KOMENTAR NEDJELJE

Kad Vučić pelcuje

Špric u Crnoj Gori završava se DF iglom... Krivokapić, Bečić i Abazović se moraju držati centra, zajedno. Ako žele da sačuvaju i sebe i Crnu Goru od pelcovanja...

63036 pregleda 250 reakcija 100 komentar(a)
Brnabić i Krivokapić na podgoričkom aerodromu, Foto: Savo Prelević
Brnabić i Krivokapić na podgoričkom aerodromu, Foto: Savo Prelević

Po silasku na podgorički aerodrom, ljubazna sestra Ana užurbano je navukla iglu na špric. Ubrizgala je dozu i bocnula Zdravka - zahvaljujem se Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću što su “dnevno pisali Aleksandru Vučiću“ kako bi donacija od 2.000 doza ruskih vakcina Sputnjik V što prije stigla u u Crnu Goru.

“Vadiii!“, zavika Zdravko, zelen u licu. Zatim smireno, uz usiljen osmijeh, objasni da ima antitijela. Na Vučića. Bez preciziranja koliko, na koje vrijeme i da li je u pitanju trajni imunitet.

Crnogorski premijer javno je zahvalio građanima Srbije, umjesto Aleksandru Vučiću, na razočarenje sestre Ane.

U toj neobičnoj predstavi, sestra Ana je kao usput natuknula da će 2.000 doza revakcine uskoro poslati u Podgoricu, ili da će Krivokapić po njih morati u Beograd.

Samo koji dan ranije Vučić je premijeru Sjeverne Makedonije, Zoranu Zaevu, na graničnom prelazu Tabanovce uručio donaciju od 4.680 doza vakcine američkog Pfizera.

Istovremeno se u Srbiji odvijala vakcinacija zdravstvenih radnika iz Republike Srpske kojima su na raspolaganju ruska, američka i kineska vakcina. Shodno dogovoru Vučića i Milorada Dodika, Srbija je za tu svrhu opredijelila 5.000 vakcina.

Tako je Vučić vakcinu ostao dužan samo Albancima. Od svih iz okruženja, koji ne žive u EU.

Vučić je regionalni davalac vakcina.

I kroz model vladanja i način na koji je Srbiji obezbijedio vakcine - Vučić je direktan promoter kineskog i ruskog uticaja. Tako se špric u Crnoj Gori završava DF iglom.

A ubod je takav da je nova vlast, kako reče Andrija Mandić, u krizi.

Ako je ikada i bila mimo krize nakon što su porazili DPS na izborima 30. avgusta 2020.

Krizu su ovog puta izazvali predlozi izmjena tužilačkih zakona. Iako odlazak sa funkcije SDT-a Milivoja Katnića nije sporan nikom u novoj vlasti, ni u civilnom društvu, intenciji poslanika vlasti da se tužilaštvo stavi pod političku kontrolu, uz rizik da se pretvori u njenu batinu, jasno i glasno se usprotivila EU.

DF je zauzvrat najavio da neće glasati ni za jedan vladin predlog, uključujući i budžet, dok se ne izglasaju izmjene tužilačkih zakona.

Na drugoj strani, premijer Krivokapić i njegova Vlada, Demokrate i URA su odložili usvajanje izmjena ovih zakona. U tome ih je podržao episkop Joankije.

Diplomate članica EU poslale su poruku da bi Crna Gora mogla biti zaustavljena na putu ka EU prilično dugo, i do dvije godine, ako se prethodno ne obave konsultacije sa Venecijanskom komisijom, EK i ne održi javna rasprava, kako bi predlozi bili usaglašeni sa međunarodnim standardima.

Paralelan sukob u koaliciji “Za budućnost Crne Gore“ izbio je oko izbora šefa policije. Za DF su svi kandidati za to mjesto - kandidati bivšeg režima. Kad već nije prošao njihov favorit, advokat Dražen Medojević.

Ovim je samo pritvrđena podjela unutar nove vlasti formalizovana u susret izborima u Nikšiću na koaliciju DF i, na drugoj strani, savez Demokrata i Krivokapića, plus Demos i Prava Marka Milačića.

SNP i Ujedinjena lutaju.

URA se našla u sred te tuče. Abazović povremeno javno poturi glavu za Krivokapića, dok lidera URA ispod stola, udaraju i jedni i drugi po cjevanicama u tuči za kadrovska mjesta.

Vratimo se sad regionalnom davaocu vakcina, nezadovoljnom time što nije dobio dividendu u novoj vlasti Crne Gore nakon akcija koje je uložio u DF.

Lokalni izbori u Nikšiću su prva prilika za to.

Zato njegov “Kurir“ na šest naslovnih strana zaredom satanizuje Daku Davidovića čiji pokret ima ozbiljne šanse da zagrabi dio biračkog tijela DF.

Zato se mijenja uređivačka politika Prve TV.

Zato kupuju radio-stanice. Navodno i jedan uticajni štapani medij u Crnoj Gori. Zato Vlada Mandić, jedan od najbližih saradnika srpskog predsjednika, obilazi Nikšić.

Zato poslanici DF-a danonoćno napadaju Krivokapićevu Vladu.

Vučić u špric stavlja toksine, umjesto vakcine.

Prvo bi da ubode Zdravka Krivokapića. Kroz rekonstrukciju Vlade.

Pa bi na red došao Aleksa Bečić.

U toj situaciji slabi i imunitet Dritana Abazovića.

Oni se moraju držati centra, zajedno. Ako žele da sačuvaju i sebe i Crnu Goru od pelcovanja Aleksanda Vučića.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")