odgovore, da ne bude zabune, moraju dati oslobođene institucije države Crne Gore!

Autor je poslanik u Skupštini Crne Gore

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")