STAV

Fiskalni blok za molitvu

Kroz vjerske i nacionalističke ratove, više su religije pobile naroda nego sve epidemije

4763 pregleda 2 komentar(a)
Foto: nema
Foto: nema

Brat mi je Crnogorac. Brat od strica Srbin. Tačka. Svaka je diskusija suvišna. Svako pomijeranje ove konstante je opasno. Međutim, vjerski i politički voždi često prenebregavaju tu činjenicu. Zarad svojih trenutnih interesa lako bi ove dvije nacije doveli i do građanskog rata.

Srpska je pravoslavna crkva odnijela još jednu pobjedu. Uspjela je, pravo s neba, da ustoliči gospodina Mićovića za poglavara iste u Crnoj Gori. I to na Cetinju!

Potpisivanje Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve sljedeći je “veliki” potez. Kao da nemamo drugih problema i drugih pitanja za budućnost. Naravno, suprotstavljene strane ga nikada neće potpisati, bar ne po volji većine naroda u Crnoj Gori.

Šta nam je činiti?

Ateista, politički nepripadan, Crnogorac – nacionalno neostrašćen, dajem sebi za pravo da predložim jedno od rješenja za vjersko umirovljenje. Naime, stavljajući van snage Temeljni ugovor između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, stvaramo pretpostavku da se ova druga registruje, ne po Zakonu o slobodi vjeroispovjesti, već po Zakonu o privrednim društvima. Srpska pravoslavna crkva pokreće postupak za formiranje a.d. “Mitropolija crnogorsko-primorska” sa sjedištem u Podgorici. Pomenuto a.d. pokreće postupak za formiranje ćerki firmi d.o.o. – njih oko stotinak (d.o.o. “Ostrog”; d.o.o. “Manastir Morača”;...). D.o.o. se formiraju gdje god postoje uslovi za ekonomsko djelovanje. Prvenstveno objekat i imovina i dobar balans ponude i tražnje crkvenih proizvoda. Potreba za ojačanjem ekonomskog djelovanja crkve leži u dosadašnjem iskustvu, tim prije što je političko u potpunosti zaokruženo, a vjersko postaje neinteresantno. Definitivno, stvara se pretpostavka da crkva plaća poreze narodu Crne Gore. Ogromna su to sredstva!

Najtraženiji proizvod crkve je otkup grijeha. Srbi su ih imali na pretek u prošlosti, u posljednje vrijeme ta se epidemija ponovo širi ka Crnoj Gori.

Grijeh je ljudski. Božanskih deset zapovijesti ga nikako ne dozvoljavaju. Ali kako dosegnuti raj poslije smrti i pored činjenja grijeha? Toga su se dosjetile sitne popovske duše, griješi i plati!

Ona vara muža, uz novčani prilog, grijeha nema! Kakva lakoća odlaska u raj!

U rat ideš sine? Tri muslimana, VIP mjesto u raju!

Ukrao ogrlicu, veliš lijepu, sitan prilog, nijesi ukrao!

I tako redom od 6. do 10. Božije zapovijesti!

2. Božija zapovijesti veli “Ne pravi sebi idola niti kakva lika,...”. Sitne popovske su duše u svojim redovima pronašle toliko Svetaca da im se i sam Bog iskompleksirao. Svakom svecu pripisali su po jedan dan, proglasili ga neradnim i time direktno napali 5. Božiju zapovijest “Sjećaj se dana odmora da ga svetkuješ; 6 dana radi i obavi poslove svoje, a sedmi dan je odmor Gospodu Bogu tvome”. Svaki svetac (crkveno slovo) je neradni dan; neradnim danom se posjećuje crkva i plaćaju grijesi, ili kako je rečeno, daju prilozi crkvi.

Treća i peta zapovijest su zaboravljene. Ostala je da vidi prva Božija zapovijest, usamljena i otcana, da upozorava “Ja sam Gospod Bog tvoj; nemoj imati drugih bogova osim Mene!”

Drugi značajan izvor prihoda crkvenih velikodostojnika svakako je bižuterija. Mali krstići, mala raspeća, svečići i svećice, crkvice i manastirčići (drvo, glina, plastika). Tu su ljekovite masti i čajevi, vina i med, maslinovo ulje i drugi finalni proizvodi od ove biljke, uz dodir ruke božije.

Novi crkveni biznis mogao bi biti poljoprivreda. Najkvalitetnija zemljišta u Crnoj Gori pripadaju vjerskim zajednicama. Uz pomoć ministarstva poljoprivrede svaka bi d.o.o. mogla postati ogledno poljoprivredno dobro. Svi poljoprivredni viškovi proizvoda, koji ostanu poslije vidno uhranjenog sveštenstva, mogu ići na tržište zdrave hrane.

Na kraju, čuo sam, da li je istina ne znam, ali 17. novembra lično ON dolazi u 19 i 30 na peron IV neke od srpskih varoši. To mu je prvi dolazak. 2000 godina poslije susreta sa Isusom Hristom. Čeka ga veliki posao. Počinje od Srpske pravoslavne crkve. Sređivanje njenog dvorišta. Posao će povjeriti pravom hrišćaninu, isposniku koji trenutno boravi u srpskim šumama i pećinama. Naoružaće ga sa pet novih zapovijesti i dati mu instrukcije kako da se oslobodi debelih dječakoljubivih popova, okovanih svilom i zlatom.

Autor je dipl. ing elektotehnike

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")