LOVAC NA ZMAJEVE

Fon i Don (analogno rezonovanje)

Fon upućuje na plemićku titulu dok se Don najčešće veže za italijanski jug i Siciliju, gdje je evoluirao u odrednicu za gospodara familije. Bilo biološke ili one druge

37461 pregleda 45 reakcija 23 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ako nijeste znali, a siguran sam da nijeste, šef kabineta predsjednika države je izvjesni Miodrag Radović. Vjerujem da ni sam nije mogao vjerovati šta ga je snašlo kada je primio poziv da bude dio Đukanovićevog tima, iako je o tome maštao još dok je kao mali, zajedno sa ružičastim Nikolićem, gledao Pinkove zvezdice i čitao beogradske tabloide. Uglavnom, šef kabineta M.R. nam se ukazao ovih dana na Tviteru gdje je nastupom zasjenio Raška Konjevića i njegov analogni produžetak Damira Šehovića, tvrdnjom da je poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon korumpirana! Samo zato što je ova njemačka plemkinja prethodno pozvala Evropsku uniju da pomogne Crnoj Gori jer nam je država “decenijama bila eksploatisana od strane korumpiranog vođe Mila Đukanovića”. Koji je kao takav gurnuo u dužničko ropstvo. “Ako bi analogno rezonovali, onda se može reći da nema racionalnog objašnjenja za takvu izjavu Viole fon Kramon, osim da je dobro korumpirana”, naveo je Radović na Tviteru.

Draga Viola, šta će ti to da nam prva diraš Šefa ako on tebe nikad nije pomenuo, osim po dobru, dodaje Branko Čavor, jedan iz starije garde ljubitelja lika i djela koji je maštao da ga don Milo stavi na poslaničku listu gledajući davno dnevnik RTCG pod Emilom Labudovićem i čitajući Svetov Rat za mir. Ne sluteći da će tri decenije kasnije RTCG, Pobjeda, DN, CDM, podignuti na tekovinama Pinka i beogradskih tabloida, kako bi rekao šef kabineta, izgledati gore nego u pomenuto vrijeme zla i propagande.

“Evropska poslanica Viola fon Kramon neodgovornim izjavama, u kojima koristi balkansku retoriku, diskredituje ne samo sebe, već i Evropski parlament”, ljutito je zaključio Miodrag Radović, za koga ne biste znali ni ko je, ni čiji je, da analognim rezonovanjem nijeste, kao i ja, shvatili da mora biti neko iz okruženja predsjednika Đukanovića kad stilom podsjeća na beogradske tabloide i njihove podgoričke bebe, tvrdeći za jednu njemačku plemikinju Fon da je korumpirana isto kao i njegov crnogorski Don.

Ovo nije analogija, već rima. Za mlađu publiku, koja je kao Miodrag Radović i PR Nikolić odrasla uz Pinkove zvezdice, Džigijevu 777 i beogradske tabloide, Fon upućuje na plemićku titulu dok se Don najčešće veže za italijanski jug i Siciliju, gdje je evoluirao u odrednicu za gospodara familije. Bilo biološke ili mafijaške, kako sam jednom davno izjavio. Što sve, u logičkom promišljanju i zaključivanju mladog šefa kabineta, dovodi do spoznaje da su i Fon i Don korumpirani, o čemu govori njihovo rimovanje.

“Kada bismo se mi latili posla da organizujemo ljude i iz nekog razloga ih izvodili na ulicu, to bi izgledalo mnogo moćnije”, kaže predsjednik države. Ako bi njegov Miodrag Radović analogno rezonovao povodom pomenutog citata onda nema racionalnog objašnjenja za takav stav don Mila osim da je i on, a ne samo Veselin Veljović, učestvovao u organizaciji balvan revolucije i auto litija, koliko god one, na našu sreću, za sad skromno izgledale.

“Ako neko iz naše kuće, ili izvan nje želi da nam sruši kuću, nema toga što je nedozvoljeno”, smatra predsjednik Đukanović što bi bilo analogno ranim radovima don Mila, kada je prizivao rat tražeći da se vaskoliki srpski narod sa ustašama “razgraniči za sva vremena”. Od tada su prošle tri decenije eksploatisanja, kako bi rekla plemkinja fon (Kramon). Ili sami don (Milo): “Opštepoznato je da vlast kvari ljude”! Onda se može reći da nema racionalnog objašnjenja za takav njegov stav osim da je Sveto Marović dobro korumpiran, više čak od Viole fon Kramon, a koliko je to, ni sam predsjednik, po sopstvenom priznanju, ne može objektivno utvrditi.

Da ne bi ispalo kao sa Miodragom Radovićem, da pojma nemate ni ko je, ni čiji je, na vrijeme vas informišem da je Pokret 21. maj dobio rukovodstvo u kome su Miodrag Živković i Ljubo Filipović, za koje isto nikad nijeste čuli, ali ako bismo analogno rezonovali ispada da su Darko Pajović i Azra Jasavić nepravedno zanemareni s obzirom na njihov ništa manji doprinos odbrani države od Statisa, Pue, Šinavatre i ostalih strateških investitora don Mila i advokata Mika.

“Ne želim Crnu Goru u haosu i ne zamišljam je kao državu kojom će se upravljati van institucija našeg sistema”, kazao je Đukanović novinaleti Tamari koja ga je čudno gledala jer ako bi analogno rezonovali zašto brojni svjetski mediji i najozbiljnije međunarodne organizacije već dvije decenije Crnu Goru opisuju kao privatnu državu, zaključili bi da je to baš zato što se Montenegrom upravljalo van institucija sistema. To jest u krugu familije. Bilo biološke ili one druge.

Ali ima nade, jer Šef kaže kako je na izborima u avgustu DPS namjerno izgubio a ne zato što se SPC zavjerila protiv njega to jest države: ”Da nije došlo do promjene vlasti, DPS se ne bi pozabavio svojim slabostima”, istakao je Đukanović. Ako bi njegov Miodrag Radović analogno rezonovao došao bi do zaključka da je predsjednik u pravu jer da nije bilo 30. avgusta DPS bi “nastavio da živi sa slabostima koje bi bile sve vidljivije”. Pa bismo svakog dana gledali Đukanovića, Veljovića, Ivanovića, Vukovića, Boškovića... A ovako gledamo Mila, Petra, Veselina, Peđu, Bidona... I ne možemo da se otmemo utisku da bi svako analogno rezonovanje šefa kabineta M.R. dovelo do zaključka da niko ne radi o glavi DPS-u to jest državi kao naš Don. A ne tamo neka evroposlanica Fon. Ili beogradski tabloidi i njihove bebe u Podgorici.

A ima nade i na drugoj strani, ako je vjerovati Janezu Janši i Aleksandru Vulinu. Konačno, svi Srbi treba da se skuće u jednoj državi, što bi analognim rezonovanjem značilo da takođe Andrija i Milan treba da se nađu u istoj mjesnoj zajednici, a ne da Vojvoda životari u Zagoriču a Pipun u Zeti, i jedan i drugi daleko od grada i još dalje od velike Srbije.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")