STAV

Vragolan Anđel(ko)

Vragolan je naš Anđel(ko). Kako se samo śetio da u dvije riječi ishvali babamladu, sve pod sloganom - (U)DAJE STARO ZA NOVO. Naravno, uz doplatu - miraz
73 pregleda 0 komentar(a)
pisanje, kolumna, Foto: Shutterstock
pisanje, kolumna, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.11.2017. 09:44h

Naša baba Lucija, a tepaju joj „Luka“, rođena je 1906. godine i nedavno je proslavila svoj 111. rođendan. Nekada mlada, lijepa i pametna, a uvijek dobrodržeća, do skoro se nije udavala. A onda, pod stare dane, nekome je palo na pamet da uda pola babe. I bi tako. Mladoženja je rođen kad je baba Lucija imala tačno sto godina. Brak iz ljubavi, mada neki misle da je bilo i dobroga miraza, sklopljen je prije četiri godine. Još nemaju poroda. Treba biti strpljiv, jer mladoženja tvrdi da se mnogo trudi, daje sve od sebe i skoro da ne zaspijeva. Naši, opet, misle da nije do babe, jer kod nas je rađala. Doduše, dosta davno.

Da druga polovina babe ne bi bila ostalešnica, tj. uśeđelica, šira rodbina je odlučila da i nju udomi. Oglasiše na sva zvona, ali nije bilo naloge. Ipak, javio se neki sa dalekoga i hladnoga śevera, đetište kao i onaj prvi. Rodbina je nekoliko puta odila na dvore mlađanog đuvegije i bila lijepo dočekana. Obavljeno je i objavljeno prstenjanje, tj. zaruke, odabrani kumovi, pa čak je bila i ugovorena svadba.

Ali? E, pa to „ali“ babi sreću kvari. Zli jezici, dušmani, ili nešto treće, učinješe da se zaruke razvrgnu. Kod babine rodbine bi malo ljutnje i svađe, neke mlađe poćeraše u ćošak, kuća se smiri, a i baba se pomiri sa sudbinom.

I baš kad smo pomislili da se druga polovina babe neće udavati, odnekud, kao proviđenje, tačno na babin 111. Happy birthday, sleće Anđel(ko). Osmotrio je on babu, prvo odozgo i izdaleka, pa se malo poprimače, čak i opipa, a za svaki slučaj naredi stihom iz „Gorskog vijenca“: „Kazuj, babo, jesi li vještica“. Jer, od kada nam se Njegoš malo narugao, sve barske babe su pod sumnjom. Nakon babinog iskaza pod zakletvom, a pride uz izjave dva svjedoka saradnika, nesporno se utvrdi da baba nije vještica, što znači da je podobna za udaju. A i šteta je da tako držeća udavača pati i vene usamljena, sada kada može pružiti puno strastvene ljubavi i usrećiti neku familiju.

Da li se Anđel(ko) śetovao i sa drugim, njemu bliskim anđelima, da li se konsultovao sa Bogom lično, ili je to samo njegova provodadžijska ideja, teško je reći. Svakako, on je prvi obznanio da je Lucija ponovo udavača, i to dobra prilika, sa stogodišnjim mirazom, a i iskustvom. Udaja nije upitna, pitanje je samo dinamike kada će se to desiti - reče Anđel(ko), jedne zvezdane noći za Dnevne novine i potrebe.

Vragolan je naš Anđel(ko). Kako se samo śetio da u dvije riječi ishvali babamladu, sve pod sloganom - (U)DAJE STARO ZA NOVO. Naravno, uz doplatu - miraz.

Anđel(ko) je sa iskustvom u udajama, kao da mu je to glavno zanimanje. Bio je član ekspertskog jata anđela koje je udalo KAP za nekog (mislilo se) bogatog Rusa. Usput, ti anđeli su specijalizirali al-hemiju, jer su od aluminijuma napravili „suvo“ zlato. Naravno, za Rusa. Mi još ne umijemo sabrati da li nas je to koštalo 400, 700 ili cijelih 1000 miliona eura. Ispade konCERN na crnogorski način. Da nam ne bude žao para, jer je Nobelova nagrada za hemiju, ovoga puta sigurno naša.

Nije Anđel(ko) odmah po dolasku u Bar sletio u luku. Prvo je on bio član odabranog jata anđela Barske plovidbe i Marine. Istovremeno! To je logično, pošto su im uprave u istoj zgradi, pa da se uštedi na putnim troškovima. Jer, tamo se stvarno šteđelo, što će se ubrzo i obznaniti, ako se i na obznani ne bude šteđelo.

Što god da se desi, ostaće Anđel(ko)vo naučno remek-djelo, kojim je dokazano da će dva kupljena nova broda, koja koštaju 50 miliona dolara otplatiti sebe i pride zaraditi 70 miliona eura. Čudo neviđeno! Čini mi se da je uvedena i Nobelova nagrada za ekonomiju. A i da nije - evo razloga!

Sa takvim preporukama Anđel(ko) je stigao u A.D. „Luku Bar“ za predsjednika. Još se malo muči sa terminima i pojmovima, brka što je infrastruktura, a što je imovina i djelatnost preduzeća kojim upravlja, ali naučiće. Jer, odmah je ukapirao i vjerovatno pomislio: “Koje su neznalice rukovodile ovom lukom do sada i da ovo nijesu umjele prodati-udati. Uzmemo, bre, od prodaje-udaje 5-6 miliona eura, a onaj koji kupi-oženi luku zaposliće ove iste radnike. A nama 'i jare i pare'”.

A naš Anđel(ko) će i dalje predavati menadžment na brojnim fakultetima, proizvoditi menadžere, koji će mladi, jaki i poslušni biti odlični amali kod novoga gazde-mladoženje.

Zato, dobri naš Anđel(ko), zalepršaj krilima i neka te vrag nosi onamo i onima koji su te kod nas poslali! Prenesi im poruku da baba Lucija nije za udaju, da je počela da se zabavlja sa nekim lokalnim momcima i da je malo živnula. Sluti da bi se moglo desiti nešto ozbiljnije. Pošto si krilato stvorenje, probaj da udomiš neđe onaj „Montenegroerlajns“. Tu se, može biti, bolje razumiješ.

A kad budeš u (pre)letu, pogledaj dom naš Crnu Goru Anđel(ko) i skini paučinu s očiju...!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")