STAV

Je l' to pada Vlada?

Gospodo, Vi koji se prepoznajete u ovoj priči, jesu li to vaši politički dometi? Hoćete li novim izborima biti uspješniji političari?

24742 pregleda 467 reakcija 71 komentar(a)
Foto: gov.me
Foto: gov.me

Ko hoće da obara Vladu? Kome odgovara da Vlada padne i da krenu novi izbori? Nikom, jer niko nije siguran kako je 'poslovao' u protekloj godini.

Profesionalni Srbi i pored Vučićeve podrške, izgleda nisu autentični predstavnici crnogorskih Srba i nisu uspjeli da 'posrbe' podlovćenski kraj. Crnogorci su se trudili i Akademijom i Crkvom i jezikom, a ponajviše sa Đukanovićem da izvrše 'katunizaciju' ostatka Crne Gore, ali bezuspješno. To bi, valjda trebalo da ukaže na činjenicu, da ne postoji jedan i većinski narod u Crnoj Gori i samim tim da na nju niko nema 'tapiju' ili eksluzivno pravo na štetu onog drugog. Niko tako strastveno ne podržava antifašizam ultradesnom i fašisoidnom retorikom i prijetnjama, kao ekstremi u Crnoj Gori! Popisom se prijeti kao krunskim dokazom! Umjesto da nam popis bude statistička vodilja u kreiranju osnovnih državnih politika, biće upotrijebljen kao arbitraža u vječitom i jalovom nadmetanju u dnevnom besmislu za postizanje besciljnog cilja. Što bi Durmitorci rekli: "Kod nas kad dođu popisivači i pitaju jeste li vi Srbi ili Crnogorci, mi odgovaramo - JESMO!" Svi teoretičari paradoksa ovdje ostaju bez riječi!

U nepostojanju etničke većine, slažemo se da postoje mogućnosti za ideološku, vjersku, građansku ili ne daj Bože kriminalnu većinu! Zato što nema mogućnosti, ili prostora, da ostvarimo vjersku i ideološku većinu - to smo već potrošili, preostaju nam još građanska i kriminalna varijanta. Na koju ćemo stranu? Prije godinu dana smo dotakli zvijezde. Sada, Bogu hvala, ne hodamo nego trčimo po trnju. Prosto se ne zna čiji je trn veći i opasniji? Je li to trilateralni sporazum od septembra prošle godine, ili Vlada eksperata iz decembra, ili Zakon o slobodi vjeroispovijesti, ili slučaj Leposavić, pa rezolucija o Srebrenici, do ceremonije ustoličenja mitropolita na Cetinju. Pri tome vlast prijeti da će protestovati na ulici protiv same sebe, a predsjednik svih građana javno kaže i pokazuje da je on predsjednik jednih, a direktno protiv drugih, u zemlji u kojoj bi po zakonu i po Ustavu trebalo da je predsjednik i jednih i drugih... Cijelo vrijeme pojedini zvaničnici Vlade su više u Crkvi nego u Vladi, a crkveni autoriteti, više u javnoj i dnevnoj politici, nego u crkvama i manastirima! Ali u cijelom tom spektru politike, života, korone, identiteta, kriminala i naravno Crkve, ništa novo posljednjih decenija. Ova jesen, istina, najavljuje bogat kolorit svih boja, ali konačnu sliku niko precizno ne vidi. Bogati smo učešćem svih škola i pravaca. A postoji i ozbiljan sociološki doprinos evoluciji same demokratije sa našim potpisom. Dvije desnice - skroman centar - nestanak ljevice - Made in Montenegro, nego što!

Da li ovo što gledamo predstavlja kvalitativni napredak, procvat demokratije, rekonstrukciju sa oživljavanjem institucionalnog života? Uz dužno poštovanje svima, više ne možeš da sretneš taksistu, ili konobara, koji u drugoj rečenici ne iskazuje svoju duboku razočaranost, ili revolt što 'tapkamo' u mjestu po utabanim, a omraženim stazama... Do kada? Živimo u zemlji koja nije za trideset godina bivše vlasti napravila metar autoputa, jednu bolnicu, jednu gimnaziju, jedno profesionalno pozorište, savremenu biblioteku i čitaonicu. Hvalimo se 'pronalasku' tekuće vode u 21. vijeku po selima CG... Sa milijardama pokradenog i otetog novca dobili smo armiju poluinteligenata, koje sociologija zove tajkunima. Prostor i mogućnost njihovog nastajanja obezbijedili su, njima slični polupismeni, a kleptokratski orijentisani teoretičari marksizma. Ljubav je planula u trenutku i traje, evo do dana današnjeg. A svjedoči joj i podržava je u kontinuitetu još netaknuta tužilačko- sudska vlast. Ti i takvi mediokriteti sa toliko otetog, pokradenog nisu bili u stanju da u vidu poklona, tj. zadužbine, barem jednu česmu 'nagrade' u Crnu Goru, da ne kažem da naprave biblioteku, školu, socijalni centar, ili smještaj za one kojima su živote uništili. Ili se varam za jednu školu? Ne mogu oni to, za to morate posjedovati empatiju, a oni to nemaju. Što bi rekao veliki Abdulah Sidran to su 'Homo tranzicikusi', a oni osjećaju i reaguju samo na bol i strah. Ali su zato prodali, pokrali i uništili sve čega su se dohvatili, ne pitajući ni čije je, ni koliko košta. A bilo je naše i bilo je skupo, taman kao i naši životi... Fabrike za euro kumovima, a naše živote za dan u Konavlima, oko Mostara, ili u Slavoniji...

I onda im se sve srušilo. Već godinu se mučimo kako da krenemo naprijed, ne shvatajući da je to nemoguće bez izvedenih bilansa. Da znamo ko je krao, kad, koga i u kolikom obimu. Ko je ubijao i zašto i po čijem nalogu. Ko je prodavao i izdavao državu i naciju, kome i po kojoj cijeni. Ko su lopovi, ubice i veleizdajnici? Bez jasnih imena, djela i sudskih epiloga, ova država nema čemu da se nada! Šta o nama misle komšije, Evropa i svijet? Nas komentarišu i 'ocjenjuju', onako usput i predsjednik Hrvatske i Srbije i R. Srpske i Turske i Albanije - cio komšiluk. Dosoljavaju, svako iz svoje kuhinje, po našoj bezbojnoj nebitnosti i perifernosti, a mi od toga umjesto da se stidimo, pravimo argumentaciju 'pro et contra'.

Kako izaći iz ovoga? Jednostavno gdje je pamet! Već godinu čeka i Zakon o otvaranju tajnih dosijea i Zakon o porijeklu i nezakonito stečenoj imovini... A prvi u redu stoji više od dva mjeseca Tužilački savjet! Tu leži početak i kraj RASPLETA i OBJAŠNJENJA, za preživljenu sveukupnu državnu i nacionalnu tragediju, koja nas je devastirala i dovela do praga potpune geopolitičke, društvene i biološke DISOLUCIJE! E, al' treba prelomiti na jednom imenu?! - kakva demonstracija političke zrelosti! Za to vrijeme glavni specijalni tužilac šeta sa gas maskom po Cetinju i 'objektivno sagledava' situaciju, dok okolo odjekuju rafali i po koja eksplozija... Lete NATO helikopteri sa našim velikodostojnicima... Jednima se uzurpira ustavno pravo na ljudske i vjerske slobode, a drugima ljudsko pravo na postojanje i poštovanje!

Dakle? Gospodo, Vi koji ste se prepoznali u ovoj priči, jesu li to vaši politički dometi? Hoćete li novim izborima biti uspješniji političari? Ako mislite da je to moguće - obarajte što prije!

Autor je predsjednik SG CIVIS

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")