KOSMOS ISPOD SAČA

Propjevalo tužilaštvo

On se ne libi da se brani, a odbrane nema. On se ne libi da progovori, a nema što da kaže. Svi kojima se priviđa komedijant treba da shvate da je on najodgovorniji lik u državi. Jer, ne može da se preskoči, na može da se skloni. On je brana ka velikima

43879 pregleda 240 reakcija 56 komentar(a)
Katnić na jednoj od konferencija za novinare, Foto: SAVO PRELEVIC
Katnić na jednoj od konferencija za novinare, Foto: SAVO PRELEVIC

Teško da postoji odvratnija riječ. Čudo jedno, nije baš na svim jezicima odvratna, ali kod nas nema preko nje. Tužilaštvo. Nema tog stručnjaka koji može da raspetlja priču oko našeg savjeta tužilaštva, što znači “stranački” a što “ekspertski”. Međustranačka prepucavanja dovela su do klinča, nema naprijed. Odvratnije ne može.

Nema ko da hapsi. Ima ko da se hapsi. Ima za-što da se hapsi. Ostaje samo priča, da se pljuje, prokazuje, ukazuje, tumači, analizira i da se ne mrda ni milimetar naprijed. Tužilaštvo, kao da je u osnovi riječ laž, navikli smo da se sa te strane čuju samo nebuloze.

Ko god se zapita otkud Katnić tu, neka odagna sumnju da je takav čovjek tu stigao pukom slučajnošću. On je tu baš zbog svojih (ne)sposobnosti. Nebrušen dijamant komedije zabune, čovjek od kog ne očekuješ baš ništa. I dobili smo ništa. Svaka čast onome ko ga je birao, boljega nisu mogli naći. Završio je posao, a nije uradio ništa!

On se ne libi da se brani, a odbrane nema. On se ne libi da progovori, a nema što da kaže. Svi kojima se priviđa komedijant treba da shvate da je on najodgovorniji lik u državi. Jer, ne može da se preskoči, na može da se skloni. On je brana ka velikima.

Zato nema ništa smiješno ni u tužilaštvu ni u liku koji ga predstavlja. Može da bude samo kontra, tužno. Kraj.

Ko god da kaže da se ne može, postoji pokazna vježba. Nedavno je Francuska osudila bivšeg predsjednika Sarkozija. Nema medija koji nije pratio slučaj, sve transparentno, sve isplivalo na viđelo. Naravno, može da negira do besvijesti, ali tužilaštvo je radilo svoj posao.

Kad se pomene “tužilac” sve se trese. Kod nas kad se izgovori riječ “tužilaštvo” svi se tresu od smijeha. Ako se već govori “ima posla ko oće da radi”, tek koliko bi naše tužilaštvo imalo posla da hoće da rade. Hapsili bi dan noć, zidao bi se novi Spuž.

Ono što je besprizorno, jeste način na koji se tužilaštvo brani. Koliko ispaljenih rečenica u prazno, koliko spiranja krivice sa sebe, koliko pozivanja na zakon. Sve u cilju da se dezavuiše javnost, da zgade narodu sami sebe, pa da ih više niko ne sluša.

Do tad, političari će da iznose naše pare napolje i trpaju na tajne račune, ginuće nevini ljudi bez zaštite, a narod će i dalje da se snebiva. Političke partije za to vrijeme će slati saopštenja o tome ko je kriv što nije formiran tužilački savjet.

Normalan čovjek da povrati od muke, tužilaštvo da pjeva od sreće.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")