KONTRASTAV

Kralj Boris i Englezi

Odgovor na tekst “Pretvaranje dželata u žrtve”, autora Momčila Lekovića, Vijesti, 22.9.2021.

21168 pregleda 59 reakcija 48 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nije kralj Boris neko poput balavca Miloša Nikolića, portparola DPS-a, da potpisuje pres službu ispod svog teksta jer time dolazi u tragikomičnu situaciju, pošto bilo koji tekst, a posebno autorski kao ovaj, ne piše Služba već pojedinac. Osim ako BIA ili ANB nijesu od Borisa preuzeli Crvene. U što sumnjam jer svi znamo da njih niko ne kontroliše. Ni Joanikije, ni onaj Parezanović, ni ja, a kamoli neki Kan koga im Borisovi partneri u muci CDM, Pobjeda i Dnevne stalno podmeću. Sram ih bilo.

Kralj Boris, osnivač i tata Demokrata, nije ni vojvoda Mandić, da ispod svojih tekstova trpa kao autore neke svoje članove što nam je prije neku godinu najbolje opisao onaj DF-ovac Vujović iz Budve, nakon što mu je šef poput Borisa prišio ime na ogavno saopštenje vezano baš za Crvene.

Kralj BB, nije ni Beba da ne razumije stilske figure i metafore. Čak i kad ih ne koristim da bih ismijao nešto, već kad sa njima komplementiram. Naime, BB je pogodila politička definicija DCG-a i DF-a kao Crvenih i Crnih. Nije pomoglo ni objašnjenje u tekstu - da u Njemačkoj vlada upravo crveno-crna koalicija već 12 godina! Čime sam dao veliki kompliment i DCG-u i DF-u iako su oni, nažalost, po svim standardima miljama udaljeni od njemačkog CDU i SPD.

Ili se Boris samo napravio Englez, kralj kako rekoh a ne kraljica, pa je namjerno napravio previd oko Crnih i Crvenih, da bi poentirao sa zelenom Urom i mojim zelembaćima. Ne znajući da zelembać nije samo ime guštera već i figurativni izraz koji oslikava nekog nezrelog, neiskusnog, žutokljunca. I tu onda ispada da je napokon, BB pogodio i nesvjesno potvrdio jednu od teza mog teksta - brat Dritan i Uraši su zaista ispali zelembaći! Jer samo bi politički zelembaći dopustili „najjačem konstituentu“ vladajuće većine, što tvrdi Boris a ne Beba, CDM ili Informer, samo bi dakle Dritan zelembać dopustio kralju Borisu da se ponaša kao engleska kraljica, preuzimajući na sebe (DA a ne BB) kompletnu odgovornost za prozapadni i sekularni kurs nove Vlade. Dok kralj Boris sa crvenim divizijama napreduje po dubini i širini.

Tako dolazimo do ključne falinke literarnog čeda kralja Borisa - on ili ništa nije shvatio u mom tekstu ili se pravi Englez pa zaobilazi sve ključne teze. Ni riječi o klerikalizaciji društva, ni riječi o disbalansu i prvim znacima segregacije Crnogoraca nalik onome što je Milo radio našoj braći Srbima prethodnu deceniju i po, ni riječi o tome kako doći do stabilne Vlade koja bi donijela stabilnost društva i zakucala DPS u opoziciji do 2024. Povrh svega, kralj Boris nam ni riječ ne reče o „istorijskom sporazumu“, koji je plasirao prije neko veče pred ponoć, naravno prethodno i sam sastavio, kao i onaj iz septembra prošle godine, samo što je ovog puta umjesto sa zelembaćem Dritanom posao završio sa pipunom Milanom.

Ali da ne bude da je baš sve preskočio i previdio kralj Boris, osnivač, tata i vlasnik Crvenih. Što tvrdi on sam, a ne neko dno od CDM-a i Informera. BB se ipak osvrnuo na JEDNU od desetak teza i poruka iz teksta - brata Aleksandra (od Srbije). Ali bolje da nije.

Potrčao je, naime, da se pojunači herojskom odbranom Crne Gore od direktnih miješanja AV u unutrašnje stvari susjeda time što je citirao neko svoje saopštenje u kome u stvari brani stranku a ne državu (slučaj Rezolicija o Srebrenici). Neko može zaključiti kako je onda za kralja Borisa stranka jednako država, a cilj da svaki građanin Crne Gore sa punoljetstvom dobije člansku kartu Crvenih, i da onda i mi dobijemo SNS vojsku Crvenih. Pa da kralj Boris kaže poput Staljina - ko je taj Ivanović, neka pokaže koliko ima divizija. Polakote Borise, rekao bi mu Murinjo - zar nas ne vodite u EU, a ne u Vučićevu Srbiju.

A kako su BB i njegova stranka stali na branik otadžbine i lupili toliko puta mog druga i partnera AV po prstima, svjedoči njihovo hrabro srce i ćutanje kada se AV zaista brutalno miješao u nikšićke i novske izbore, kada je kupovao i osnivao medije po Crnoj Gori, kada je njegov privatni patrijarh natjerao našeg premijera da po noći sleti u Beograd tražeći mu potpis na veleizdajnički akt od Temeljnog ugovora, kada je AV tražio i traži popis kao najvažniju stvar za njega posle Beograda na vodi, ili kada AV samo vrijeđa i ponižava polovinu građana Crne Gore „koji se izjašnjavaju kao Crnogorci“… Ako treba mogu još da nabrajam. Ali za drugi put neka ostane...

Međutim i za takvo hrabro ćutanje kralja Borisa našao sam opravdanje u tekstu, navodeći da Crvenima stranački interes diktira takvu politiku. I da to razumijem donekle. Ali kada analiziram aktuelnu situaciju ne mogu onda da zaključim što bi se BB dopalo, osim ako neću i ja u Engleze, pa da napišem kako su BB i Crveni beskompromisno za sekularnu i građansku državu Crnu Goru. Posebno nakon nedavnog ponoćnog razgovora i istorijskog dogovora sa Milanom K. Jer dogovoriti novu vladu sa očitom namjerom da u njoj dominira crveno-crna koalicija (DF, DCG, Crkva) a promovisati vrijednosti Zapada i evropejstvo, neodoljivo liči na ovu talibansku bitku ljuba filipovića i malog nikolaidisa za pravnu državu, pod zastavom DPS-a. I u društvu sa Peđom Boškovićem i Veselinom Veljovićem.

Ono što takođe, u istom kontekstu prozapadne orijentacije DCG-a, brine jeste njihova nedavna buka i bijes oko ministra Sekulovića i direktora policije Brđanina. Dakle, ne ćuti uvijek kralj Boris. Zna on od Engleza da se pretvori u Rusa! I da zavapi za ostavkama čelnika policije, što ne bi bilo ništa čudno da godinu dana skoro BB i Crveni ne ćute na skaradno a ne samo na neprofesionalno ponašanje nekih drugih ministara, bliskih SPC-u, kao što su Bratić, Mitrović ili onaj iz poljoprivrede. Svetigorac, ne mogu da mi se sjetim imena. Čudno, Borise kralju, Zapad te gleda.

Na kraju još jedan nauk - Boki, ne odriči se tako lako ljudi. I bez objašnjenja. Kleo si se u Vlada Pavićevića, bio ti je jedan od nosilaca kampanje, da bi ga preko noći i bez objašnjenja udaljio iz crvenih redova?! Zašto BB? Ima li to veze sa AV ili ne? Kleo si se u koaliciju „Mir je naša nacija“ a za godinu dana si ostao sam. Lekića si prekrižio čim je počeo da priča o klerikalizaciji i da proziva premijera, a sada si žrtvovao i mlađanog potpredsjednika Lekovića, lijepeći njegovo ime ispod svog teksta. Nalik, kako rekoh, vojvodi Mandiću što je još jedan zabrinjavajući pokazatelj - BB sve više liči na Andriju i Milana, što bi onda daleko bilo, Crvene moglo da stopi sa Crnima. Samo se toga plašim, kralju.

Za razliku od BB, ja se ne odričem ljudi. Kralj i tata Crvenih po sopstvenom priznanju, pokušava da me ocrni time što sam „sarađivao sa Dakom Davidovićem“. Pa Daka nije bio moj saradnik - Daka je bio, jeste i biće moj brat. I to, kralju, nema veze sa njegovim biznisom i zelembaćima, posebno ne sa njegovom politikom, već samo sa jednom činjenicom - plemenit je čovjek. Uspio je u tom kontekstu kralj Boris da prevaziđe Infomer, odnosno, CDM - stavljajući Daku u isti koš sa AV. A nakon izbora u Nikšiću gdje je Daka doživio linč AV propagande, BB je upravo završio u zagrljaju sa Vučićevim kandidatom za gradonačelnika. I sad zajedno i s ponosom stoje na himnu - mejor Kovačević sa tri prsta na srcu, a BB sa figama u džepu na posljednje Sekuline strofe.

Pored Dake, i Dritan, iako zelembać, mi je bio, jeste i biće brat. Iz jednog razloga. Ima muda, Borise. Da je bio do podne Albanac, popodne građanin, a uveče musliman - Dritan ne bi završio kao lider građanske, ekološke i zelene stranke već bi bio u Demokratama. Ne kao građanin već kao Dritan, da čorba zamiriše i da se sa njim napravi neki spot ispred džamije za potrebe BB predizborne kampanje „Mir, mir, niko nije kriv“…

Ali da se za kraj i ja napravim Englez - šalio sam se da je stvarni autor reagovanja na moju kolumnu kralj Boris. Ipak je to sastavio tamo neki Leković. Bravo mu ga.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")