PANDEMIJA

Zašto smo žene u koroni ostavili na cjedilu?

Organizacija Amnesti Internešenal je u svom izvještaju utvrdila da je pandemija mnogo teže pogodila žene od muškaraca. Pandemija je žestoko povećala neravnopravnost između polova

2844 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Užasno lice korone se vidi u bolesti, smrti i očajanju mnogih ljudi. Žene su s time suočene svakog dana jer nose posebno težak teret u pandemiji. Žene su više ugrožene od nezaposlenosti, imaju lošiji pristup zdravstvenoj zaštiti i često neće dobiti nikakvu ekonomsku ili socijalnu pomoć.

Pandemija je žestoko povećala neravnopravnost između polova. To je jedna od deprimirajućih činjenica na 408 stranica godišnjeg izvještaja Amnesti Internešenal. Njega se treba poslati svakom političaru na kućnu adresu, jer za mnoge žene je stanje dramatično.

Žene prvo dobiju otkaz

Njima je potrebna ciljana podrška, ali u mnogim zemljama se uošte ne obraća pažnja na njihovu situaciju.

U Indiji su žene dobile otkaz neproporcionalno češće nego muškarci već u prvom talasu pandemije. Samo u martu i aprilu 2020. je preko 15 miliona Indijki odjednom ostalo bez posla i prihoda, mada su i inače imale uglavnom samo teška i loša radna mjesta. Slično je i u Latinskoj Americi.

Rizik da će žena izgubiti posao se u pandemiji povećao za 44%. Zapanjujuće je s kojom ravnodušnošću se to prihvata. Začuđujuće često se zaboravlja i da su u poslovima njege u čitavom svijetu 70% žene. Time one snose i najveći rizik da budu zaražene i da obole od kovida-19.

Potrebne su mjere kojima bismo upravo i u pandemiji štitili žene. Proaktivne, a ne reaktivne jer inače je često prekasno. Potrebno je liderstvo, hrabra politika koja će podsticati žene.

Ali toga ima veoma malo. Umjesto toga se fokusiramo na kratkoročnu borbu protiv pandemije gdje se ne vidi kako se zaoštrava situacija.

Uzmimo na primjer da su i nužni smještaji i druge institucije gdje se mogu skloniti žene u nevolji u mnogim zemljama zatvoreni već više od godinu dana. To znači da za mnoge žene više nema izlaza od kućnog nasilja. Za značajan broj žena i djevojaka u Južnoafričkoj Republici su sopstvena četiri zida jednako opasni i prijetnja kao i virus, ako ne još opasniji.

Kuda pobjeći od nasilja u kući?

Nasilje protiv žena je dramatično poraslo, ne samo na jugu Afrike nego u čitavom svijetu. U Meksiku su tamošnje službe zabilježile 969 femicida, dakle ubistava žena. Bio to Brazil, Dominikanska Republika ili Paragvaj... U Latinskoj Americi se žene ne mogu osjećati sigurno.

Ali, ni u Evropi. U Španiji, takođe zemlji koja je teško pogođena pandemijom, prošlog ljeta 19 žena su ubili njihovi partnera. One kojima je potrebna zaštita u pandemiji ne štitimo dovoljno. A u nekim zemljama se nasilje nad ženama shvata olako ili čak podržava - to je potresan zaključak ovog izvještaja.

A to je zaključak koji mora uzdrmati. Sad se mora djelovati: Zaštitite žene! Žene imaju pravo na dostojanstven život, bez straha, bilo kad i bilo gdje. To je njihovo i naše ljudsko pravo.

(Deutsche Welle)

Preporučujemo za Vas