KOMENTAR UREDNIKA

Čiji je ponos veći

Ni pod „crvenom“ ni pod „trobojkom“ nismo imali iskustvo efikasne javne uprave, stabilnih finansija, slobode izražavanja, borbe protiv korupcije i kriminala

40716 pregleda 437 reakcija 55 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Najveća crnogorska državna zastava na svijetu u finalnom okršaju sa najvećom trobojnom zastavom na svijetu – u najavi mrtva trka u tome čiji je veći. Nacionalni ponos.

Najavljeni vjetar koji bi mogao da ošteti patriotske dizalice kompanija koje su se bukvalno ugradile u državu, pokvario je planove da sa Ivanovih korita crnogorska zastava postane prva koja se vidi iz svemira, a impresivnim dimenzijama od pet hiljada kvadrata dohvati krajeve četiri nahije.

Nacionalna histerija koja je stvarna čini opravdanim da ni ne provjerimo da li se stvarno sprema odgovor od 350 metara iz Berana, ali ako je tako, to je sigurno trobojka koja ima manje bojazni od vremenskih neprilika jer računa na savezništvo nebesa u ambiciji da, barem virtualno, obuhvati krajeve svih sedam brda.

Znatiželju golica da li i ta zastava ima roditelja kao što ima državna, a već smo odlučili da za potrebe ovog komentara bespogovorno vjerujemo društvenim mrežama. Tamo smo vidjeli da je Migo iz koverte izdvojio čitavih 10 eura, jedan od braće Ban cijelih stotinu, pa nam ostaje da se nadamo da novac iz dijaspore koji je neko oteo, nije ipak završio u Beranama da mu se ne može ući u trag. Kao onomad kad je jedna grupa drugoj otela novac kojim su htjeli kupovati glasove, pa nisu smjeli jedni druge da prijave – jedni jer su krali materiju, a drugi jer su materijom planirali da kupe dušu.

A simbol kao simbol, trpi i niko ga ne pita ništa, ali preživljava. Preživjela je crvena zastava zaborav od skoro vijek, preživjela je i trobojka sva getoiziranja i zloupotrebe.

A problem kao problem – ostao je isti i u pitanju je: koliko su se država i društvo ostvarili u odnosu na ideale koje promovišu pod simbolima.

Ni pod „crvenom“ ni pod „trobojkom“ nismo imali iskustvo efikasne javne uprave, stabilnih finansija, slobode izražavanja, borbe protiv korupcije i kriminala.

Možda nije do simbola, sigurno nije do veličine, a vrlo vjerovatno jeste do toga da ono što navodno simbolišu u stvarnosti ne postoji.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")