STAV

Dimne zavjese II

Umjesto dimnih zavjesa, improvizacija i parcijalnih kalkulacija treba voditi ozbiljnu državnu politiku

18760 pregleda 46 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Dimne zavjese koje se podižu o tome što je rekao i što će reći zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara o favoritima i onim drugim na političkoj sceni Crne Gore, o sastavu crnogorske vlade, ko može i ko ne može biti njen član - nije ništa drugo do kombinacija neozbiljnosti i degradacije zemlje na unutrašnjem i međunarodnom planu.

Nije teško iza ovih glasina prepoznati domaće nedorasle i prevrtljive političke subjekte koji zbog personalno-partijskih promocija kojima su već ozbiljno uzdrmali funkcionisanje države i sistem vlasti na unutrašnjem planu, sada iz istih motiva igraju na propagandnu kartu ekskluzivnih favorita međunarodnih krugova.

Sve se to dešava po cijenu nastavka kreiranja slike Crne Gore kao banana države na čemu je posebno igrala prethodna vlast sve u očekivanju da joj međunarodni faktori za uzvrat odobre sistem održive korupcije i klijentelizma uz produženi status državnih funkcionera iznad pravnog poretka.

Lansiranje ovako brutalnih glasina u otvorenoj ili zatvorenoj formi, pored demonstriranja domaće inferiornosti, na neki način nanose štetu slici američke državne diplomatije koja funkcioniše na bazi vrijednosti i prakse ustavno - parlamentarnih demokratija. Dakle, države sa kojom s razlogom želimo izgrađivati dobre odnose na bazi uzajamnog interesa i povjerenja.

Konačno proglašavanjem međunarodnih vrhovnih arbitara za crnogorske unutrašne prilike crnogorska država se loše i nedostojno predstavlja pred Evropskom unijom koja je proglašena, preciznije članstvo Crne Gore u EU, za prioritetan spoljno politički cilj naše zemlje.

Vođenje spoljne politike treba da zajedno sadrži državne interese, poštovanje međunarodnih pravila, i naravno potreban stepen samodostojanstva.

Zato je potrebno da se u javnom djelovanju, posebno u osjetljivoj materiji spoljne politike ne uključuju domaće sitne I krupne političke kalkulacije i estradne promocije bez sadržaja s ciljem ne državnog interesa već onog parcijalnog.

Građani su izabrali novu vlast da pobjedi zemlja, a ne da partije pobjede jedna drugu i da se veći dio vlade dugo vježba i uči ozbiljnom i javno odgovornom vođenju državnih poslova.

Uvažavanjem raspoloženja i poruka građana su jedini način da se konačno konsoliduje aktuelna vlast i otpočne njeno dijelovanje prema pravilima i iskustvima zemalja zapadne parlamentarne demokratije.

Autor je poslanik, predsjednik DEMOS-a i predsjednik Odbora za međunarodne odnose

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")