STAV

Penderkom, krstom, polumjesecom, potpuno je svejedno

Sastajanje političara i popova ne daje ni trenutka otklona od onog da se uticaj crkve već debelo prelio u naš javni prostor i debelo ga već kreira

4087 pregleda 27 reakcija 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Printscreen
Ilustracija, Foto: Printscreen

“Terorizam i ekstremizam nisu izraženi u Crnoj Gori ali…” zaključak je sa tzv. naučne konferencije koja je održana, prema informacijama koje su se pojavile u medijima, a da su na njoj kao glavni akteri bili policajci, popovi i političari. Prvo, niko nije demantovao ni postavio pitanje, posebno ne akademska zajednica Crne Gore, o kakvoj je to naučnoj konferenciji riječ na kojoj nije bio niko od naučnika/ca? Ne znam da li je veći stid to što se čita u novinama ili javno postavljenog pitanja koja je to „naučna“ konferencija gdje su protagonisti popovi, policajci i političari! Ne radi se o neukusnom vicu… izgleda da jedno u Crnoj Gori pendrek, krst, polumjesec zajedno čine naučnu zajednicu. Makar su nas tako informisali mediji. Sve sa aminom politike. Ali, to nije sve. Sem toga, u toku dana bilo je toliko susreta političara i popova. Na ovaj ili onaj način. Što li nam to pokazuju? Predsjednik Skupštine, zakonodavna vlast, premijer Vlade i ministar pravde, izvršna vlast, obreli su se u svešteničkoj sobi čega radi? Izgleda da je vlast nemoćna da uredi ono što je prethodna vlast uneredila i učinila zarobljenim te su u potrazi za rješenjem otišli na kontemplaciju!!! Ne bi li im pop probistirio što je to što treba da urade. Pa nije bilo dovoljno nego je i ministar pravde, koji izgleda nema drugog posla nego da lično uruči službeni list u kojem je objavljen zakon o slobodi vjeroispovijesti, izašao iz svoje državne kancelarije i otišao na poklonjenje u drugu službenu kancelariju onog koji zna ko je glavni. Možemo da se zapitamo što nam to govori? Ili zbog izbora ili zbog nagrade nakon ovozemaljskog života… Od decembra prošle godine do dana današnjeg prepliću se naše institucije sa institucijama jedne vjerske organizacije, rušeći sve rekorde za posljednjih trideset godina. Da je i zbog zahvalnosti pobjede mnogo je! Tako da se usuđujemo da kažemo da je teško na taj način otpočeti skladan suživot sa ostalim vjerujućim koji predstavljaju manjine u Crnoj Gori. Po nama, Crna Gora ima važnijih problema i vapi za odgovorima i rješenjima! Možda je samo sve to postalo javno?

Nazvaćemo ga skupom “Ekstremizam, terorizam i religija" kojeg je organizovala Internacionalna policijska organizacija Crne Gore, okupio je šest muškaraca, što popova, što policajaca i političara (da im ne nabrajam sve titule) pokazujući ko će se baviti rame uz rame temama od javnog interesa. Njih šestorica su se ponašali neshvatljivo: lamentirali su nad temom ne bi li vrloj javnosti jasno stavili do znanja ko su neprijatelji teroristi jasno ih odvajajući od vjerujućeg naroda.

Ekstremizma i religije, kako ovo poznato zvuči. Kako se ovo pojavljuje kao jedna od slika zloupotrebe i sijanja zla. Uložili su sva šestorica zajedno debeli trud, posebno političari, da nas relaksiraju od zlokobnog uticaja vjere u zemlji gdje se krv devedesetih još nije oprala odgovornošću sa šaka počinitelja, idejnih tvoraca, komandujućih (a to je aktuelnoj vlasti prvi zadatak po nama, ne bismo li došli do nacionalne komisije koja će utvrditi činjenice o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava, usvojiti zakon o lustraciji i razvijati svijest da je suočavanje sa prošlošću osnov razvijanja mira i kulture nenasilja) dok smo komšijama trijebili porodice i imanja i dušu. I sada ćemo tablicom množenja vjere da se pokažemo kao empatični, tolerantni (na šta su se pozvali učesnici skupa) pored političkog izbornog dvorišta u Nikšiću ili školskog u kojem su se prije neki dan mlatili vršnjaci do krvi. U ovoj atmosferi zloupotrebe, nasilja i mržnje skup održan od ponedjeljka ne da nije neutralisao već je usijao atmosferu i otvorio nove frustracije i bojazni makar kod 51% građanki ove zemlje. Pitamo se što vam je to trebalo? Da nam je svima malo previše?

Imamo li mi važnijih tema sem ako diskriminaciju i nasilje svih vidova nad ženama ne imenujemo terorizmom od strane muškaraca svih boja i nacija, gdje političari zlo/upotrebljavaju policijsku instituciju a popovi osmišljavaju javnu politiku. Jesmo li u ponedjeljak vidjeli tri stuba države, popove, policiju i političare koji su u naznakama, vješto u rukavicama naglasili kako bi bilo najbolje da se u školama javno svjedoče da Bog postoji!!! U prisustvu institucija države kršen je Ustav. Tako nam je umiveno lice jedne od zvaničnih crkava u Crnoj Gori približilo s neba pa u rebra kako bi valjalo razmisliti dobro i oprezno koja bi to forma vjeronauke bila dobra da se uvede u Crnoj Gori jer je ona deficitarna tim predmetom u svom obrazovanju. Samo se tu gdje vlada opšte neznanje ovako nešto može govoriti. Kao da se ne zna da se iz tog krije uticaj i moć koju crkva nikako da prestane da sanja i da pokušava da uredi. Prema jednom od ona tri velika P to će biti i moguće jer su država i njene institucije u ponedjeljak pokazale ko im je važan ne bi li se dobila vlast u Nikšiću a ne bi li oni pokazali jednom drugom mjestu uticaja koga izabrati za mitropolita u Crnoj Gori.

I tako između prepletenih ruku i perili doći će se do toga što je to što se treba crkvi uraditi kada ona toliko radi za političare. E tada će političari trgovati sa ženama i vjeronaukom. Naravno treba meso za meso. Šest njih je krojilo sudbinu sve sa najboljim namjerama obrazovanju, kritičkom mišljenju i ženama u Crnoj Gori. Nad najvažnijim i najosjetljivijim. Ne bješe tamo nikoga da jezikom crnih brojki, koje je prethodna, a i sadašnja, vlast te korona učinili građanima/kama. Političari nesposobnošću, a kovid-19 svojom nepredvidljivom neumoljivom snagom, pokazali bilans našeg siromaštva i bijede. Pune se groblja, popušta zdravstveni sistem, sprema se glad dok se iz epicentra vlasti lamentira pod Ostrogom. Ta želja da se svjedoči u školama o Božijoj prisutnosti lako će biti izgleda trgovana sa osnaživanjem sopstvene vlasti. Pa da nam provedri, možda i koronu otjera!!! Svakako je lakše praviti ustupke od nezavisnog obavljanja svoje javne uloge koju im određuju zakoni i Ustav u članu 14. o odvojivosti države od crkve… Kompletne institucije su u ponedjeljak pale i porazile Ustav države. I nas sve sa njim. Otvarate na velika vrata to da će nam popovi vršljati po školama, ulaziti u materice ženama i glogovim kocem pokazivati na vještice koje se bune. Institucije koje bi trebalo da štite žene svojim legitimitetom i zakonima, ne smiju se izgubiti i lunjati crkvenim dvorištem odakle dolaze konzervativni, diskriminatorski i mizogini stavovi prema ženama. Unutar crkve i van nje. Hiljadama godina.

Sastajanje političara i popova ne daje ni trenutka otklona od onog da se uticaj crkve već debelo prelio u naš javni prostor i debelo ga već kreira. Ko može to da zaustavi? Ko može da se suprotstavi ovom što se već događa a ne sluti na dobro? Dalje mantije od naših škola, što dalje!!!

Autorke su aktivistkinje NVO Anima

 

 

Preporučujemo za Vas