NEKO DRUGI

Zašto smo siromašni? U vrhu po korupciji, u dnu po demokratiji

Najnoviji podaci otkrivaju da je Hrvatska, uz Bugarsku i Mađarsku, najsiromašnija država EU. A te najsiromašnije države ujedno i prednjače po percepciji korupcije i zaostaju za demokratskim standardima Unije

3958 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shuterstock
Foto: Shuterstock

Hrvatska je, uz Bugarsku i Mađarsku, službeno jedna od najsiromašnijih članica Europske unije.

Hrvatska je također, uz Bugarsku, Mađarsku i Rumunjsku, među najgore ocijenjenim europskim državama po indeksu praćenja percepcije korupcije.

I Hrvatska je, uz Bugarsku, Mađarsku i Rumunjsku, među najgorim zemljama EU po stupnju demokracije, djelovanja institucija, zaštite političkih prava i građanskih sloboda.

I to nije slučajno.

Siromaštvo je, kako se vidi, direktno povezano s korupcijom i stanjem demokracije u pojedinoj državi.

Neslavno niska mjesta

A Hrvatska je, prema nedavno objavljenim podacima Eurostata o potrošnji po glavi stanovnika u 2020. godini, prema kojima se mjeri vrijednost roba, usluga i dobara koje građani mogu kupiti ili dobiti za istu svoju novca, svrstana na predzadnje mjesto u EU.

Ispred Bugarske i iza Mađarske.

Zemalja koje, poput Hrvatske, drže neslavno niska mjesta po svim ljestvicama kojima se mjeri raširenost korupcije i demokratski standardi.

I zato je Hrvatska siromašna: zato što je korumpirana i demokratski nerazvijena. Ali i zato što je siromašna, ona je korumpirana i demokratski nerazvijena. Jer vladajućoj strukturi takva konstelacija najviše odgovara.

Što je gore, to je bolje.

Recept za blagostanje

Tako je najlakše vladati. Zatiranjem demokracije, razbuktavanjem korupcije povezane s vladajućim režimom, kao i osiromašivanjem građana koji tako ostaju bez opcija i postaju sve ovisniji prema vlasti koja drži sve u rukama - političku scenu sa žetončićima, državnu ekonomiju, pravosuđe i institucije, radna mjesta i socijalne transfere.

Bogatija društva ujedno su i demokratski najrazvijenija. Ali i obrnuto: tamo gdje je demokracija razvijena, država je uspješnija, građani bogatiji, a društvo naprednije.

Spirala prema dnu

I zato Hrvatska još dugo neće izaći iz ove spirale koja je već trideset godina vodi prema dnu Europe. Neće se nikad iskorijeniti siromaštvo i zaustaviti pad životnog standarda, ako se istodobno neće iskorjenjivati korupcija i jačati demokratski procesi i institucije.

Nedavni lokalni izbori potvrdili su staro pravilo da je HDZ najjači tamo gdje je najgore. U općinama, gradovima i županijama koje su statistički najsiromašnije, koje su zapuštene i u zaostatku za razvijenijim krajevima. To se događa i s Hrvatskom: ona pod HDZ-om postojano zaostaje u odnosu na ostale članice EU, a što više zaostaje, to je više ovisna o HDZ-u. I time je ukleti krug zatvoren.

Hrvatska će stoga nastaviti tonuti, jer HDZ nije spreman mijenjati sebe, a time ni Hrvatsku. Ona će biti korumpirana, koliko god se zaklinjala u borbu protiv korupcije, njezina demokracija bit će osakaćena, dokle god to bude odgovaralo vladajućoj stranci, građani će zbog svega toga biti siromašniji.

I sve to postat će hrvatska normalnost.

(24sata.hr)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")