STAV

Predsjednikova stoka

Otvoreno pismo predsjedniku opštine Kotor

11934 pregleda 82 reakcija 14 komentar(a)
Foto: SAVO PRELEVIC
Foto: SAVO PRELEVIC

U nekoliko navrata sam pisala javno o teškoćama mještana Kavča u vezi s raznim vidovima nasilja, koji se odvijaju pod pokroviteljstvom Opštine Kotor (vodovod, put, uništavanje prostora, neodgovorna gradnja, divlja stoka, kriminalizacija sela). Kako mislim da je krajnje vrijeme da se najviše odgovorni ponašaju odgovorno prema onome što je u njihovoj nadležnosti i obavezama kako bi sačuvali mir, pišem ovo lično pismo Vama lično.

Za Kavač sam vezana porodičnim nasljeđem, a posljednjih trinaest godina i postojanjem Kuće slobodne misli (kuća moje porodice koju sam ustupila na korištenje Animi i javnom dobru za razvoj mira i nenasilja). Od tada, djelimično, dijelim ili osjećam nedaće mještana - organizovano nasilje od strane opštinskih i državnih organa, kao što sam napisala. Ne mogu da pripišem sve vrste navedenog nasilja Vašoj odgovornosti (aktuelnoj vlasti), ali je sigurno da nasije u vezi sa stokom postiže najbolje rezultate za vrijeme vaše vladavine. Znam da su Vam se obraćali mještani, znam da su se obraćali i inspekcijskim službama koje su se pozivale na zakon i savjetovali im da po zakonu naprave ograde oko imanja, da uhvate podivljalu stoku za rogove i slikaju broj naušnice kako bi oni otkrili vlasnike i slične stupidarije koje su omogućavale da se nasilje nesmetano nastavlja. Šuška se, s velikom dozom straha, o vlasniku stoke kojem navodno ni bivša ni sadašnja vlast ne može ništa. Ovo je zasnovano na iskustvima da su mještani koji su pokušali da se obračunaju sa stokom bili kažnjavani na različite načine. Znači, već duže vrijeme tačno znate što se dešava u Kavču i ništa ne preduzimate.

U čemu je Vaš interes da u Kavču bude takva situacija?

Ne vjerujem da imate neku materjalnu dobit (možda i imate, ali u ovom tekstu je neću razmatrati), već pretpostavljam da dobit ostvarujete na psihološkom ili političkom planu. Psihološka dobit u ovoj situaciji može biti vezana za strah ili mržnju jer se Vaš odnos prema situaciji u Kavču ne može povezati s brigom i ljubavlju. Dakle, ili se plašite da intervenišete jer su oni koji posjeduju stoku moćniji od Vas ili mrzite to selo pa vam je zadovoljstvo da se nanosi šteta mještanima. Ovi motivi su ljudski razumljivi, ali vas realno diskredituju za poziciju koju zauzimate.

Možda se ipak radi o političkim motivima?

Kavač je selo između opština Tivat i Kotor, predivno mjesto za razvoj seoskog turizma, porodičnih gazdinstava i specifične, ali ograničene proizvodnje. Do 1953. pripadalo je Tivtu, a tada referendumom mještani su se odlučili za Kotor. Ne znam s kojim motivima, ali očito dugoročno na svoju štetu. Mještani su tradicionalno miroljubivi zato što se selo geografski nalazi na granici između dva jasno nacionalno/vjerski obojena entiteta, pa su se u njemu miješale različite nacionalnosti i kulture, otvoreni za različitosti koje je život nametao, usmjereni na vlastite živote i na dobre komšijske odnose. Nijesu bili zainteresovani za politička nadgornjavanja i mještani nijesu prepoznati kao politički lideri. U svakom slučaju, imali su manjka agresivnosti (pamtim deponiju smeća koja im je nametnuta jer “nijesu imali puške” kako je objasnio ekspert Svjetske banke). I izgleda zato što ne posežu za nasilnim metodama, ostali su bez riješene vode, puta, pravične urbanizacije, do kriminalizacije (“kavački klan” projektovan u kabinetima najviše vlasti kako bi se i sam Kotor, kao miroljubiv, devastirao). A onda ste došli Vi, kao mještanin, i očekivalo se da se zauzmete da se nagomilani problemi riješe. Umjesto toga, doveli ste stoku (ili dopustili) da tlači mještane i svađa ih. Neutralne, neopredijeljene, pomiješane, treba iščistiti i prevesti u tabore (svoj ili neprijateljski) ili jednostavno dovršiti ono što su prethodnici uradili Gradu, istjerati miroljubive i zajedništvo, uvesti biznis i strane državljane da bi se održala gola vlast i privilegije. I nemojte reći da stoka nije u Vašoj nadležnosti jer je na teritoriji nad kojom vršite vlast i s kojom raspolažete kako Vama odgovara, da stvarate mir ili nasilje.

I da ne bi bilo zabune, ogradila sam imanje 2008. godine, ne, naravno, sa četiri sloja bodljikave žice, niti s armiranom žicom, niti sa zidom od tri metra, nego s normalnom ogradom koja ne pravi od mog susjeda neprijatelja, niti napasnika, nego samo pokazuje granicu imanja i dozvoljava i pogreške i nenamjerne štete jer zajednički život to podrazumijeva. Nasilje sa stokom je došlo s Vama. Nijesam prijavljivala štetu koju mi je ovih godina učinila Vaša stoka jer ne prihvatam licemjerje i dodatno maltretiranje od administrativnih paragrafa i nesposobnih ili zlonamjernih službi. Za rješenje navedenog problema znam da je važna lična odgovornost i politička volja koja je javno definisana partijskim programom “mir je naša nacija”. Ovo što se u Kavču dešava, upravo je suprotno od toga. Dakle, ako nije vaš partijski interes nasilje, rješenje problema zahtijeva samo Vašu odluku da se taj problem ima riješiti hitno uz angažovanje određenih službi. Ukoliko ovo ne uradite skrećem pažnju javnosti da je lažno svako zalaganje za mir od strane Vas i Vaše partije.

Autorka je aktivistkinja Anime.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")