SVIJET U RIJEČIMA

EU dopušta da je Kina cijepa

Kroz ovu otvorenu stranu na Istoku, Evropljani dopuštaju Pekingu da nastavi politiku diobe EU
2 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.11.2017. 08:45h

Peking zavodi istočne Evropljane lukrativnim poklonima, a oni se sve više udaljavaju od Brisela. Evropa bi morala nešto da preduzme protiv kineskog zavodništva, ali se nalazi u dubokoj krizi Viktor Orban od sreće ne može da veruje šta ga je snašlo. Kinezima je Budimpešti prostro je crveni tepih i za to, kao kontrauslugu, dobio kudikamo deblji paket investicija iz Pekinga. Kina je podarila istočnim Evropljanima političku kočnicu u vrijeme rastućeg udaljavanja od Brisela.

Za razliku od vječnog gunđanja Evropljana, koji Budimpeštu svako malo pritiskaju da se drži poštovanja pravne države i ljudskih prava, Peking nudi kofer pun para. Kakvo olakšanje!

Loš bi bio savjet Evropljanima da ovo kinesko provodadžisanje posmatraju samo sa strane ili - još gore - da ponude posve ignorišu. Jer, pokazaće se već uskoro koliko je opasno da se kineskom angažmanu u Istočnoj Evropi ne odgovori pravovremeno i odlučno.

Kroz ovu otvorenu stranu na Istoku, Evropljani dopuštaju Pekingu da nastavi politiku diobe EU. Podijeli i vladaj - strategija je i stara i uspešna. Finansijkom podrškom Peking kupuje posredni uticaj na evropsku politiku. Ako Orban i društvo sa njegovog stola sami sebe učine zavisnim od kredita Narodne banke Kine, oni će svoje glasove u Evropi ubuduće dizati u zaštitu kineskih interesa.

Stoga je napokon vrijeme da EU odlučno nastupi protiv sve samopouzdanijeg nastupa Kine. To važi kako za agresivnu politiku moći Pekinga u Africi, tako i za istu takvu na Balkanu - posebno je hitan zajednički nastup tamo gdje su ugroženi najelementarniji evropski prainteresi.

Koliko je jednostavno toliko je i banalno: samo kroz jedinstvo EU će moći da obezbijedi neophodnu težinu na vagi geopolitike, da bi evropske ideje o tržišnom pravu, zaštiti investitora i vjernosti ugovorima mogla da nametne Pekingu.

Uz sve razumijevanje za duboku krizu u kojoj se EU nalazi: ova vremena ne dopuštaju politiku zabadanja glave u pijesak, jer je globalna konkurencija bezobzirna i ne čeka da se Evropljani dozovu pameti. Zato bi Brisel napokon trebalo da iskoristi one instrumente koji mu stoje na raspolaganju - ne bi li ograničio uticaj Pekinga.

Primjer: Evropska komisija je proljetos zamrzla željeznički projekat Beograd-Budimpešta, finansiran od strane Kineza, jer postupak nabavke nije bio kompatibilan sa pravom EU.

Prednost demokratije: ona svojim kompleksnim brdom pravila ne može da parališe samo samu sebe nego i sopstvene privredne konkurente.

(Die Welt) Prevod: Mirko VULETIĆ

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")