STAV

Razglednica iz NE-ekološke Crne Gore

Da li ministar ekologije može da uloži svoj autoritet i pokrene akciju čišćenja smeća. Nabavite nam rukavice i vreće. Ovo treba da bude obaveza svakog građanina Crne Gore, bez izuzetka

2992 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Iz arhive Vijesti/Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Iz arhive Vijesti/Boris Pejović

Da li je uopšte moguće predstavljati Crnu Goru kao ekološku državu? Ne. Kakva ironija, kakva laž! Kako neka država može biti ekološka ako svuda i svugdje vidite samo smeće? Da li postoji i pedalj crnogorske zemlje koji nije pokriven smećem. Teško! Ko onda očekuje da Crna Gora ikad postane ekološka država? A već turistička destinacija? Pigs can fly!

Da li Crna Gora ima ministra ekologije i da li on ikad prođe Crnom Gorom da vidi ogledalo zemlje, da vidi primitivizam, necivilizacijsko ponašanje i strašnu nekulturu svojih sunarodnika?

O čemu pričam?

- Pođite kolima od Nikšića do Podgorice i duž cijelog puta, vidjećete deponije smeća koje vas natjeraju da osjetite veliku sramotu koju ne možete objasniti ljudima koji dolaze iz ekološki uređenih zemalja. Nikakav osjećaj odgovornosti.

- Provozajte se od Nikšića do Herceg Novog, preko Vilusa, jer i ta cesta koja je urađena prije dvije godine već postaje ista kao sve druge ceste u Crnoj Gori. Bacanje smeća iz automobila od strane bezobzirnog naroda je tužno.

- A poći starim putem od Cetinja preko Njeguša do Kotora je posebna priča. Kad pomislite da zaustavite auto da napravite fotografiju, ne možete, a da ne primijetite ogromno smeće svuda naokolo.

Zamislite kakva ironija kad onda pored puta, svugdje po Crnoj Gori vidite čuveni i poznati braon znak na kom piše „Panoramic roads“. Ovo nije samo ironija nego je degutantno, drsko i bezobrazno od strane onih koji su postavili taj znak.

Neko je nekome „učinio“ uslugu. Crnogorska posla i crnogorske veze. A kako ne bi bile kad je Crna Gora malo veća „raspuštena familija“ u kojoj mnogi rade šta žele i hoće. Budžet je svakako podnijela EU. Taj znak se samo može staviti na pet ili šest mjesta u Crnoj Gori jer zahtijeva odgovarajuće uslove. Oni koji su ga postavljali nasumice po Crnoj Gori ne znaju i nikako ne mogu da shvate o čemu pričam jer zapravo ne znaju šta je pravo značenje engleske riječi „Panoramic roads“.

Kako je moguće da samo kad prođete Debeli Brijeg i uđete u Hrvatsku ulazite u novi svijet, i sve je čisto i to odmah osjete sva vaša čula.

Naše komšije su samo bolji domaćini od nas, razmišljaju o cijeloj porodici, a ta porodica je država, a ne pojedinac. Crna Gora je, nažalost, „Me society“.

Da li ministar ekologije može da uloži svoj autoritet i pokrene akciju čišćenja smeća. Nabavite nam rukavice i vreće. Ovo treba da bude obaveza svakog građanina Crne Gore, bez izuzetka.

Crna Gora bi mogla, sa svojim prirodnim ljepotama, koje neizostavno ima, da bude pravi dragulj. Dok se zemlja ne očisti od smeća, prestanite konačno da živite u iluzijama kako je najljepša zemlja na svijetu. Oni koji to misle i koji to tvrde, nijesu nažalost bili van granica Crne Gore.

Ja ne mislim tako i ne dozvoljavam da mi pričate bajke, ali smo moj suprug i ja happy da zasučemo rukave i da sa svima vama napravimo promjenu. Nabolje, naravno. Neka bude čisto!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")