komentar

Postoji Crna Gora van okvira četiri nahije

Kako je krenulo - ovo pitanje neće biti riješeno u našoj generaciji

20630 pregleda 137 reakcija 88 komentar(a)
Cetinjski manastir, Foto: Shutterstock
Cetinjski manastir, Foto: Shutterstock

Cetinjske vladike su tokom svoje istorije (prije i nakon 1918) hirotonisane od strane srpskih patrijarha/arhijereja – u Crnoj Gori i van nje. Tako da planirano ustoličenje vladike Joanikija na Cetinju u tom smislu i nije neka novina. Međutim - kako ovom činu sa obje strane pridaju značenje političkog trijumfalizma – što god da se desi, neće izroditi neke pozitivne efekte na postojeće podjele.

S jedne strane, ovo je poruka za novog mitropolita da mora nastaviti proces pomirenja i traženja zajedništva, i da postojeći srpski nacionalni okvir nije prihvatljiv za tako nešto. O četničkom revizionizmu, koji crkva protežira - da i ne govorimo.

S druge strane, ovo je poruka i za one koji se protive hirotoniji isključivo zbog srpskog predznaka – da će morati da prihvate da postoji Crna Gora van okvira četiri nahije, i da istorijsko nasljeđe cetinjske Mitropolije ne može biti sabijeno u moderne crnogorske nacionalne okvire.

Kako je krenulo - ovo pitanje neće biti riješeno u našoj generaciji. Sada je bitno da nepotrebnim svađama i potenciranjem podjela – ne onemogućimo njegovo rješavanje u sljedećoj. Poslije svega - mislim da je to krajnji domet postjugoslovenskog političkog razvoja u nas.

Autor je član Upravnog odbora Udruženja profesora istorije

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")