BALKAN

Kosovo: Birači jasno za promjene

Ako Samoopredjeljenje namjerava da prevlada sve prepreke i počne uskoro da vlada na Kosovu, ono ne smije da razočara svoje birače. Ono mora da pokaže da birače shvata ozbiljno

2414 pregleda 3 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP

Na Kosovu se prošlih godina nakupilo previše nezadovoljstva. Nezadovoljstva zbog raširene korupcije, malih plata, nezaposlenosti, nedostatka perspektive za mlade i mnogih drugih problema - pored neriješenog sukoba sa susjedom Srbijom.

Izborni rezultat je pokazao da je najmlađa država Evrope krenula u proces samostalne demokratizacije politike i svojih institucija, te stvarne demokratije. Krenula je putem protiv starih veza i mreža koje su do sada određivale politiku. I nije slučajno to što pobjednička stranka nosi ime „Samoopredjeljenje“. To ime je i program stranke pod vođstvom harizmatičnog Aljbina Kurtija. A on je već dugo na glasu kao „enfant terrible“ kosovske politike.

„Početak nove ere“

„Pokret za samoopredjeljenje“ (LVV) ušao je u predizbornu kampanju pod sloganom „Svi pravo“. To dobro prolazi kod birača: stranka je objavila rat korupciji i najavila jačanje pravne države. Ona obećava da će se usredsrediti na ekonomski razvoj i stvaranje radnih mjesta, kako bi ljudima u zemlji s najmlađim stanovništvom u Evropi (prosječna starost je oko 27 godina) omogućila bolju perspektivu u domovini.

LVV je već na tri prethodna glasanja za parlament od 2014. sticao dobijao birača obećanjem da Kosovo kao nezavisna država treba da uzme sudbinu u svoje ruke i da više ne bude zavisno od zapadnog nadzora. To je program za sopstvenu odgovornost, ali i program koji je shvaćen kao otkaz međunarodnim institucijama. Na Kosovu, koje je nezavisno od 2008, veliki uticaj još imaju međunarodne strukture poput Unmika, Kfora i Euleksa, instalirane nakon rata (1999). S obećanjem nove ere, LVV je u rekordnom vremenu udvostručilo broj glasova u odnosu na izbore 2019. Ovoga puta Samoopredjeljenje je osvojilo 48%.

Vrijeme ističe

Njihova obećanja djeluju veoma ambiciozno, ako se uzme u obzir da će se nova vlada naći pred herkulovskim zadatkom: nakon izborne pobjede predstoje im i novi izbori. A taj pokret uglavnom se sastoji od mladih političara koji dolaze iz vanparlamentarne opozicije i još nemaju iskustva u vladi. Uz to, predsjednik stranke A. Kurti, zbog presude Vrhovnog suda, uopšte nije ni smio da se nađe na izbornoj listi. Osuđen je nakon što je 2015, u vrijeme dok je bio u opoziciji, u sali parlamenta bacao suzavac.

Smije li on sada da postane premijer? O tome će možda morati da odluči Ustavni sud. S obzirom na to da su do sada sve političke snage na Kosovu odbijale da stupe u koaliciju sa Samoopredjeljenjem, formiranje vlade moglo bi da bude teško. A prije nego što do toga dođe, parlament bi trebalo da izabere i novog predsjednika. Kosovo od prošlog novembra ima privremenu predsjednicu - predsjednica parlamenta Vjosa Osmani u skladu s Ustavom trenutno obavlja tu dužnost.

I na kraju: Samoopredjeljenje je dijalog sa Srbijom na svojoj listi prioriteta stavilo skroz na dno. A upravo je dijalog sa Srbijom veliki problem u čijem rješavanju su do sada zakazale mnoge vlade. Buduća vlada će na međunarodnoj sceni prije svega biti ocjenjivana prema spremnosti na dijalog i kompromis.

Pri tom su vjerovatno neminovni i bolni kompromisi s Beogradom, ako se želi da se postigne napredak u približavanju. To može da uspije samo ako se vlada usaglasi sa zapadnim partnerima, SAD i EU, ali i sa susjednim zemljama u regionu, a kako bi postigla dogovor sa Srbijom. SAD i EU vrše veliki pritisak na obe strane. A vrijeme ističe.

“Samoopredjeljenje” ne smije da razočara birače

Proces demokratizacije na Kosovu sada se nalazi pred dvostrukim izazovom: „samoopredijeliti se“ i samouvjereno slijediti sopstven put kao država. Ali to bi istovremeno trebalo da bude obavljeno u dogovoru s međunarodnim partnerima. Kosovo je danas nezavisna država zahvaljujući podršci SAD i EU. A Kosovo je takođe i država sa sve u svemu delotvornim institucijama, poput pravosuđa i izborne komisije - zahvaljujući nastavku međunarodne pomoći.

Ali na prvom mjestu zasluga je građanki i građana Kosova, koji su veoma fer i disciplinirano izašli na izbore i izjasnili se. Oni sada od politike napokon očekuju dugo priželjkivana rješenja.

Ako Samoopredjeljenje namjerava da prevlada sve prepreke i počne uskoro da vlada na Kosovu, ono ne smije da razočara svoje birače. Ono mora da pokaže da birače shvata ozbiljno i da može da savlada težak zadatak sa Srbijom, u dogovoru sa partnerima.

(Deutsche Welle)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")