STAV

Jagma za briselskim darovima

U našim i regionalnim medijima objavljene su ružne scene grabeži, guranja i otimačine, scene koje su, takođe, „razglednice iz Crne Gore“, države za koju njeni, bivši i aktuelni, zvaničnici govore da je “pred vratima EU”

3066 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Vijesti/Boris Pejović
Foto: Vijesti/Boris Pejović

U čast 9. maja, Dana Evrope, Delegacija Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, u saradnji sa Glavnim gradom, Kancelarijom za pregovore sa EU Vlade Crne Gore i partnerima, poklonila je građanima Podgorice cvjetni tepih, satkan od 50.000 sadnica domaćeg cvijeća, koji je postavljen na površini od 600 metara kvadratnih na Trgu nezavisnosti. Ovo je bio prvi veličanstveni tepih te vrste, koji je, po ugledu na višedecenijsku briselsku tradiciju, na par dana krasio jednu od prijestonica na Zapadnom Balkanu. „Predivne razglednice iz Crne Gore u susret Danu Evrope“ - konstatovala je visoka predstavnica EU za Crnu Goru, Oana Kristina Popa, misleći na cvjetni tepih i boje EU, kojima su, u čast Dana Evrope, bile obojene zgrade Predsjednika, Skupštine, Glavnog grada, ministarstava unutrašnjih poslova i odbrane, te jednog broja opštinskih sjedišta u Crnoj Gori. I džamija u Gusinju se pridružila akciji obilježavanja važnog datuma.

Čarobni cvjetni tepih, u petak 7. maja, otvorili su visoka predstavnica EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, glavna pregovaračica u Vladi Crne Gore sa EU, Zorka Kordić i gradonačelnik Pogorice, dr Ivan Vuković. Popa je građanima Podgorice poželjela da uživaju u poklonu, uz napomenu da će “kada se u nedjelju sve završi, sadnice biti poklonjene građanima”. “Uvjerena sam da će građani i gosti Glavnog grada u naredna tri dana uživati u ovoj atrakciji. Slavljenjem vrijednosti koje baštini Deveti maj, naši građani i mi potvrđujemo pripadnost evropskoj porodici i univerzalnim vrijednostima”, između ostalog je naglasila gospođa Kordić.

Međutim, do poklanjanja sadnica nije došlo jer se Trg nezavisnosti iznenada našao pod najezdom građana, koji su se gurali i bukvalno puzili po betonu, da bi ugrabili što više saksija cvijeća, kršeći epidemiološke mjere. Izostao je planirani svečani koncert gudačkog kvarteta, a gradska “Čistoća” je imala pune ruke posla. U našim i regionalnim medijima objavljene su ružne scene grabeži, guranja i otimačine, scene koje su, takođe, „razglednice iz Crne Gore“, države za koju njeni, bivši i aktuelni, zvaničnici govore da je “pred vratima EU”.

Kada je Evropska unija, u dva navrata, uz dnevnu štampu, poklonila maske sa oznakom EU, sve dnevna štampa (Dan, Vijesti, Pobjeda i Dnevne novine) rasprodata je u ranim jutarnjim satima, bez obzira što mnogi ne čitaju novine. Ranoranioci su kupili maske, koje, bar kod nas u Nikšiću, niko ne nosi, osim možda, u kući? Kao da se ništa u našim navikama nije promijenilo od devedestih godina prošlog vijeka, kada smo se gurali u apotekama za deficitarne ljekove i u prehrambenim trgovinama za mlijeko. Tada smo to radili iz velike nevolje, za razliku od grabeži oko saksija cvijeća.

“Grabež” za Fajzerove vakcine, koje su, takođe, poklon EU, donekle mogu da razumijem, jer su mnogi strpljivo i dugo čekali tu vakcinu, maksimalno poštujući epidemiološke mjere, koje podrazumijevaju mnogo odricanja. Iako sam među onima koji su, možda “imali pravo na Fajzera”, besprekorna organizacija masovne vakcinacije u Nikšiću me opredijelila da prvog dana primim Sinofarm vakcinu. No, i pored dobre organizacije, gdje nema gužvi i čekanja, nakon tri dana masovne vakcinacije, dnevni broj vakcinisanih je u padu, što će se, kako se nadaju, “popraviti sa dolaskom Fajzerove vakcine”.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")