LOVAC NA ZMAJEVE

Štap, Raško i Murinjo

Više od dvije decenije krečenja istorije, farbanja partnera iz regiona i sa Zapada, 20 godina lažiranih istraga, režiranih suđenja, dogovorenih presuda, namještenih tendera, falsifikovanih diploma, dva desetljeća laži, prevara, zločina, upakovanih u celofan organizovane propagandne grupe kao evropska, vesternizovana i demokratska CG, sada samo dobija dokumentarac

52198 pregleda 92 reakcija 52 komentar(a)
Čanak, Foto: Boris Pejović
Čanak, Foto: Boris Pejović

Nenad Čanak je definitivno nevin. Jer kako čovjek u zrelim godinama, bez brkova, sa primjetnim viškom kilograma, i što je najvažnije, neko ko se jednom rukom oslanja na štap a drugom na raška konjevića - može da učestvuje u puču.

Čanak je definitivno nevin i nema nikakve veze sa organizovanom grupom iz Gradske kafane koja je jedan rodljubivi i raspjevani patriotski skup, pokušala da zloupotrijebi i sruši Crnu Goru. Odvoji Cetinje od Berana, Đurđeve stupove od Ivanovog manastira, Pljevlja od Kotora a Husein pašinu džamiju od katedrale Svetog Tripuna.

”Čanak je nevin”, javlja mi upravo najveći ekspert za pitanje državnog udara - naš Murinjo. Naime, poput gospodina Poaroa, sa šeširićem, pojavio se u prestonoj varoši da bi se lično uvjerio ko sprema puč, kako mu se ne bi desilo da se kao prošle godine u Budvi oslanja na nepouzdanog Veselina Veljovića koji mu je dojavio da je onaj Krapović izveo lokalni udar sa cisternom za vodu i vatrogasnim kamionetom. Dakle, onomad kad smo se sreli u njegovoj vili u Barjamovici, Specijalni mi je jasno rekao: Ivanoviću, jedno je sigurno, Čanak je nevin jer sam ga lično vidio kako se teško kreće, otežano diše, jedva stoji, držeći u desnoj ruci štap a u lijevoj raška konjevića. A ne Molotovljev koktel - zaključi Murinjo.

A da je Nenad Čanak nevin potvrdio mi je, nećete vjerovati ko - lično ljubo filipović koji je pljunuti raško konjević, sa kravatom i bermudama. Naime, baš ovih dana igrom sudbine ili milošću Svetog Vasilija stigao mi je poziv ljuba f. da mu svi koji smo fizički ili u mislima bili tog svetog dana u Gradskoj kafani sa njim i mikom živkovićem, pošaljemo što više snimaka protesta, atmosfere, Cetinja okupanog suncem i zastavama, što više snimaka policijske akcije, ranjenog ranka krivokapića i Mila u bjekstvu ka Podgorici nakon prvog bačenog suzavca. A onda visokorangirani Mula Ljubo naglašava: “Posebno su dragocjeni snimci koji pokazuju civilizovanost, pjesmu, djevojke...”

Dakle, ni manje ni više nego domaćin protesta i domaćin Nenada Čanka, njegovog štapa i raška konjevića, priznaje da je na Cetinju tog dana bilo ponašanja koje nije civilizovano, gdje se umjesto pjesme čuo poneki rafal, i gdje se iza zanosnih djevojaka na barikadama vidjelo pokoje sumnjivo lice mužjaka iz ekipe Veselina Veljovića. Koji nemaju veze sa onima koje nikad nijesmo otkrili i uhapsili a koji su prethodnih 15 godina batinali novinare, palili imovinu medija, razbijali građanske proteste, zastrašivali NVO aktiviste i aleksandra zekovića, ili koji su samo asistirali u likvidaciji Duška Jovanovića. Raško u bermudama tako najavljuje da će sada praviti dokumentarni film o demonstracijama i hrabrom srcu Mila Đukanovića koji je ipak prije prvog suzavca a ne nakon njega, zajedno sa Filipom, zapalio put Podgorice, ali da se ta i slična bruka ne bi vidjela, ili da sjutra Specijalni u tom filmu ne bi našao osnov za državni udar - da se sve to zapali zajedno sa gumama prema Budvi. A da se ljubu i ekipi šalju samo pozitivni snimci, recimo nasmijani Čanak sa štapom i raškom konjevićem, Miloš Nikolić sa mladom Veska Barovića, Aleksa Bečić u sendviču između Rakonjca i Mija Martinovića, Dritan u zagrljaju sa Varvarima, Veljović na bijelom konju, Peđa Bošković na bijelom orlu, dok ispred njih, na barikadi, Draginja sa Ivicom pjeva “Čavoglavu”, sve uz pratnju advokata organizovane grupe Nikolice Martinovića. Sa Mauricijusa.

Pošaljite takođe ako imate neku sliku sa Duškom Jeknić u Milanu ili Draganom Brkovićem u zatvoru, mejora Mugošu sa pištoljem ili Ranku Čarapić sa tuborgom, Jokovića iz SNP-a sa Vulinom a Marka Milačića u kupaćem sa Palmom, pored bazena - šaljite odmah za budući film o danima ponosa i nadasve dostojanstva. Jer svijet a posebno region, od Zorana Milanovića do Ramuša Haradinaja, od Bakira Izetbegovića do Latinke Perović, moraju da znaju kako su civilizovanost, pjesma i djevojke prkosili sili, nepravdi i popovima u helikopteru. Što znači da sve snimke gdje se vidi kako bageri iskrcavaju gromade kamenja na glavnu saobraćajnicu, uz zvuke “tetejca” ili nekog sličnog instrumenta, fotke nasloženih guma spremnih da se zapale i zauvijek nas odvoje od Budve i Paštrovića, takve snimke odmah uništiti kako bi “Mapa” i Radmila, sa vječito mladim režiserom Marunovićem mogli da naprave promo film protesta koji ćemo regionu i svijetu predstaviti kao dokumentarac. I koji će onda Nenad Čanak, sa štapom i raškom konjevićem u desnoj šaci, progurati da dobije neku nagradu na filmskom festivalu Palić 2022 dok su Šemsudin i Pećanin već završili Gran Prix na čuvenom Sarajevo film festivalu. Uz to Mijo bokser je već zvao Tuzlu da kapariše Mešinu nagradu za Mula Nikolaidisov roman o protestima koji se već piše i treba da se pojavi u našim knjižarama istovremeno kada i pomenuti film u Briselu i Vašingtonu.

A sada bez zajebancije. Shvatate našu tragediju. Laka navika, teška odvika.

Više od dvije decenije krečenja istorije, farbanja partnera iz regiona i sa Zapada, 20 godina lažiranih istraga, režiranih suđenja, dogovorenih presuda, namještenih tendera, falsifikovanih diploma, dva desetljeća laži, prevara, zločina, upakovanih u celofan organizovane propagandne grupe kao evropska, vesternizovana i demokratska CG, sada samo dobija dokumentarac. Jer oni koji su navikli da laž prodaju za istinu, koji svakog dana izdaju “Pobjedu” i “Cdm”, “Informer” i “Alo”, koji nemoral predstavljaju za poštenje, pljačku za patriotizam, palanački duh za identitet, ne mogu se lako odvići te prakse. Zato se ovom promo dokumentarcu više radujem nego Nenadu Čanku na Hepiju, bez štapa i raška konjevića.

P. S.

Gledao sam inače sinoć našeg brata Čanak Nenada, 666 put na bratskoj TV Hepi gdje sa onom tranjom Brana Mićunovića koja vodi “Parove” i “Ćirilicu” gleda u čarobnu kuglu odakle proriču budućnost. Vidiš, kaže Milomir Nenadu, 2035. godine, ti šetaš Cetinjem, bez štapa i raška konjevića, i ijedne sijede na glavi a društvo ti pravi mitropolit Joanikije sa helikopterom i crnogorskom pravoslavnom crkvom. A vidiš s druge strane kugle, pokazuje Čanak tranji Mariću, u Barjamovici, ispred Murinjove vile, prvi put onaj Ivanović posjećuje Milivoja i pomaže mu da sadi luk ili nešto drugo. Jer teška i mračna godina dolazi. Usput, između dvije leje posađenog luka, pričaju i o porezima. I slušaj šta mu Specijalni kaže: da ne bi 2016. onog izvještaja malog Konjevića, dok je bio ministar finansija, da “Vijesti” plaćaju više poreza nego svi ostali mediji zajedno, spakovah vam ja pržun bolje nego Milanu i Vojvodi. Milomir je začuđen gledao u kuglu, nije mogao da razazna čiji je štap a čiji raško konjević.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")