STAV

Razmisliti o diplomatiji u svijetu poslije kovida: Indijska perspektiva

Svijet nakon kovida-19 će biti više multipolarni, pluralistički i rebalansiraniji. A Indija će, sa svojim iskustvima, pomoći da se napravi razlika

1183 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ulazimo u 2021. godinu, nadajući se da ćemo iza sebe ostaviti kovid-19 pandemiju. Iako se svako društvo s tim nosilo jedinstveno, globalna diplomatija će se ipak fokusirati na zajedničke brige i lekcije. Mnogo toga se vrti oko same prirode globalizacije.

Naša generacija bila je naučena da o tome razmišlja uveliko u ekonomskom smislu. Uglavnom je o trgovini, finansijama, uslugama, komunikacijama, tehnologija i mobilnosti. Ovo izražava međuzavisnost i međusobno prodiranje našeg doba. Ono što je kovid, međutim, iznio bila je dublja nedjeljivost našeg postojanja. Prava globalizacija više se odnosi na pandemije, klimatske promjene i terorizam. Oni moraju činiti srž diplomatskih rasprava. Kao što smo vidjeli 2020. godine, previđanje takvih izazova ima ogromnu cijenu.

Uprkos mnogim prednostima, svijet je isto vidio snažne reakcije na globalizaciju. Mnogo toga proizlazi iz nejednakosti između i unutar društava. Stoga se dovode u pitanje režimi i dijeljenja koja nisu svjesna takvih događaja. Moramo osigurati da se ovdje ne radi o pobjednicima i gubitnicima, već o njegovanju održivih zajednica svugdje.

Kovid-19 je i redefinisao naše razumijevanje bezbjednosti. Do sada su nacije uglavnom razmišljale u vojnom, obavještajnom, ekonomskom i možda, kulturnom smislu. Danas, one ne samo da veću težinu daju zdravstvenoj bezbjednosti, već sve višu brinu o pouzdanim i otpornim lancima nabavke. Stresovi iz doba kovid-19 pokazali su slabost naše trenutne situacije. Dodatni motori rasta potrebni su za smanjenje rizika globalne ekonomije, kao i veća transparentnost i održivost tržišta.

Multilateralne institucije nisu dobro izašle iz ovog iskustva. Pored kontroverzi oko njih, čak nije ni bilo pretvaranja kolektivnog odgovora na jednu od najozbiljnijih globalnih kriza od 1945. godine. To je razlog za ozbiljnu introspekciju. Reforma multilateralizma ključna je za stvaranje efikasnih rješenja.

Stvaranje snažnog odgovora na izazove kovida-19 dominiraće globalnom diplomatijom 2021. Indija je na svoj način dala primjer. To je učinjeno prkoseći prorocima propasti i stvarajući zdravstveno stanje kako bi se smanjila stopa smrtnosti i maksimalizovala stopa oporavka. Međunarodno poređenje ovih brojeva govori svoju priču. I ne samo to, Indija je istupila i kao svjetska apoteka, isporučujući lijekove u više od 150 zemalja, od kojih su mnogi bili donirani.

Dok naša država započinje masovne napore za vakcinisanje, već se primjenjuje uvjeravanje premijera Narendre Modija da će to pomoći da vakcine postanu dostupne i pristupačne svijetu. Prve pošiljke “Made in India” vakcina stigle su ne samo do naših susjeda poput Butana, Maldiva, Bangladeša, Nepala, Mauricijusa, Sejšela i Šri Lanke, već i do partnera daleko dalje, kao što su Brazil i Maroko.

Ostali ključni globalni izazovi danas zaslužuju sličnu pažnju. Kao centralni predstavnik postizanja Pariskog sporazuma, Indija je stajala čvrsto u pogledu borbe protiv klimatskih promjena. Njeni ciljevi obnovljive energije su se višestruko povećali, šumska dobara su porasla, proširila se biološka raznolikost i povećao fokus na korištenju vode. Praksa koja se usavršava kod kuće sada se primjenjuje na razvojna partnerstva u Africi i drugdje. Primjerima i energijom indijska diplomatija prednjači, uključujući kroz inicijative Međunarodne solarne alijanse i Koalicije za infrastrukturu otpornu na katastrofe.

I izazov suzbijanja terorizma i radikalizacije je značajan. Kao društvo, dugo podvrgnuto prekograničnim terorističkim napadima, Indija je bila aktivna u jačanju globalne svijesti i podsticanju koordinirane akcije. To će biti glavni fokus indijske diplomatije kao nestalne članice Savjeta bezbjednosti i na forumima poput FATF-a i G20.

Među mogućnostima, nakon iskustva sa kovidom-19, jeste i moć digitalnog domena. Bilo da se radilo o praćenju kontakata ili pružanju finansijske i prehrambene podrške, indijski digitalni fokus nakon 2014. godine donio je impresivne rezultate. Praksu “raditi od bilo gdje” kovid-19 je jako pojačao kao i “studiranje od kuće”. Sve ovo pomoći će proširiti priručnik indijskih razvojnih programa u inostranstvu i pomoći oporavku mnogih partnera.

Godine 2020. zabilježena je i najveća vježba povrataka u istoriji - povratak kući više od 4 miliona Indijanaca. Samo ovo otkriva važnost mobilnosti u današnje vrijeme. Kako pametna proizvodnja i ekonomija znanja zaživljavaju sve dublje, potreba za talentima od povjerenja sigurno će rasti. Omogućavanje njihovih kretanja putem diplomatije je u globalnom interesu.

Povratak u normalnost u 2021. godini značiće sigurnija putovanja, bolje zdravlje, ekonomski preporod i digitalno vođenje usluga. Oni će biti izraženi u novim razgovorima i svježim razumijevanjima. Svijet nakon kovida-19 će biti više multipolarni, pluralistički i rebalansiraniji. A Indija će, sa svojim iskustvima, pomoći da se napravi razlika.

Autor je ministar inostranih poslova Indije i autor knjige “Indijski put: strategije za neizvjestan svijet”

Stavovi izraženi u ovom članku pripadaju autoru. Tekst je prvobitno objavljen u Newsweeku (www.newsweek.com) 11.2.2021.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")