PANDEMIJA

Pojačava se pritisak na nevakcinisane

Učinak vakcina na novu i opasniju varijatnu korone je manji od prvobitnih očekivanja. Međutim, stručnjaci naglašavaju da uprkos tome vakcinisanje nije izgubilo smisao.

5732 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Kako cijepljenje nije obavezno, vlasti u gotovo svim zemljama traže načine da ljude potaknu na taj čin. Za one koji su cijepljeni, testirani ili preboljeli koronu, Europska unija je početkom ljeta uvela mogućnost prelaska granica uz pomoć COVID-potvrda. No, države članice proširile su primjenu COVID-povrda tako da one postaju svojevrsna ulaznica u normalan život.

S druge strane, necijepljenim ljudima vlasti posvuda sve više zagorčavaju život. Tako to tumače i deseci tisuća prosvjednika u europskim gradovima, posebice u Francuskoj, gdje nezadovoljnici već dva tjedna optužuju vlasti da uvode diskriminaciju građana.

Povod za to je odluka francuskog parlamenta prema kojoj se svi zdravstveni djelatnici moraju cijepiti kako bi smanjili mogućnost širenja virusa u bolnicama. Dok su COVID-potvrde dosad bile potrebne za ulazak na koncerte, u muzeje, kina, bazene, uskoro će biti obvezne i za one koji žele u restorane, barove, na sajmove ili putovanje željeznicom.

Mjere pooštravaju i ostale zemlje, počevši od susjedne Italije koja od sljedećeg vikenda necijepljenima neće dopustiti ulazak u zatvorene dijelove restorana, na sportske priredbe, sajmove, u kina, kazališta, bazene, kockarnice i slična mjesta okupljanja.

Korak dalje otišla je vlada Litve najavivši da će do rujna pripremiti zakone o obveznom cijepljenju ne samo zdravstvenih djelatnika, nego i ostalih profesija u području javnog interesa. O pooštravanju stajališta prema necijepljenima svjedoči i najava američkog predsjednika Joea Bidena da će svi djelatnici saveznih ustanova SAD-a morati proći cijepljenje ili će gotovo svakodnevno ići na testove.

Povod za sve veći pritisak na necijepljene svakako je delta, soj koronavirusa koji se širi dvostruko brže od dosadašnjih varijanti. U SAD-u su zdravstvene vlasti ponovo preporučile obvezu nošenja maski za cijepljene i necijepljene, osobito u područjima s najvećom učestalošću zaraza. A donedavno su vjerovale da će nošenje maski postati nepotrebno zbog napretka u vakcinaciji.

Da stvar bude gora, najnoviji neugodni rezultati istraživanja u SAD, Ujedinjenoj Kraljevini i Izraelu pokazali su da se deltom može zaraziti i dio već cijepljenih ljudi. To znači da je učinak vakcina na novu i opasniju varijatnu korone manji od prvotnih očekivanja. Međutim, stručnjaci naglašavaju da unatoč tome cijepljenje nije izgubilo smisao. Ono je i dalje glavno sredstvo za obuzdavanje korone jer oboljelima ublažava simptome, štiteći ih od hospitalizacija i smrti. Najveći je rizik, kažu, ako nisi cijepljen.

Istina je da se u Europskoj uniji i SAD-u s dvije doze cijepilo 50 posto stanovništva, ali to još nije dovoljno. Potrebno je postići 80-postotnu procijepljenost kako bi se koroni sputao manevarski prostor. Talijanski premijer Mario Draghi otvoreno je poručio građanima da je cijeljenje jedini način za osiguranje normalnog života ove jeseni, kako vlasti ne bi morale uvoditi nova zatvaranja.

Naravno, otežavanje života necijepljenima neće lako proći. O tome svjedoče sve dublje podjele među dvjema glavnim političkim stranaka u SAD-u, pri čemu oporbeni republikanci - koji se protive najnovijem pooštravanju mjera protiv korone - optužuju Bidena za donošenje stranački pristranih odluka. Vidi se to i u Španjolskoj u kojoj je ustavni sud, nakon tužbe pokrenute iz krajnje desne stranke Vox, u srpnju ocijenio da su lanjske mjere zatvaranja bile neustavne i da je vlada prekoračila ovlasti kada je uvela socijalno distanciranje.

Međutim, koronavirus je iznad tih stranačkih i ideoloških podjela. One ga ne zanimaju i nastavlja s mutacijama i širenjem. Vlasti koje su odgovorne za normalno funkcioniranje života stoga neće imati drugog izlaza nego pojačavati pritisak na necijepljene, jer ne mogu dopustiti da pandemija nastavi urušavati zdravlje ljudi, institucije sustava i gospodarstvo.

(novilist.hr)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")