STAV

Epidemiološke mjere: diskriminacija većine

Svaki građanin Crne Gore koji želi da se vakciniše MORA da ima mogućnost da se vakciniše, dok istovremeno svaki građanin Crne Gore koji ne želi da se vakciniše MORA da ima pravo i slobodu da se ne vakciniše - i zbog toga ne smije da trpi apsolutno nikakvu zakonsku posljedicu

5441 pregleda 414 reakcija 18 komentar(a)
Foto: Vijesti, Boris Pejović
Foto: Vijesti, Boris Pejović

Dana 30.08.2020. godine u Crnoj Gori se zvanično i formalno desila demokratska smjena, kako rekoše, tri decenije duge vladavine autokratske i diktatorske vlasti pod liderstvom DPS-a. Godinu dana kasnije, većina građana Crne Gorekoja je za to glasala, uključujući i mene, se pita - DA LI JE? Ja ne želim da se bavim politikom. Ali se politika, nažalost, bavi mnome. A što je najgore - politika se neposredno bavi i zdravljem svojih građana, njihovim fizičkim integritetom, njihovim pravima i slobodama, njihovim psihičkim i fizičkim zdravljem, njihovim duševnim zdravljem, njihovom ekonomskom slobodom, njihovom životnom sredinom, njihovim društvenim životom i socijalnim kontaktima… ukratko svim onim čime bi, u srećnim i pravno uređenim državama, trebalo da se bavi isključivo struka. Međutim, u Crnoj Gori je struka očigledno odavno položila oružje i kapitulirala.

“Potrudićemo se da na nacionalnom nivou ispratimo ono što je globalni cilj - 70 odsto vakcinisane svjetske populacije do septembra 2022. godine”, reče iz punih usta naš nevakcinisani premijer, u nedavnom obraćanju na globalnom samitu posvećenom borbi protiv kovida-19. Ova rečenica najbolje oslikava vrhunac licemjerstva i bahatosti sa kojim njegova Vlada, tačnije resorno Ministarstvo zdravlja, sprovodi nacionalnu zdravstvenu politiku od kad je sjela u državne fotelje. A ta politika prosto i sažeto glasi: od korone i od poštovanja propisanih mjera može da vas zaštiti ISKLJUČIVO POLITIČKI IMUNITET. To je u našoj državi, nažalost, već dobro poznata i dokazano najbolja zdravstvena i pravna zaštita! I ovdje ću se zaustaviti.

Kada je u pitanju moja struka i pravni segment ovih aktuelnih “epidemioloških mjera” Vlade, stvari su vrlo proste, jasne i nedvosmislene. Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kao ni Programom obaveznih imunizacija stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti, nije propisana obavezna imunizacija stanovništva Crne Gore od virusa kovid-19. Pošto vakcinacija za ovu bolest nije obavezna po zakonu, to znači da svaki do jednog građanina Crne Gore ima neprikosnoveno pravo da sam odluči da li hoće ili neće da se vakciniše. Istovremeno, podatak o (ne)vakcinaciji svakog građanina ponaosob je po zakonu državna tajna. To dalje znači da apsolutno niko, osim njegovog izabranog doktora, nema čak ni pravo da pita - a kamoli da zahtijeva, od bilo kog građanina da saopšti takvu informaciju. To isto tako znači da svako uskraćivanje građaninu bilo kojeg zakonom i ustavom garantovanog prava po osnovu nemanja ili nedavanja podataka o vakcinaciji - predstavlja apsolutnu diskriminaciju koja je izričito i strogo zabranjena Ustavom i ratifikovanim međunarodnim ugovorima i koja povlači mnogostruku pravnu odgovornost. Potpuno isto važi i za ostale podatke koji se nalaze u tzv. „digitalnoj kovid potvrdi“, za koju je propisano da se pokazuje uz identifikacioni lični dokument.

U članu 6 Ustava Crne Gore se kaže da je svako obavezan da poštuje prava i slobode drugih, a da je država ta koja treba da jemči i štiti ta prava i slobode. Suština ove imperativne norme je ujedno i glavno pravno načelo i aksiom: da je granica uživanja ličnih prava i sloboda - početak ugrožavanje prava i sloboda drugih. Preneseno na konkretan slučaj: svaki građanin Crne Gore koji želi da se vakciniše MORA da ima mogućnost da se vakciniše, dok istovremeno svaki građanin Crne Gore koji ne želi da se vakciniše MORA da ima pravo i slobodu da se ne vakciniše - i zbog toga ne smije da trpi apsolutno nikakvu zakonsku posljedicu. U tom smislu, imperativna odredba člana 17 Ustava Crne Gore glasi da su svi pred zakonom jednaki, bez obzira na bilo kakvu posebnost ili lično svojstvo, a norma člana 19 Ustava kaže da svako ima pravo na jednaku zaštitu svojih prava i sloboda. O povredi ustavnih prava na zabranu biomedicine, dostojanstvo i nepovredivost ličnosti, na kretanje i nastanjivanje, na privatnost, na zaštitu podataka ličnosti, na zabranu cenzure, te prava na rad - biće priče nekom drugom prilikom.

Kada se sve prethodno navedene činjenice sublimirano uzmu u obzir, dolazimo do sljedećeg zaključka. Prema zvaničnim podacima, u Crnoj Gori imamo 33,7 % kompletno vakcinisanih ljudi. Prosta matematička računica kaže da je onda 66,3 % nevakcinisanih, na koje se direktno i odnose ove skandalozne mjere. To znači da država aktuelnim epidemiološkim mjerama, po raznim osnovima, otvoreno diskriminiše značajnu većinu populacije i brutalno krši njihova osnovna ljudska prava i slobode - izuzimajući, naravno, ove građane sa političkim imunitetom. A to se, dragi građani i vi gospodo iz Vlade, jednostavno zove diktatura. Ili da objasnim vrlo plastično i direktno - kako ste krenuli, možete potpuno komotno i da zapalite Ustav Crne Gore, a možete i da izmijenite Preambulu istog tako što ćete iz nje izbaciti riječi: nezavisna, suverena, sloboda, mir, tolerancija, poštovanje ljudskih prava i sloboda, demokratija i vladavina prava - i umjesto toga dodati samo jednu riječ: DESPOTSKA. Tada bih vam priznala da ste makar politički korektni!

Autorka je advokatica

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")