STAV

U Skupštini ništa novo

Poslanici treba da donose zakone koji su pravedni, društveno korisni, koji obezbjeđuju ljudima jednakost i pravnu sigurnost. I moraju da služe za ugled ostalima

2805 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Vijesti/Savo Prelević
Foto: Vijesti/Savo Prelević

Informacija da i poslanik Duško Marković prima istovremeno i platu i penziju podsjetila je, na sva čuda oguglalu crnogorsku javnost na još jednu „neobičnu“ pojavu: neki poslanici primaju istovremeno i platu i penziju.

Još prije nekoliko mjeseci portal Auditorium tražio je objašnjenje od kolege Zogovića, predsjednika famoznog Administrativnog odbora Skupštine. Molili smo ga da nam kolegijalno odgovori i objasni na osnovu kog propisa se u Skupštini izbjegava izričita zakonska odredba prema kojoj “u državnom organu ne može da zasnuje radni odnos lice koje je korisnik prava na penziju”, naravno, ukoliko oni, poslanici, sebe uopšte smatraju državnim službenicima? Ili misle da država treba da bude u njihovoj službi?

Pitanja postavljena g. Zogoviću ostala su, očekivano, bez odgovora. Totalno smo ignorisani, kao i uvijek kad god smo pokušali dobiti neki konkretan odgovor od poslanika kojima su puna usta transparentnosti. Ali i iz ovog primjera se vidi da oni možda jesu promijenili poslaničke klupe, jedni su prešli na istok a drugi se presilili na zapad one tribine, ali ni na istoku, ni na zapadu, nažalost, nema ništa novo. Ne samo po pitanju otvorenosti.

Možda oni u Skupštini misle da je ovo njihova stvar ili da je nebitno što jedan, dva… poslanika primaju i platu i penziju. Upravo suprotno, da je i samo jedan. Odluku su, svakako, donijeli većinom i ona odražava zajedničko mišljenje svih poslanika. Uostalom, nijesmo čuli da neki od njih misli drukčije.

Zašto je ovo važno?

Zato što poslanici treba da donose zakone, koji su pravedni, društveno korisni, koji obezbjeđuju ljudima jednakost i pravnu sigurnost. I što moraju da služe za ugled ostalima. A, ako se oni ovako jeftino provaljuju na pitanju koje se tiče samo njihove ademovice, kako da im vjerujemo za krupnije stvari.

Ko ne zna što je ademovica, neka pita nekog iz Stare Varoši, ima li ko među njima, da im da autentično tumačenje. (Auditorium)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")