STAV

Kinesko-crnogorska saradnja u oblasti vakcina osvjetljava put ka ekonomskom oporavku

Crna Gora je mala, ali posjeduje velike razvojne prednosti i potencijale. U post-kovid eri, Kina je spremna da sarađuje sa njom u svim oblastima

11659 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Danas je 15. dan prvog mjeseca lunarnog kalendara, na koji će se Proljećni festival, najvažniji tradicionalni praznik kineskog naroda, završiti u mirnoj, svečanoj i veseloj atmosferi. Godina Bivola simbolizuje marljivost, čvrstoću i otpornost, koje su od velikog značaja u godini kada moramo zajedno savladati poteškoće i odgovoriti izazovima s kojima se suočavamo.

Kina odgovorno sarađuje sa međunarodnom zajednicom u oblasti vakcina

Kineska ambasada je tokom Proljećnog festivala neprekidno radila i koordinirala sa relevantnim domaćim organima, preduzećima i crnogorskom stranom da bi što hitnije stigla visokokvalitetna vakcina u Crnu Goru. 30.000 doza vakcina doniranih narodu Crne Gore od kineske vlade, uskoro će stići sa dubokim prijateljstvom kineskog naroda. Crna Gora je među prvim zemaljama u Evropi koje će primiti pomoć za vakcine iz Kine. Saradnja u oblasti vakcina još jednom dokazuje da Kina i Crna Gora iskreno pomažu jedna drugoj od izbijanja pandemije covid-19. Kineska strana takođe podržava svoje proizvođače da aktivno razgovaraju o nabavci vakcine sa nadležnim crnogorskim organima. Uvjeren sam da će crnogorski narod brzo savladati covid-19 i unaprijediti ekonomski razvoj.

Podržavajući koncept Zajednice ljudskog zdravlja, Kina sarađuje sa međunarodnom zajednicom i kroz bilateralne kanale, i kroz inicijative Svjetske zdravstvene organizacije Covax, kojoj će obezbijediti 10 miliona doza vakcina protiv covid-19, što će ispuniti obećanje kineskog predsjednika Si Đinping-a, “kineska vakcina će postati globalni javni proizvod, koji će biti kineski doprinos osiguranju pristupačnosti i dostupnosti vakcina u zemljama u razvoju.”

Doprinoseći globalnoj konačnoj pobjedi u borbi protiv pandemije, Kina je više puta apelovala sve zemlje na svijetu da na pozivu SZO zajedničkim snagama odbije "vakcinski nacionalizam" i "hladnoratovsko razmišljanje", jer dok pandemija još uvijek postoji u bilo kojoj zemlji, svijet je daleko od potpune sigurnosti.

Kina je motor oporavka svjetske ekonomije

Prošle godine, pandemija je teško pogodila globalnu ekonomiju, a svijet je pretrpio najtežu ekonomsku recesiju od Drugog svjetskog rata. Stabilizacija i revitalizacija ekonomije postala je zajednički izazov za sve zemlje. Suočena sa krizom, Kina je balansirala između prevencije i kontrole pandemije, i ekonomskog i socijalnog razvoja, te preduzela niz blagovremenih i odlučnih mjera za brz i stabilan ekonomski oporavak. Kina je sa godišnjim ekonomskim rastom od 2,3%, postala jedina glavna svjetska privreda koja je ostvarila rast, Međunarodni monetarni fond (IMF), Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i druge međunarodne institucije predviđaju da će kineska ekonomija u ovoj godini porasti za oko 8%, što će doprinijeti više od jedne trećine svjetskom ekonomskom rastu.

U kontekstu pandemije, globalna trgovina je bila u stalnom padu, a trgovina između Kine i EU je odžala suprotni trend. U 2020. godini, Kina je prvi put postala najveći trgovinski partner EU, i na kraju te godine, Kina i EU zajednički su najavile završetak pregovora o Sveobuhvatnom sporazumu o ulaganju između Kine i EU prema predviđenom rasporedu, što nije samo velika pobjeda multilateralizma i otvorene saradnje, već i važna prilika za razvoj odnosa između Kine i EU, čak i dobra vijest za Crnu Goru, koja je posvećena pridruživanju EU. Tokom video konferencije održane ranije ovog mjeseca, kineski premijer Li Kećang je evropskim preduzetnicima ponovio da će Kina zadržati svoju odlučnost da se otvori prema svijetu, i da će se sa svim stranama zalagati za liberalizaciju i pojednostavljenje administrativnih propisa u oblasti trgovine i investicije, i čuvati međunarodne konsenzuse kao što je multilateralizam, te poštovati multilateralni trgovinski sistem zasnovan na pravilima i principu poštene konkurencije. To je upravo konsenzus naših dviju država.

Kinesko-crnogorski odnosi će imati još ljepšu perspektivu

Ova godina je 15. godišnjica obnove nezavisnosti Crne Gore i uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i Crne Gore. U proteklih 15 godina, stalno se jača tradicionalno prijateljstvo naših dviju zemalja, bilateralna saradnja urodila je zapaženim plodom. Karakteristike saradnje dviju država su međusobno razumijevanje i podrška, jednakost, uzajamna korist i pogled na budućnost. Crna Gora je mala, ali posjeduje velike razvojne prednosti i potencijale. U post-kovid eri, Kina je spremna da sarađuje sa Crnom Gorom u svim oblastima, poput promocije izvoza visokokvalitetnih crnogorskih poljoprivrednih proizvoda u Kinu, podsticanja većeg broja kineskih turista u Crnu Goru, jačanja saradnje u oblasti nauke i tehnologije, kako bi smo unaprijedili brzi oporavak crnogorske privrede.

Samit lidera Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (17+1) nedavno je uspješno održan, što je živahna praksa podržavanja multilateralizma i jačanja međunarodne saradnje. Lideri su slijedili današnji trend razvoja, fokusirali su se na praktičnu saradnju i postigli važan konsenzus, što je unijelo novu vitalnu snagu u saradnju Kine i CIE i u kinesko-evropske odnose, koja je otvorila još širi prostor i pruža još više mogućnosti za saradnju između Kine i Crne Gore.

Ova godina je važna za Kinu. Komunistička partija Kine će proslaviti stogodišnjicu rođenja, istorija je dokazala da je KPK slijedila trend razvoja, uskladila se sa kineskom državnom stanjem i dobila je široku podršku kineskog naroda te predvodila u ostvarivanju nezavisnosti, reforme, otvaranja i prosperiteta. Ove godine Kina će ući u period realizacije 14. petogodišnjeg plana, otvarajući novu fazu visokokvalitetnog razvoja. Kina će prigrliti svijet otvorenijim i kooperativnijim stavom. Treba da zajedno radimo kako bi se odnosi između Kine i Crne Gore učinili bližim, solidarnijim i energičnijim.

Autor je kineski ambasador u Crnoj Gori