STAV

A Tužilački savjet?

Evo godina prođe u čekanju... Kad malo bolje pogledaš, više se i ne zna šta se čeka. A čekaće se, izgleda još

4163 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Vijesti/Boris Pejović
Foto: Vijesti/Boris Pejović

Ovog mjeseca odlučeno je da se „prijatelji“ iz Skupštine ponovo sretnu u 12. danu. Dugo se nisu vidjeli, pa da se „razgovore“. Evo godina prođe u čekanju... Kad malo bolje pogledaš, više se i ne zna šta se čeka. A čekaće se, izgleda još.

A zašto? Jesu li čelnici prethodne vlasti krali - jesu! Jesu li lagali - jesu! Jesu li otimali - jesu! Jesu li uništili - jesu! Jesu li nas i sa bratom i sa komšijom i sa Bogom posvađali i omrzli - jesu! Jesu li za njima ostali nečovječni, prljavi i krvavi tragovi - jesu! Pa šta bi to još trebalo da urade - DA BI IM SE SUDILO! Izašli su iz svojih jazbina već poodavno, gledaju, smijulje se, nadaju se da će onako beskičmeni i bezprizorni, ponovo biti „kičma“ i „uzor“ u ovoj besudnoj zemlji. Nadaju se u alhemiju njihovog vrhovnog alhemičara. Ponovo na poslu, u prodavnici, na parkingu, na ulici i kafani buja njihova bahatost. Ponovo su sebi dovoljni i važni.

Zašto? Zato što nema odgovora i zakonske procedure sa druge strane - strane vlasti. Tužilački savjet i njegovo imenovanje nosi ključ Pandorine kutije... A tamo ćemo naći i Pandorine papire, pored svega ostalog. Zašto se to ne uradi kao prva tačka u Skupštini 12. novembra. Ko to ne dozvoljava? Ko koči? Kome odgovara ova sado-mazo predstava? Ma ko se to iživljava nad ovim narodom i za čiji račun? Prije par godina smo po ciči zimi šetali sa pokretom „Odupri se“, sve u nadi da smo blizu kraja jednog ludila. S pravom nismo dopuštali da politika i političari uđu u pore i poruke ovog, čisto građanskog pokreta. I bili smo u pravu! Građani su šetali i hrabro nametali svoje zahtjeve... Tražili smo pored ostavki i smjenu VDT-a i reforme u tužilaštvu i sudstvu. Vrijeme je uradilo svoje... iscrpljenim građanima prišli su političari - i ideju slomili i „izlizali“ do neupotrebljivosti.

Da bi zamaskirali svoj „doprinos“ opštem dobru, organizovali su javno potpisivanje dokumenta na Trgu nezavisnosti, njih tridesetak i više tada opozicionih poslanika. Tim dokumentom se u „tvrdu vjeru zaklinju“ i obrazom svojim, riječju i potpisom traže smjenu VDT-a, reformu tužilaštva.... Danas su većina tih ljudi poslanici vladajuće većine i članovi su sve tri koalicije. Dakle, ono što je nekad traženo sad mogu odmah i lako da ostvare. Zašto to ne urade? Sad je bar lako...

Gospodo, nije tako plitko i kratko narodno pamćenje... Ako vi imate neku dilemu, da li ste to bili vi i da li ste tražili to što ste tražili, evo CIVIS i ja vam šaljemo javno dokumente sa vašim potpisima, čisto podsjećanja radi. A vi vidite šta ćete dalje. Vjerujte, NAROD vas posmatra i još ćuti. Do kada - ne znamo!

Potpisi
foto: Arhiva

Autor je predsjednik SG CIVIS i poslanik u Skupštini Crne Gore

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")