KOSMOS ISPOD SAČA

Bujica blama

Dobitnik Njegoševe nagrade, crnogorski pisac Milorad Popović, bio je gost specijalne emisije, i nijemo je posmatrao dok voditelj posvećuje emisiju atentatoru Miru Barešiću. Da ironija bude veća, Milorad Popović dobitnik je i “Trinaestojulske nagrade”!

52233 pregleda 942 reakcija 118 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Gost emisije Bujica koja se emituje na zagrebačkoj tv Z1 bio je književnik iz Crne Gore, dobitnik Njegoševe nagrade, Milorad Popović. U ovoj rečenici ima već toliko toga spornog, ali i raznih sinhroniciteta imajući u vidu aktivnosti gosta i domaćina koje ne spadaju u domen književnosti i novinarstva. Svi zainteresovani vrlo lako u par klikova na netu mogu otkriti ko je opskurni voditelj emisije Bujica, po mnogo čemu poznati Velimir Bujanec. Takođe, ako ukucaju tri riječi “Milorad Popović ikona” iskočiće im razne zanimljivosti. Ali to sada nije ni važno. Nešto drugo je mnogo važnije.

Sam razgovor ova dva lika nije toliko zanimljiv osim ako neko baš želi da čuje kako je Milorad Popović junački poput Ilije Čvorovića dva puta izbjegao atentat od strane agenata KOS-a. Ono što je zanimljivo i što je tužno da tužnije ne može biti, jeste sam kraj emisije, odnosno kako se “odjavio” Velimir Bujanec.

On je prije svega poželio svu sreću Crnogorkama i Crnogorcima, a zatim rekao: “A prije nego što se pozdravimo red je da spomenemo jednog velikog čovjeka, jer je na današnji dan prije točno 71 godinu u Šibeniku rođen hrvatski vitez Miro Barešić ... Hrvatski vitez Miro Barešić s nama je, a vi dragi gledatelji budite s nama i dalje”.

Valja podsjetiti na lik i djelo Mira Barešića. On je čuven najviše po tome što je zajedno sa Anđelkom Brajkovićem 1971. godine naoružan upao u ambasadu Jugoslavije u Švedskoj i što je ubio Vladimira Rolovića, tadašnjeg ambasadora SFRJ.

Vladimira Rolovića su vezali, mučili, držali kao taoca, pa mu zatim pucali u glavu. Atentatori su prilikom hapšenja uzvikivali “Živio Ante Pavelić!”. Švedski tužilac Karl Aleks Robert je tokom suđenja izjavio: “Čak i da su njihovi razlozi stvarno bili ideološke prirode, čak i da je akcija imala političke motive, zločin je izveden na način koji je toliko svirep, nečovječan, gnusan da svaka priča o političkoj prirodi akcije gubi svaku vrijednost i smisao”.

Dobitnik Njegoševe nagrade, crnogorski pisac Milorad Popović, bio je gost specijalne emisije, i nijemo je posmatrao dok voditelj posvećuje emisiju atentatoru Miru Barešiću. Da ironija bude veća, Milorad Popović dobitnik je i “Trinaestojulske nagrade”! Nego, valja se podsjetiti i ko je ubijeni ambasador.

Vladimir Rolović rođen je u selu Brčeli, kod Bara. Bio je đak gimnazije na Cetinju, član sportskog društva Lovćen. Bio je i borac Lovćenskog bataljona, jedan od vođa ustaničke grupe Crnogorskog primorja. Borio se za slobodnu Crnu Goru i za Jugoslaviju! Nakon što su ga vezanog upucali, sahranjen je u Aleji zaslužnih građana, odlikovan Ordenom narodnog heroja, a Kraljevina Švedska ga je odlikovala Ordenom polarne zvijezde.

Zbog svega navedenog, ako je iole častan čovjek, Milorad Popović vratio bi “Trinaestojulsku nagradu” ili bi se makar sramio od imena, pa i od familije Vladimira Rolovića.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")