DRUGI PLAN

Djecom na vakcine

Je li moguće da je Internet toliko pobrkao instinkte, pa se čak i roditeljstvo gleda kao šansa za lokalne bundžije i njihova malodušna no pasaran?

56783 pregleda 990 reakcija 94 komentar(a)
Foto: AA
Foto: AA

Olajavanje vakcina simbol je egoizma čovjeka koji je otkrio pametni telefon i umislio da je centar svijeta u njegovoj šaci. Kao prva družbenica tog olajavanja (neki ga nazivaju i pokretom) stigla je teorija da je zemlja ploča i da odlučan revolucionar može skočiti u bezdan vasione, ako dovoljno dugo ne skrene s pravine prema Spužu.

Nakon sličnih kognitivnih uzleta, nova misao sišla je u praksu gdje se javilo nešto čudnije od pljosnatih planeta - opušteni roditelji. U Crnoj Gori četiri petine djece rođene 2019. nije zaštićeno od malih boginja, rubeole, i zauški.

Vrijeme je da se nešto prozbori tim povodom. Dio jezive statistike svakako otpada na COVID ludilo, ali dobar dio roditelja odlaže vakcinu dok čedo ne ojača, a i svašta turaju u te špriceve, priča se po selu, itd…

Dragi antivakseru, tebi se obraćam, sad kad si popio sve znanje jutjuba, umjesto da podigneš pušku i kreneš u obračun sa demonima farmako industrije, ti sjediš doma, pomalo čatuješ i umjesto puške koristiš svoju bebu?! Je li moguće da je Internet toliko pobrkao instinkte, pa se čak i roditeljstvo gleda kao šansa za lokalne bundžije i njihova malodušna no pasaran? Razumijem da se nešto mora preduzeti da Zemlja bude bolje mjesto za život, pa makar bila ravna kao balega. Niko ne spori nepravdu i bezočnost krupnog kapitala. Ali da se odmah i prvo odbaci medicina kao nauka, to mi liči na potez nezbrinutog uma.

Mnogo je lakših stvari koje svakog dana štedro koristiš uključujući i taj jebeni smartfon u tvojim rukama, pa se nisi sjetio da ga baciš u đedov bunar iz protesta što afrička đeca kopaju rudu. To nisi uradio, ali jesi krenuo da guraš svoje dijete u svijet sumnje i bunar očaja kojem se ne zna dna.

Ne bih da popujem i ne volim djecu antivaksera više nego oni sami. Neka im dosađuje ljekarska struka, previše su ovo lične teme dok sistem ne udari normu. Sve ostalo je naklapanje i čemer demokratije. Naravno da treba život dati za revoluciju. Treba se podići i ponovo poginuti, samo da se smanji pogubni uticaj kapitala na farmako industriju i njene lopovske apetite; da se ojača kontrola i dostupnost ljekova u svijetu. Ali nećeš ti to iz Danilovgrada sve uspjeti da stigneš, jutjub se sprda sa tobom i tvojom odlukom da dijete turiš na rulet kao na vrtešku. Fali ti realna slika svijeta u kome se dobro i zlo ne sudaraju kao u stripu ili onlajn peticiji.

Nije svijet to malo žbunja oko Ljututuka, svijet ima svoj prostor i vrijeme, kompleksan kod u kome se napredak medicine ne može tek tako osporiti, kao ni sva sreća koju su ljekari donijeli ovoj tužnoj planeti.

Meni nisu uspjeli da pomognu, ali sam gledao kako plaču za mojim djetetom, u bolnici u kojoj je dr Albert Sabin otkrio vakcinu za polio i spasio generacije. Oko nas je ćutala skupocjena američka aparatura i kompjuteri bez snage da spasu moju ćerku. Dolje u holu, nemoćno je visio portret dr Sabina u prirodnoj veličini.

Samo su te suze na kraju bile važne, bile su to stvarne suze ljekara i zagrljaj ljudi, nećeš ih naći na jutjubu. Bez njih nije moguće shvatiti napor nauke i doktora začet na povjerenju, razumu i ljubavi prema čovjeku.

Pokušaj to da shvatiš, uzmi u obzir da možda olabaviš stavove. Razmisli kako baš tebe zapadoše tako moćna ubjeđenja i prometejski prkos. Uvijek si bio na začelju svega važnog, a sad nekim čudom, od kad si kupio taj telefon, postaješ dio svjetskih zbivanja. Tvoj život odjednom postaje viša cjelina, obaviješten si kao Kominterna, povezao si se i mnogo si pametan, ali da pitam - kako tvoja žena gleda na to?

Nazovite me staromodnim i bardom stereotipa, ali teško mi je da shvatim rizik majki. Kako je moguće da žene nemaju onu slavom ovjenčanu mudrost i ne otmu djecu iz ideološke zbunjenosti i fantazama poslovično avetnih očeva.

Dragi antivakserski individuume, bilo kojeg roda, odgovori pošteno svom djetetu koje još ne umije da pita, jesu li tvoje misli plod dubokog straha, umora, ili plitke pameti. Procijeni svoje domete, motive, premotaj film, i kako su tebe roditelji vodili na vakcinu.

A onda radi što hoćeš.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")