KOSMOS ISPOD SAČA

Džoni je već zvijezda

Jer, ako je grad, grad ne pljuje na svoje heroje. Jednom iskazano poštovanje treba da ostane “za vazda“. Ako volimo Nikolu Ivanovića, ne možemo preko noći da ga mrzimo. Jer to bi značilo da ga nikad nismo istinski voljeli, da smo folirali, da smo voljeli samo dok nam je valjao

24890 pregleda 238 reakcija 44 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Čudi me da ranije neko nije prekrečio taj mural. Žuljao je mnoge iako nisu htjeli da priznaju. Takva je sredina, ne dozvoljava nikome da bude iznad sredine. Jer, ako je neko iznad, veći je, uradio je nešto, pa kreće poređenje i drugi shvate ali ne prihvate da nisu uradili mnogo, možda ništa. Zato se ruši, podmeće noga i opanjkava, jer se talenat i uspjeh najteže praštaju.

Džoni je tapkao tu loptu milion puta, trenirao i kad mu se nije treniralo, trčao kad su drugi kafu pili. On voli košarku, jer da nije tako, ne bi sa lakoćom plesao po terenu. Čini se da mu sve ide od ruke i da sve radi lagano, ali tako to izgleda kad se spoje talenat i čelična volja. Samo da je zveknuo onu trojku zaslužio je da ga u ruku ljube.

Mural posvećen Nikoli Ivanoviću bio je dokaz da je Podgorica grad. Kreativnost u novom formatu. Takvi detalji su poput novog mosta, rep albuma Rada Rapida, Bećove zbirke poezije ili Danilovih skulptura, oni doprinose da Podgoričani mogu za sebe reći da žive u gradu. Nešto se dešava. Struji pozitivna i kreativna energija.

Jer, ako je grad, grad ne pljuje na svoje heroje. Jednom iskazano poštovanje treba da ostane “za vazda“. Ako volimo Nikolu Ivanovića, ne možemo preko noći da ga mrzimo. Jer to bi značilo da ga nikad nismo istinski voljeli, da smo folirali, da smo voljeli samo dok nam je valjao.

Nemamo mnogo likova da metnemo na fasade zgrada. Ali mural posvećen Džoniju Ivanoviću pokazao je još nešto. Izazvao je reakciju one druge strane podgoričke medalje. Ljudi negoduju, podržavaju Nikolu i pokazuju da kapiraju sport, a firme nude besplatno materijal za novo iscrtavanje grafita, jer Nikola Ivanović to zaslužuje.

Ne zaslužuje tako mlad i talentovan sportista da bude prinuđen na pisanje otvorenog i emotivnog pisma. Nema kome ni zašto da se pravda! On je vrhunski sportista oko koga se otimaju. Gdje god igra, on je naš. Orlovi rano lete, ništa nova!

Prelazak iz Budućnosti u Zvezdu je odjeknuo zato što se ta dva kluba posljednjih godina nameću kao takmaci. Ako zanemarimo tribine i direktore, sve je na kraju sport. Ipak nisu Budućnost i Zvezda gradski rivali kao Partizan - Zvezda, Milan - Inter, ili na državnom nivou kao Real - Barselona. Džoni je već zvijezda, a ako nekad pređe iz Zvezde u NBA ili Barselonu, opet će svi što ga ovih dana opanjkavaju da ga dižu u nebo.

Nikola Ivanović već je zvijezda, pred njim je budućnost, nadamo se i all-star!

Neka mu je sa srećom!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")