KOMENTAR UREDNIKA

Premijer s onoga svijeta

Niti jednoj porodici preminulog, Krivokapić nema pravo da ponudi kao utjehu „otkriće“ da su nas između 50 i 70 godina učili da postoji samo zemaljski svijet

59573 pregleda 1714 reakcija 129 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Krivokapić, Foto: Luka Zeković

Zdravko Krivokapić ima pravo da vjeruje u čuda, ima pravo da preporučuje Bibliju ili bilo koju drugu knjigu novinarima u privatnom razgovoru, i ima pravo da, kako god želi, interpretira odnos svjetova i dimenzija, u fizičkoj i metafizičkoj ravni. Zdravko Krivokapić ima pravo da čita i Tomu Akvinskog i Vilijama Okamskog i Nikolaja Berđajeva i Serena Kjerkegora i da na osnovu njihovih sudova i teza formira svoj svjetonazor i orijentiše se u ovozemaljskom životu.

Međutim, predsjednik Vlade Crne Gore nema pravo da ispovijeda čuda, preporučuje bilo koje štivo na pres konferenciji na kojoj se obraća svim građanima, različitih nacija i vjerskih denominacija, različitih uvjerenja i ubjeđenja... On nema pravo da svoju poziciju zloupotrebljava tako što će stvari koje tretiraju zakoni ove države uvoditi u metafizičku ravan, gdje se primjenjuju nekakve druge regule.

Krivokapić je na današnjoj pres konferenciji indirektno najavio da će se tolerisati kršenje mjera na religijskim obredima, u konkretnom slučaju 12. maja, kada pravoslavni hrišćani slave dan Svetog Vasilija Ostroškog. U isto vrijeme je apelovao da od 25. maja do 25. septembra odustanu od bilo kakvih okupljanja.

Premijer je na današnjoj pres konferenciji logicirao kako sveštenstvo ne može biti odgovorno za kršenje mjera, jer oni ne pozivaju vjernike u crkve i manastire, što djeluje kao odličan argument za (recimo) potencijalne žalbe vlasnika ugostiteljskih objekata, koji takođe nisu pozivali građane da se goste, pa po premijerovom principu ispada da ni oni ne mogu biti odgovorni zbog nepoštovanja epidemioloških mjera.

Krivokapićeva teza da određene aktivnosti, koje su duhovnog karaktera, ne mogu da se svedu na epidemiološke mjere ide odlično ruku pod ruku sa, već viđenom, praksom nepoštovanja mjera koju je Krivokapić nekoliko puta demonstrirao, i to isključivo u prilikama koje su direktno ili indirektno vezane za crkvu čiji je vjernik. Zbog toga se nekoliko puta i javno izvinio.

Predsjednik Vlade se još uvijek nije vakcinisao, pod istim izgovorom koji je pružio prije više od šest mjeseci - da je preležao koronu i da ima antitijela, pa ne drži da je hitno. Crna Gora se, srećom, može pohvaliti dobrim startom masovne imunizacije, ali ne treba zaboraviti da je od posljedica korona virusa do sada preminulo 1 500 crnogorskih građana. Ipak, niti jednoj porodici preminulog, Krivokapić nema pravo da ponudi kao utjehu „otkriće“ da su nas između 50 i 70 godina učili da postoji samo zemaljski svijet. Ali eto, desio nam se naučnik i profesor Zdravko Krivokapić da nam, u formi mesijanskog proviđenja, objasni da to nije tačno. I da sve to stane u jednu rečenicu i poluosmijeh.

Crnoj Gori je potreban premijer sa ovoga, a ne sa onoga svijeta, da poštuje Ustav i zakone i tako štiti i druge građane. Svako novo religijsko uznesenije samo diskredituje građanski koncept Vlade, države i društva.

Preporučujemo za Vas